Placeholder

Wat is spelt?

Je komt in de supermarkt en ziet naast het ‘gewone’ brood speltbrood liggen. Wat is speltbrood nou precies en is het gezond? Vriendin vertelt het je.

Je komt in de supermarkt en ziet naast het ‘gewone’ brood speltbrood liggen. Wat is speltbrood nou precies en is het gezond? Vriendin vertelt het je.

Spelt is een graansoort, net als tarwe en rijst. Het wordt wel het ‘oergraan’ genoemd. Het vindt zijn oorsprong in Mesopotamië, waar het 9000 jaar geleden al werd verbouwd. Een speltkorrel is omhuld door een vliesje, net als de meeste soorten granen. Het omhulsel van een speltkorrel is alleen veel harder dan het omhulsel van bijvoorbeeld tarwe. Om deze reden is tarwe veel gemakkelijker te oogsten, het vliesje is er gemakkelijk af te halen. Spelt oogsten is lastiger, daarom zijn speltproducten vaak duurder dan andere graanproducten. Als je de harde schil van een speltkorrel verwijdert, blijft een zachte kern over waar je brood, pasta, crackers of andere producten van kunt maken. De zachte kern van een speltkorrel is rijk aan mineralen en vitamine, vooral vitamine B. Daarnaast is spelt in vergelijking tot andere graansoorten erg eiwitrijk. Natuurlijk blijft het vooral uit koolhydraten bestaan, maar 100g spelt bevat meer eiwitten dan 100g graan. Er zijn verschillende soorten speltbrood: spelt met gist en spelt met desem. Spelt met desem is heel vast brood omdat het niet rijst zonder gist en spelt met gist lijkt op gewoon brood. Brood mag volgens de Nederlandse Warenwet alleen speltbrood genoemd worden als het daadwerkelijk met 100% speltgraan wordt bereid.

Naast brood zijn er ook een hoop andere producten waar spelt in wordt verwerkt. Denk aan speltmuesli, speltbakmixen, speltcrackers, speltkoekjes en spelthapjes. Welke speltproducten eet jij? Laat het ons weten in een reactie hieronder.