Placeholder

Lente is opruimen

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes.

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes.

De lentekriebels zijn er weer. De lente is het bekende seizoen van opruimen: de ouderwetse voorjaarsschoonmaak van je huis. Steek de armen uit de mouwen, vul de emmers met sop en start bij je kledingkasten. Bij het wisselen van winter- en zomercollectie rijst meteen de brandende vraag: kan ik mijn kleding van vorig jaar nog aan? Altijd weer spannend. Als de kleding niet meer past, dan is het goed om je af te vragen waardoor dat komt. Ik denk dat het antwoord vanzelf komt als je de koelkast, diepvries, kelder en voorraadkast grondig aanpakt. Een klusje dat soms een heel karwei blijkt te zijn. Want hoeveel eten en drinken heb je momenteel in huis? Wat is de houdbaarheidsdatum van al die producten? Kun je het nog bewaren en gebruiken?

Is het eten of drinken over de ‘te gebruiken tot datum’ (TGD )?  Dan moeten deze producten weggegooid worden. Je bent dan niet meer gegarandeerd van een eet- of drinkbare inhoud. Hoe komt het dat er producten in de kast of kelder staan die over de datum heen zijn? Je hebt deze producten ooit gekocht met een bepaalde reden. Het kan ook zijn dat je in verleiding bent gekomen door reclamefolders. Bijvoorbeeld: 3 halen = 2 betalen. En nu blijkt dat je geen 3 producten nodig had. Zijn de producten nog goed, verwerk ze dan in je maaltijden. Blijf echter wel kritisch naar de porties kijken. De neiging om nu meer klaar te maken omdat het anders weggegooid wordt, is groot. Het gevolg: je eet een grotere portie en komt weer aan. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

Staan er nog veel snacks en zoutjes? Maak hier dan een plan voor: wanneer en bij welke gelegenheid gaan we die opmaken? Koop in ieder geval voorlopig niets meer. Negeer de reclameboodschappen. Om te zorgen dat je volgend jaar niet weer met het teveel van alles geconfronteerd wordt, raad ik je het volgende aan: Zorg dat je in het vervolg goed nadenkt over waarom je iets koopt. Koop iets niet omdat het er leuk uitziet of omdat het handig is om in huis te hebben ‘voor het geval dat’. Maak vanaf nu een gerichte boodschappenlijst. Check voordat je bij de kassa bent of je toch niet weer inde verleiding bent gekomen en meer hebt gekocht dan nodig is. Leg deze producten terug in het schap.

En hebben jullie een feestje? Bedenk dan  hoeveel je vorige keer teveel gekocht hebt, zodat je nu je inkopen op maat doet. Een nieuwe lente, een nieuw begin! Mét overzichtelijk ingeruimde kasten.

De houdbaarheid van producten en de wijze van bewaren kan je vinden met behulp van de voedingscentrum bewaarwijzer.