Placeholder

Pauline’s flammkuchen

Misschien ken jij haar al: Pauline (34) van uitpaulineskeuken.nl. Pauline heeft voor jou 3 varianten op de flammkuchen samengesteld.

Misschien ken jij haar al: Pauline (34) van uitpaulineskeuken.nl. Pauline heeft voor jou 3 varianten op de flammkuchen samengesteld.

Flammkuchen was dé hit van 2014. En dat snap ik als pizzalover wel. Deze specialiteit uit de Elzas is noem ik stiekem gewoon een witte pizza. Traditioneel wordt hij belegd met crème fraîche, spek en uien. Ik heb er 3 best wel lekkere variaties op bedacht. Probeer zelf maar.

Deeg voor 3 kleine of 1 hele grote flammkuchen:
-350 g (spelt)bloem
-5 g gist
7 g zout
210 g lauwwarm water
-s
cheut olijfolie

Voor de topping:
-200 g crème fraîche
-125 g zure room

Zo maak je het
Doe de bloem in de kom van je keukenmachine (uiteraard kan je het ook met de hand kneden). Voeg het gist en het zout los van elkaar toe (dus niet mengen van tevoren). Voeg het water en een scheutje olijfolie toe. Kneed er in 10 minuten een soepel deeg van. Het deeg is klaar als dit licht plakkerig en elastisch aanvoelt. Je moet het als een kauwgombal uitelkaar kunnen trekken. Laat het deeg afgedekt, een uurtje rijzen, op een warme plek. Verwarm de oven alvast voor op 250 graden. Verdeel het deeg in 3 ballen en rol ze heel dun uit op een vel bakpapier. Het kan in een rechthoek maar ook in een cirkel, net wat jij wilt. Meng de crème fraîche met de zure room en verdeel dit over de bodem. Beleg hem met één van onderstaande variaties.

Variant 1: flammkuchen met Prosciutto
Scheur een bol mozzarella in stukken en verdeel dit over de bodem. Breng het op smaak met peper en zout. Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af. Garneer met een stuk of 8 plakjes Prosciutto en een flinke hand rucola.

Variant 2: flammkuchen met appel en ui
Snij een rode ui en een appel in dunne plakjes. Verdeel dit over de bodem. Breng het op smaak met peper en zout. Verkruimel er 50 gr zachte geitenkaas over.  Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af.

Variant 3: flammkuchen met zalm
Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af. Verdeel zo’n 100 gr gerookte zalm over de gebakken bodem. Maak het af met peper en zout, een el kappertjes, een paar takjes rucola en een lekkere drizzle olijfolie.

Bereidingstijd: 90 minuten

Tip: Flammkuchen bak je het beste op een pizzasteen. Deze kun je online kopen en moet je ruim een uur van tevoren voorverwarmen. Het resultaat is geweldig.

Meer recepten van Pauline? Neem een kijkje op haar website.