Placeholder

Meest voorkomende slaapproblemen

Heb je vannacht niet lekker geslapen of lag je de hele avond weer te piekeren? Geen zorgen, meer dan de helft van de Nederlanders heeft er wel eens last van.

Heb je vannacht niet lekker geslapen of lag je de hele avond weer te piekeren? Geen zorgen, meer dan de helft van de Nederlanders heeft er wel eens last van.

Schaapjes tellen, liedjes zingen, je probeert van alles om ervoor te zorgen dat je in slaap valt.  Maar hoe komt het dat het niet lukt? Hier volgen een aantal ‘bedtijd’ fouten die je misschien niet door hebt en hoe je deze in de toekomst kunt voorkomen.

1. Cafeïne en suiker
Cafeïne is een stimulerend middel en kan in een kleine dosis ervoor zorgen dat je niet kunt slapen. Ook kunnen geraffineerde suikers je ‘hormoonhuishouding’ aardig in de war brengen. Dit zorgt ervoor dat je ’s nachts niet lekker kan doorslapen en elke keer wakker wordt.

De oplossing:
Eet producten waar tryptofaan inzit. Dit zuur is namelijk nodig om serotonine aan te maken, die op zijn beurt melatonine produceert. Dit laatste helpt je bij je slaapcyclus. Producten die je vooral kunt eten zijn yoghurt, melk, banaan, eieren en kalkoen.

2. Slaap inhalen
Het is een algemene misvatting over slaap tekort: je verzamelt al je verloren uurtjes slaap, haalt ze even een keertje in en je voelt je weer helemaal fit.

De oplossing:
De meeste mensen hebben maar 2 of 3 nachten een goede nachtrust nodig om weer helemaal de oude te worden.

3. Slapen met huisdieren
Uit een onderzoek is gebleken dan 63% van de mensen, waarvan het huisdier in bed of op de slaapkamer slaapt, een slechte kwaliteit van slapen ervaart.

De oplossing:
Houd je huisdieren in een andere kamer. Als ze ‘s nachts luidruchtig zijn, kun je je dierenarts raadplegen of een medische oorzaak heeft. Huisdieren kunnen zelf ook slaapproblemen hebben.

4. Slaapmutsje
Ook al val je sneller in slaap als je een drankje gedronken hebt, het verminderd je REM-slaap. Dit is de slaap waarin je lekker ligt te dromen. Wanneer je REM-slaap wordt/is verstoord kan het ervoor zorgen dat je overdag een stuk slaperiger bent.

De oplossing:
Vermijd alcohol voordat je naar bed gaat. Het duurt gemiddeld 1 uur voordat het lichaam één eenheid alcohol verwerkt. Kies daarom voor een kruidenthee, zoals kamille.

5. Televisie
78% van de mensen gebruikt zijn of haar telefoon, tablet of laptop voordat ze gaan slapen. Het blijkt dat deze apparaten blauw licht uitstralen waardoor de productie van melatonine wordt vertraagd, het slaapverwekkende hormoon.

De oplossing:
Geef jezelf een avondklok. Na een bepaalde tijd moeten alle apparaten aan de kant en zover mogelijk van je bed vandaan staan. Nu kun je rustig gaan slapen.