Placeholder

Afvallen met een klein budget

Joke (50): “Ik wil graag afvallen, maar ik heb niet veel geld. Terwijl gezond eten toch vaak duur is. Kun je mij tips geven?” Deze vraag beantwoordt dieetcoach Marianne Mascini deze week.

Joke (50): “Ik wil graag afvallen, maar ik heb niet veel geld. Terwijl gezond eten toch vaak duur is. Kun je mij tips geven?” Deze vraag beantwoordt dieetcoach Marianne Mascini deze week.

Het antwoord van Marianne: “Afvallen betekent minder calorieën eten dan je nodig hebt. Deze calorieën komen voornamelijk uit vette en suikerrijke producten, maar ook uit kant-en-klare mixen, cappuccinopoeder en vele andere producten.

Waarschijnlijk let je al op de aanbiedingen. Maak aan de hand van deze aanbiedingen een weekmenu en maak een boodschappenbriefje. Zo koop je geen dingen die je echt niet nodig hebt. Mocht je een week te lang vinden, doe dan boodschappen voor 2 à 3 dagen.

Is je winkelwagentje vol boodschappen, check ze dan, vóórdat je ze op de band legt, tóch nog even. Liggen er uitsluitend voedingsmiddelen in je wagentje die ook op je briefje staan? Dan ben je goed bezig! Zo nee, hoe komt dit dan? En heb je die extra spullen echt nodig? Nee? Leg ze dan terug in het schap.

Hiermee kun je al veel kosten besparen. De ervaring leert dat wat je in huis haalt, ook op gaat. Je winst is minder kosten én minder calorieën.

Ook dit zijn tips die je hopelijk kunnen helpen:

  • Brood en melkproducten kun je overal kopen voor verschillende prijzen. Kies gewoon bruin of volkorenbrood.
  • Kies de goedkoopste dieethalvarine.
  • Mager beleg is vaak duurder dan gewoon beleg. Kies uit de goedkopere categorie met de dun gesneden soorten. Wissel ze af met kaas (zelf dun snijden), smeerkaas of  zoet beleg.
  • Koop grotere porties vlees of vis: kilo-voordeel! Verdeel het thuis in kleinere porties en vries die in. Zo heb je toch altijd variatie in huis.
  • Koop seizoensgroente. Dat scheelt veel in de prijs en vooral in de smaak.
  • Voorgesneden en roerbakgroente zijn duurder dan wanneer je ze zelf snijdt. En mocht je zelfgesneden groenten overhouden, dan kun je die kort blancheren en invriezen. Maar je kunt ze ook de volgende dag (let op de verschillende kooktijden) samenvoegen tot een lekker gerecht. Ook groente uit de diepvries of uit pot kun je gebruiken. Maar neem altijd dagelijks 200 gram groente per persoon.

Ik weet dat het tijd kost om dit uit te zoeken, maar het levert zeker een goede balans op tussen je financiën en je gewicht.”