Gezond & mooi

Menstruatieklachten, hoe kun je ze verlichten?

Advertorial – Drogist Lieke: “Pijntjes en ongemakken tijdens de menstruatie kent elke vrouw wel. Vervelend! Menstruatie kan voor buikkrampen zorgen en geeft bij sommige vrouwen ook een versnelde stoelgang. Door de hormonen komen ook klachten als hoofdpijn, rugpijn en misselijkheid voor. Sommige vrouwen zijn prikkelbaar in de dagen voor de menstruatie (PMS). Wat kun je doen om de klachten te verlichten?”

Rust en pijnstiller
"Een warme kruik of een warm bad geeft vaak verlichting van de buik- en rugpijn. Helpt dit advies niet voldoende? Dan kun je bij pijnklachten overgaan op een pijnstiller. Paracetamol is over het algemeen de meest veilige pijnstiller maar werkt vaak niet voldoende bij menstruatieklachten. Naproxen of ibuprofen is dan een betere keus. Het beste is om bij de eerste menstruatieklachten al te beginnen met de pijnstiller. Let op: naproxen of ibuprofen zijn vanwege de bijwerkingen en wisselwerkingen met andere medicijnen niet voor iedereen geschikt. Vraag hiernaar bij je drogist."

Afspraak maken
Helpen pijnstillers niet genoeg? Overleg dan met je huisarts. Een van de mogelijkheden is bijvoorbeeld de anticonceptiepil. Deze zorgt er voor dat er geen echte menstruatie meer optreedt, waardoor vaak de klachten een stuk minder worden. Als je een afspraak wilt maken bij je huisarts vanwege je menstruatieklachten, dan is het handig om een dagboekje bij te houden. Schrijf hier vanaf een week voor de menstruatie in wat je klachten zijn en welke adviezen/geneesmiddelen wel enigszins helpen. Zo heb je niet alleen voor jezelf een duidelijker beeld wat helpt voor jou, maar kan je huisarts je ook beter adviseren. 


Wie is Lieke?

Lieke Melis is gediplomeerd drogist en werkt in een drogisterij met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg. In deze drogisterijen kun je terecht over goed advies over zelfzorggeneesmiddelen. Dat zijn middelen die je zonder recept bij de drogist kunt krijgen. Op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl kun je opzoeken welke drogisterijen dit keurmerk hebben en lezen wat je daar mag verwachten.

Reageer op dit artikel

Instagram