Sporten na het eten.

Handig: dít zijn de lekkerste gezonde tussendoortjes

Kies uit deze lijst met light-tussendoortjes elke dag 1 snack waar je die dag zin in hebt. Maar let wél op je de juiste voedselcombinaties maakt, zodat je een makkelijke spijsvertering houdt.

Hoe zat het ook al weer met die combinaties?

De belangrijkste regel is om geen koolhydraten en eiwitten in dezelfde maaltijd of vlak achter elkaar te eten. Zit er 3 uur tussen je vorige en volgende maaltijd, dan kun je kiezen wat je wilt en hoef je niet te letten op de voedselcombinaties, want dan zijn al deze tussendoortjes geschikt. Bij een snack van fruit mag dit al na één uur.

Lekker snel klaar

– Makreel (2 eetlepels) op schijfjes komkommer. Groente + eiwit
– 1 Haring met uitjes en eventueel zuur. Groente + eiwit
– 2 Eetlepels noten (ongezouten en ongebrand). Groente + eiwit
– 1 Kiwi met 2 theelepels zaden en/of pitten. Groente + eiwit
– 2 eetlepels havermout (gekookt in water of amandelmelk) met 2 dadels of 2 vijgen of 2 abrikozen. Groente + koolhydraten
– Bakje kokosyoghurt (120 gr) met 1 eetlepel noten en 1 tl kaneel. Groente + eiwit
– 2 Eetlepels humusdip (zonder suiker) met rauwkost, zoals witlof, worteltjes, zoete paprika, bloemkool, komkommer, cherrytomaten. Groente + eiwit
– Verse guacamole (zonder suiker) met een handjevol groentechips. Groente + eiwit
– ½ avocado met 1 theelepel olijfolie, Himalayazout, peper en toefje kiemzaden. Groente + eiwit
– Smoothie van wortel (100 gr in stukjes), gember (vers, 1 cm) en havermelk (100 ml). Groente + eiwit
– 
Smoothie van 1 banaan, 2 sinaasappels en als garnering 1 tl bijenpollen. Fruit
– 
1 Volkorencracker met kiemgroente geroosterd en groentespread (koolhydraten). Groente + koolhydraten
– 
Handjevol popcorn (zelfgemaakt met Himalayazout). Groente
– 
2 Rijstwafels met humus en een beetje kiemgroenten. Groente + koolhydraten
– 
Bakje kwark of Griekse yoghurt (100 ml) met noten en zaden. Eiwit
– 
1 stuk vers fruit. Fruit
– 
3 stuks gedroogd fruit naar keuze

Iets meer tijd? 

– Handjevol zoete aardappelfriet (of groenten-patatmix uit de supermarkt) met tzatziki-dip. Bereidingswijze: maak de tzatziki van geiten- of schapenyoghurt of amandel- en kokosyoghurt. Mix het met 1 teentje geperste knoflook en kleine stukjes komkommer. Ook lekker om je rauwkost in te dippen!

– Chia-chocoladepudding à Eiwit. Ingrediënten: 200 ml plantaardige melk, 50 gr chiazaad, 3 el (biologische) cacao, 1 ½ tl agavesyroop, snufje Himalayazout. Bereidingswijze: Stop alles in een wekpot of shakebeker, roer of shake alles door elkaar. Zet het minimaal 4 uur in de koelkast tot de pudding de juiste dikte heeft. Maar het mag ook langer, bijvoorbeeld een nacht.

– Dadel-kokosballetjes à Eiwit. Ingrediënten: 150 gr gemalen amandelen of amandelmeel, 2 el kokosrasp, 150 g ontpitte dadels, 1 el (rauwe) cacaopoeder, 1 el gesmolten kokosolie. Bereidingswijze: Ontpit de dadels, doe ze samen met alle ingrediënten in een keukenmachine en maal net zo lang totdat alles goed gemengd is en er geen grote stukken meer in zitten. Maak kleine balletjes van het mengsel en rol deze door wat geraspte kokos. Zet ze ongeveer 10 minuten in de ijskast, voordat je ze serveert. Let op: neem er 1 per dag en maximaal 3 ballen per week.

– 4 Eetlepels geroosterde kikkererwten à Groente + eiwit. Bereidingswijze: 15 min opbakken in een koekenpan, af en toe roeren.

Foto: Getty Images