Gezond & mooi

Autorijden en zelfzorggeneesmiddelen: waar moet ik op letten?

Drogist Lieke: “Zelfzorggeneesmiddelen zijn geneesmiddelen die je zonder recept bij de drogist kunt krijgen. Bijvoorbeeld pijnstillers of hoestmiddelen. Soms is het handig om wel even om advies te vragen als je zo’n geneesmiddel koopt. Bijvoorbeeld bij zelfzorgmiddelen die jouw rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Weet jij eigenlijk wel welke dat zijn?”

"Het gaat om middelen tegen reisziekte (waar cinnarizine, cyclizine of meclozine in zit), middelen tegen kriebelhoest (met codeïne en noscapine) en middelen tegen hooikoorts (met loratadine en cetirizine). Als je zo’n geneesmiddel gebruikt kun je suf en minder geconcentreerd worden en dat is natuurlijk gevaarlijk als je moet autorijden. Daarnaast kan het ook invloed hebben op je zichtvermogen en je inschattingsvermogen. Lees dus vooraf goed de bijsluiter en laat je adviseren door je drogist.

Wat kun je wel gebruiken?
Het slimste is uiteraard om deze geneesmiddelen niet te gebruiken als je veel autorijdt. Moet je toch autorijden en heb je bijvoorbeeld last van kriebelhoest? Dan adviseer ik een verzachtend middel, bijvoorbeeld met tijm, of het eten van honingdropjes.  Als je een middel tegen reisziekte neemt, ben je meestal niet degene die zelf rijdt. Mocht je wel gebruik willen maken van zo’n geneesmiddel, overleg dan vooraf met je drogist.

Hooikoorts
Autorijden met hooikoorts is sowieso risicovol, want je bent vaak suffer en reageert minder snel op situaties in het verkeer. Een behandeling met hooikoortsmiddelen is daarom wel nodig, maar je moet wel op de bijwerkingen van de geneesmiddelen letten. Vaak zijn die bijwerkingen (sufheid) in de eerste dagen van de behandeling het sterkst, omdat het lichaam dan moet wennen aan de effecten van het geneesmiddel. Ik adviseer klanten altijd om even goed te kijken op welk moment ze met hun behandeling gaan beginnen. Wanneer je al begonnen bent en wilt gaan autorijden, is het goed om even te kijken in de bijsluiter of je de risicoperiode al gepasseerd bent.”


Wie is Lieke?

Lieke Melis is gediplomeerd drogist en werkt in een drogisterij met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg. In deze drogisterijen kun je terecht over goed advies over zelfzorggeneesmiddelen. Dat zijn middelen die je zonder recept bij de drogist kunt krijgen. Op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl kun je opzoeken welke drogisterijen dit keurmerk hebben en lezen wat je daar mag verwachten.

Reageer op dit artikel

Instagram