Placeholder

Zelfzorggeneesmiddelen bij kinderen; wat is veilig?

Als je kind pijn heeft, wil je daar het liefst zo snel mogelijk iets aan doen. Maar kun je je eigen zelfzorggeneesmiddelen dan gebruiken? Drogist Lieke geeft advies over geneesmiddelen bij kinderen.

Als je kind pijn heeft, wil je daar het liefst zo snel mogelijk iets aan doen. Maar kun je je eigen zelfzorggeneesmiddelen dan gebruiken? Drogist Lieke geeft advies over geneesmiddelen bij kinderen.

In principe wordt het afgeraden om je eigen zelfzorggeneesmiddelen voor je kind te gebruiken. Dit heeft meerdere redenen. Stel je hebt voor jezelf een zelfzorggeneesmiddel in huis. Vaak heb je hier van je drogist ook persoonlijk advies over gekregen. Dit advies is meestal niet hetzelfde voor kinderen. Voor kinderen mag deze werkzame stof bijvoorbeeld niet gebruikt worden. Of moet een andere dosering worden aangehouden, afhankelijk van de leeftijd en het gewicht. Een persoonlijk advies, juist bij kinderen, is erg belangrijk om vervelende, soms zelfs gevaarlijke situaties te voorkomen.

Kwetsbaar
Kinderen zijn nu eenmaal kwetsbaarder dan volwassenen, zeker als ze ziek zijn. Met (jonge) kinderen is het raadzaam om eerder een huisarts te raadplegen dan voor gezonde volwassenen. Zeker bij kindjes jonger dan twee jaar moet er vaak eerst overlegd worden met de huisarts. Ook kunnen bepaalde zelfzorggeneesmiddelen niet zo gemakkelijk in een kinderdosering gegeven worden. Of ze mogen helemaal niet bij kinderen gebruikt worden door de (bij)werkingen van het middel.

Voorbeeld paracetamol
Neem paracetamol. Deze werkzame stof is geschikt voor een grote groep mensen, waaronder ook kinderen. Gewone paracetamol die volwassenen gebruiken is echter niet goed te doseren voor kinderen van bijvoorbeeld 2 jaar. Een kindje van 2 jaar mag gemiddeld genomen 120 mg paracetamol per keer.  Maar tabletten paracetamol mag je nooit breken omdat de werkzame stof niet altijd evenredig over de tablet is verdeeld. Ook is de smaak van normale paracetamol niet aangenaam. Bij de drogist kun je een passend advies krijgen, met een paracetamol in de juiste sterkte en eventueel een zetpil als het kind misselijk is.

Vaak gebruikt voor kinderen
Een kleine greep uit geneesmiddelen die in de juiste dosering en na een juist advies vaak bij kinderen gebruikt worden zijn:

  • Paracetamol, eventueel met smaakje in lagere dosering. Een zetpil is ook een goede oplossing bij kleinere kinderen, zeker als ze moeite hebben met slikken of misselijk zijn.
  • Noscapinedrank bij hoest > 3 jaar alleen na juist advies.
  • ORS om uitdroging te voorkomen, zakje volledig oplossen en van de oplossing de juiste hoeveelheid per leeftijd/ gewicht gebruiken.
  • Neusspray zoutoplossing, gebruik bij baby’s vóór de neusspray een afzuigpompje voor het verwijderen van overtollige slijm in het neusje.
  • Neusspray met xylometazoline > 2 jaar in kinderdosering (0,5 mg/ml ipv 1mg/ml) tot 12 jaar.
  • Combinatie cinnarizine/chloorcyclizine voor bij reisziekte, dit omdat de tablet gemakkelijk in gelijke delen te breken is en daarom, na juist advies ook over de bijwerkingen, al vanaf 2 jaar gebruikt mag worden

Nog wat laatste tips: 

  1. Vraag altijd om advies aan drogist of assistent-drogist wanneer je een zelfzorgmiddel voor je kind zoekt.
  2. Ga naar de huisarts wanneer je kindje 2 jaar of jonger is en last heeft van koorts, hoest, oorpijn of waterdunne diarree.
  3. Let er bij kinderen goed op dat ze niet uitdrogen wanneer ze last hebben van overgeven of diarree.
  4. Bedenk dat kinderen pijn vaak lastig kunnen aangeven. Is het niet duidelijk waar ze last van hebben, raadpleeg dan de huisarts.
  5. Wanneer mogelijk gebruik dan de dosering op lichaamsgewicht in plaats van leeftijd.
  6. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter goed door.
  7. Houd de eventuele bijwerkingen goed in de gaten.
  8. Houd geneesmiddelen buiten bereik van kinderen.

Wie is Lieke?

Lieke Melis is gediplomeerd drogist en werkt in een drogisterij met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg. In deze drogisterijen kun je terecht over goed advies over zelfzorggeneesmiddelen. Dat zijn middelen die je zonder recept bij de drogist kunt krijgen. Op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl kun je opzoeken welke drogisterijen dit keurmerk hebben en lezen wat je daar mag verwachten.