Placeholder

Zijn eiwitshakes echt nodig?

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes.

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes.

Joggers, fietsers, mensen op skeelers; overal zie je ze. De parkeerplaatsen bij de sportscholen staan vol en het is dringen bij de spinninglessen. Nederland is goed bezig. Ben jij dat ook? En word je daar blijer van? Ik weet zeker van wel. Als je tenminste doet wat je leuk vindt én er tijd voor vrij maakt. Heb je tijd om een keer per week te sporten? Prima, dan doe je dat. Heb je meer tijd, verdeel je sportmomenten dan over de gehele week. Denk goed na over je keuze van sport en je tijdsindeling. Start rustig, bouw je conditie op. Boek resultaat en beperk de kans op blessureleed. Overmoedigheid is ook een valkuil.

Sporten betekent: verhogen van je energielevel. Je voelt je er beter door. Misschien niet de eerste keer, maar heus dat gevoel komt! Je conditie verbetert en je omvang vermindert. Tegelijk verbetert ook je eetlust, en daar zit een addertje onder het gras. Het moet namelijk niet zo zijn dat je door je betere eetlust meer gaat eten dan je verbrandt. We overschatten al snel onze sportprestaties en denken dat we na het sporten veel energie moeten bijvullen.

Als je echt wilt weten hoeveel calorieën je verbrandt met sporten, maak dan gebruik van een sportapp. Er zijn er genoeg van. Vriendin schreef hier in het voorjaar over. Maar sport jij alleen maar om calorieën te verbranden? Ik vind van niet. Je sport omdat het je meer geeft: vitaliteit. Dit gevoel is niet uit te drukken in calorieën, maar is heerlijk. Ervaar jij dit ook?

Je zult zien dat je geen eiwitshake nodig hebt na een uurtje sporten om ‘bij te tanken’. Ik ben sowieso geen fan van shakes. Waarom niet? Voordat ik dit antwoord geef wil ik je een kijkje geven in de keuken van de eiwitpoeders. De melkfabriek haalt de eiwitten uit de melk (wei-eiwit en caseïne-eiwit), die worden verkocht aan fabrikanten en hier een eiwitpreparaat van maken. Een beetje omslachtig en overbodig. Want je hebt inderdaad eiwitten nodig voor de spieropbouw, maar die kun je ook uit melkproducten, sojamelk, vlees of vis halen. Zowel het wei-eiwit, dat snel  wordt opgenomen, als het caseïne-eiwit, dat langzamer wordt opgenomen. En dat is ruim voldoende voor ‘gewone’ sporters. Daar is geen dure shake voor nodig.

Mijn tip: drink voldoende (water) voor het sporten. Afhankelijk van de duur drink je ook tussendoor en na het sporten water om je vochtverlies, oftewel: zweet, aan te vullen. Je spieren vertroetel je ná het sporten met eiwitten. Niet in poedervorm, zoals bij de shakes. Nee, bewaar op de sportdag een melk- en fruitportie. Maak hiervan een yoghurt-fruit-shake. Hiermee zorg je voor afvoer van de afvalstoffen, aanvullen van de spiervoorraad én verbetering van je conditie. Zonder dat je extra calorieën inneemt. Fijn, toch?

Ga je voor een grote prestatie, neem dan contact op met je sportdiëtist en vraag om maatwerkadvies.