Placeholder

3x de lekkerste recepten met speculaas

Er gaat niets boven de smaak én geur van versgebakken speculaas. Lees hier hoe je dit lekkers zelf maakt.

Er gaat niets boven de smaak én geur van versgebakken speculaas. Lees hier hoe je dit lekkers zelf maakt.

Speculaasjes
Wat je nodig:
– 
1 eetlepel melk
– 100 gram suiker
– 150 gram bloem
– 75 gram boter
– 1 theelepel bakpoeder
– 75 gram bruine basterdsuiker
– 5 gram speculaaspoeder
– kruidnagelpoeder
– nootmuskaat
Extra: speculaasvormpjes

Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 175ºC. Snijd de boter in kleine blokjes, dat is handiger met mixen. Verwarm de melk in een klein pannetje op middelhoog vuur en los hierin de suiker op. Meng vervolgens in een grote kom de bloem, boter, bakpoeder, bruine basterdsuiker, speculaaskruiden, nootmuskaat, kruidnagelpoeder en de warme melk tot een soepel deeg. Laat het deeg 15 minuten opstijven in de koelkast. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog een keer goed door. Bestuif je keukenblad met wat meel en rol het deeg uit. Als je een speculaasvorm hebt kun je deze bestuiven met wat bloem of maïzena. Druk de speculaasvormpjes in het deeg of kneed je eigen vormpjes. Leg de koekjes op de bakplaad en bak ze 15 minuten in het midden van de oven.

Speculaasbrokken

Wat heb je nodig:
– 300 gram bloem
– 175 gram boter
– 150 gram donkere basterdsuiker
– 4 el koek- en speculaaskruiden
– snufje zout
– 2 eetlepels ijskoud water
– 25 gram garneeramandelen

Aan de slag
Zeef de bloem boven een grote kom en snijd de boter in kleine blokjes. Doe de blokjes boter, suiker, speculaaskruiden en het zout in de grote kom en mix dit tot alles goed gemengd is. Voeg tijdens het mixen 2 eetlepels water toe aan het beslag en meng dit tot een soepel deeg. Maak van het deeg een bal en rol die in vershoudfolie. Laat het circa een halfuur rusten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 175°C en strooi wat bloem op je keukenblad. Haal het deeg uit de koelkast en rol dit uit tot het ongeveer 1 cm dik is. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg het deeg op het bakpapier en druk er voorzichtig de amandelen in. Bak de speculaas 35 minuten in het midden van de oven.

Speculaas kwarktaart
Wat heb je nodig:

Bodem:
– 300 gram Lotus koekjes/ 300 gram speculaas koekjes
– 150 gram ongezouten boter
Vulling:
– 500 gram Monchou
– 1 theelepel vanille extract
– 100 gram poedersuiker
– 100 gram mascerpone
– 200 ml slagroom
– 250 gram Lotus speculoospasta (crunchy of normaal)
Extra garnering: Slagroom, poedersuiker, koekjes, Lotus pasta

Aan de slag:
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Verkruimel de koekjes met de hand of in een keukenmachine. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Als de boter helemaal vloeibaar is haal je het pannetje van het vuur en meng je hier de koekkruimels door. Doe dit mengsel in de springvorm en druk het stevig aan, anders kan de bodem uit elkaar vallen. Mix in een aparte kom de monchou, vanille, poedersuiker en lotuspasta tot een gladde massa. Klop daarna langzaam de mascarpone en slagroom door het monchoumengsel tot het dik is. Giet het mengsel over de koekbodem. Laat de taart minimaal 6 uur in de koelkast opstijven (bij voorkeur ’s nachts). Versier de taart naar wens met slagroom, koekjes en/of poedersuiker.