Gezond & mooi

Wat fijn: geen verhoogd risico op kanker voor kinderen geboren na IVF

Kinderen geboren na een IVF behandeling lopen niet meer risico om kanker te ontwikkelen dan kinderen die spontaan verwekt zijn. Deze onderzoeksresultaten werden deze week gepubliceerd en gelden voor kinderen van moeders die tussen 1980 en 2001 een IVF behandeling kregen.

Ook op de lange termijn (na 21 jaar en ouder) zijn er geen langetermijneffecten ontdekt. Een enorme geruststelling dus!

Is er een verband tussen IVF en een hoger risico op kanker?

Een IVF behandeling verschilt enorm van een spontane bevruchting. Omdat het denkbaar is dat dit de gezondheid van kinderen kan beïnvloeden, is er onderzoek gedaan naar het eventuele verhoogde risico op kanker.

Alle kinderen van vrouwen uit het OMEGA onderzoek zijn meegenomen. Dit houdt in: 48.000 kinderen geboren na IVF of ICSI en 13.000 kinderen die spontaan verwekt zijn. De helft van deze groep is nu 21 jaar of ouder.

Lees ook: ‘Met maar één eierstok kreeg ik dankzij IVF toch nog een kindje’

Geen verhoogd risico op kanker na IVF

Uit het onderzoek blijkt dus dat kinderen, geboren na IVF niet meer risico lopen om kanker te krijgen dan kinderen die spontaan verwekt zijn. Deze positieve resultaten helpen fertiliteitsartsen en gynaecologen beter advies te geven over de risico’s van IVF of ICSI. In Nederland zijn er na schatting nu al 80.000 kinderen geboren na een IVF of ICSI behandeling.

Vervolgonderzoek naar ICSI en cryo-embryo

Dit onderzoek gaf nog te weinig informatie over ICSI of cryo-embryo behandeling. Kinderen geboren tussen 2001 en 2012 worden daarom onderzocht in een vervolgonderzoek. Deze vervolgstudie wordt gedaan door Amsterdam UMC en het Antoni van Leeuwenhoek.

Het onderzoek is uitgevoerd door Mandy Spaan (Antoni van Leeuwenhoek), onder leiding van epidemioloog prof. dr. Floor van Leeuwen (Antoni van Leeuwenhoek), gynaecoloog prof. dr. Curt Burger (Erasmus MC) en gynaecoloog prof. dr. Nils Lambalk (Amsterdam UMC, Vrije Universiteit). Het onderzoek is in samenwerking uitgevoerd met alle 12 IVF-klinieken en 2 fertiliteitsklinieken in Nederland en krijgt financiële steun van KiKa.

Meer lezen? Lees hier meer over het OMEGA onderzoek, een grotere landelijke studie, waarvan bovengenoemd onderzoek onderdeel van is. 

Reageer op dit artikel