Placeholder

Dag 26: Slim barbecueën

Het zonnetje laat zich de afgelopen dagen niet zoveel zien, maar de temperatuur blijft lekker hangen rond de 20 graden. Het is een dus een prima barbecueweertje! Ook voor jou, als je je maar bewust bent van wat je eet.

Het zonnetje laat zich de afgelopen dagen niet zoveel zien, maar de temperatuur blijft lekker hangen rond de 20 graden. Het is een dus een prima barbecueweertje! Ook voor jou, als je je maar bewust bent van wat je eet.

Je kunt een barbecue zo ongezond maken als je zelf wil. Omdat jij nu goed bezig bent met je gezondheid en afvallen, is het verstandig om te letten op wat je op het rooster gooit en om sommige dingen te laten staan. Als je je aan de volgende punten houdt, staat niets een gezellige, gezonde en vooral lekkere barbecue nog in de weg.

 

  • Kies voor mager vlees zoals spareribs, biefstuk, kipfilet en varkenshaas (max. 3 stukken). Speklappen, varkensvleesspiecen en worsten laat je lekker liggen voor anderen, want dit zijn vette vleessoorten.
  • Gril verschillende soorten groenten als paprika, courgette en aubergine. Asperges zijn ook erg lekker van de barbecue, en trostomaat in aluminium met wat zeezout en olie erover. Of wat dacht je van zalm of een forel roosteren? En spiezen met garnalen? Allemaal ontzettend lekker en slank!
  • Voor wie graag sauzen eet bij haar vlees: kies voor magere varianten als chili saus, ketchup en curry. Neem er alleen niet te veel van, want deze bevatten ook suiker! Ben je fan van satésaus? Eet er niet te veel van. Maximaal 2 eetlepels, maar liever helemaal niet.
  • Als je graag stokbrood eet bij de barbecue, ga dan voor de meergranen- of volkorenvariant. Slank beleg voor erop is: olijfolie, sandwichspread, gerookte kipfilet en avocadospread. Maar je kunt ook voor een vervanger kiezen van brood. Waarom niet eens lekker aardappels poffen of bakken? Rijst is ook een aanrader.
  • Eet lekker veel rauwkost, komkommer, tomaat en salade. Let er wel op dat je nauwelijks dressing gebruikt. Leng je salade in plaats daarvan aan met olijfolie.
  • Drink niet te veel alcohol, maximaal 2 glazen. Zeg ook nee tegen drankjes en drink veel water tussendoor.
  • Eet bewust en langzaam, en stop met eten als je geen honger meer hebt. Vertel mensen waarom je niet te veel eet, zo kunnen zij begrip tonen.
  • Gebruik geen extra zout, maar ga voor lekker verse kruiden.
  • Als je weet dat je ’s avonds gaat barbecueën, eet je overdag wat je normaal ook zou eten. Sommige mensen zijn geneigd om zich overdag in te houden, zodat ze ’s avonds meer ruimte hebben, maar zo werkt je lichaam niet.  Eet dus gewoon in de ochtend het ontbijt en een tussendoortje en dan ’s middags de lunch en nog wat kleins.

Eet smakelijk!

In samenwerking met: Sandy ter Horst – www.gezondenfitter.nl