Placeholder

4 dieettips die wél werken

Er zijn zo veel verschillende diëten en voedingsadviezen, dat je er tureluurs van wordt. Vriendin zocht het voor je uit en kwam op dieettips die wel werken.

Er zijn zo veel verschillende diëten en voedingsadviezen, dat je er tureluurs van wordt. Vriendin zocht het voor je uit en kwam op dieettips die wel werken.

1. Denk ik centimeters, niet in kilo's
Het is fijn als je merkt dat een dieet effect heeft. Gebruik daarvoor niet de weegschaal, maar de spiegel, je kleding of een meetlint. De weegschaal confronteert je namelijk met elk onsje minder of meer. Als je net wat meer zout hebt gegeten of ongesteld moet worden, houdt je lichaam vocht vast, dus geen lichaamsvet. Op de weegschaal wordt je motivatie zwaarder op de proef gesteld. Voor de spiegel of met een meetlint heb je van kleine gewichtsschommelingen geen last.

2. Eet ook de pit van een avocado
Je hebt goede vetten nodig om af te vallen. Ze helpen voedingsstoffen beter op te nemen en te verwerken. Goede vetten zitten onder andere in vette vissoorten (zalm, makreel, haring), noten en avocado. Gooi de pit van een avocado niet weg, er zitten namelijk nog meer vetverbranders (goede vetten) in dan in de avocado zelf, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Pennsylvania.

Hoe je de pit kunt eten? Maal de pit in een krachtige(!) keukenmixer of verwijder de bruine laag om de pit, rasp de pit en rooster het schraapsel op laag vuur in de pan. Het schraapsel kan in je smoothie of door de yoghurt of soep.

3. Vermijd zoetstoffen 
Dat suiker ongezond is, weet je wel. Met zoetstoffen krijg je weliswaar minder calorieën binnen, maar ook die hebben meer na- dan voordelen. Zoetstoffen (aspartaam, sacharine, sucralose) remmen je stofwisseling en vetverbranding. Maar ze verstoren ook je verzadigingsmechanisme, waardoor ze een hongergevoel uitlokken. Je lichaam denkt namelijk evengoed dat er suiker binnenkomt en maakt dus onnodig veel insuline aan, waardoor je bloedsuiker te snel daalt en jij weer een onbedwingbare trek krijgt.

Zoetstoffen die je beter kunt vermijden
E-951 Aspartaam
E-950 acesulfaam-k
E-952 cyclaamzuur
E-954 sacharine
E-955 sucralose

4. Houd een eetdagboek bij 
Het bijhouden van een eetdagboek zorgt ervoor dat je minder eet, stelt dokter Tsai van de universiteit van Colorado. Je bent je dan namelijk meer bewust van wat en hoeveel je eet. En het staat zwart op wit. Dat maakt het extra confronterend als je een keer de fout in bent gegaan. Maar ook een goede dag werkt extra motiverend wanneer je hem noteert. Hoe gedetailleerder je je eetpatroon noteert, hoe meer je afvalt.

Onderwerpen voor je voedseldagboek
-Wat, wanneer en hoeveel eet ik?
-Wat en hoeveel drink ik?
-Wat slik ik aan supplementen?
-Wat doe ik aan beweging?
-Hoe hoog is mijn stresslevel (cijfer tussen de 0 en 10)?
Hoe voel ik me? (noteer ook stemmingswisselingen)

In Vriendin (nummer 41) lees je deze week vanaf pagina 68 nog veel meer dieettips.