Placeholder

Frisdrank en milieu

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. Deze week vertelt ze je meer over het gebruik van de zoetstof Stevia in frisdrank.

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. Deze week vertelt ze je meer over het gebruik van de zoetstof Stevia in frisdrank.

Frisdranken drinken we al jaren. Het zijn echte dikmakers en daardoor een regelmatig voorkomend onderwerp van gesprek bij de diëtiste. Heb jij hier ooit bij stilgestaan? Je drinkt frisdrank vast omdat je het lekker vindt, maar weet je ook welke soort je drinkt? Met suiker, dus met calorieën? Of met kunstmatige zoetstof, dus zonder calorieën? Of een ‘milieubewuste’ soort, met de helft aan calorieën?

Ik kan me voorstellen dat het nu al verwarrend is. Dat is het ook. Laten we beginnen met het nieuwe zoetmiddel Stevia. Je kunt geen krant of tijdschrift meer openslaan of je leest over de nieuwe zoetstofrage. Stevia heeft een grote zoetkracht, je hebt er weinig van nodig én het levert geen calorieën. Bovendien is het niet kunstmatig, want het komt uit de bladeren van het honingkruid. Dit klinkt allemaal heel positief, en dat is het ook. Maar om zo’n fles frisdrank dan ook gelijk milieubewust te noemen, gaat mij erg ver. De honingkruidbladeren moeten namelijk gezuiverd worden voor gebruik, een proces waarbij veel energie én veel water nodig is. Helemaal geen milieubewust proces dus, waardoor fabrikanten zo min mogelijk Stevia door de frisdrank willen doen. Suiker is dan nodig ter aanvulling, om de zoete smaak te behouden. En dát is natuurlijk weer niet zo gunstig voor de lijn.

Cliënt Cees worstelt met zijn drinkpatroon. Hij is een groot liefhebber van frisdrank en heeft ernstig overgewicht. In het eerste gesprek vertelt hij: “Ik drink iedere dag 1 ½ liter frisdrank. Ik vind dit lekker en het  helpt tegen de dorst. De fles staat binnen handbereik.“ Hij weet dat de frisdrank niet goed is voor zijn gewicht, maar geen frisdrank drinken, gaat hem te ver. En dat is begrijpelijk, want hij laat al veel staan sinds hij op dieet is.

Afgelopen week heeft hij de gewone frisdrank vervangen door een nieuw soort frisdrank, een ‘groene’ variant. “Het smaakt wel goed,  maar ik vraag me of dit zinvol is”, vertelt hij. “Deze frisdrank bevat namelijk nog steeds suiker. Het is de helft minder, maar toch! Het zijn nog steeds calorieën, en die moet ik juist verminderen.”Hij doet het volgende voorstel: “Stel nu dat ik minder van de gewone frisdrank drink, bijvoorbeeld de helft, dan is het resultaat hetzelfde. Ik krijg minder calorieën binnen en val af, en het is nog beter voor mijn portemonnee ook.” Ik geef Cees gelijk, want hij krijgt op deze manier inderdaad minder calorieën binnen. Het is zelfs waarschijnlijk beter voor het milieu om die ‘groene’ variant niet te drinken.

Ben jij ook bezig met afvallen en kun je frisdrank makkelijk laten staan? Doe dit dan, want dat is het allerbeste. Drink een kop thee en loop wat vaker langs de kraan. Het is er altijd en bevat geen calorieën. En het is de meest milieuvriendelijke oplossing die er is.