Placeholder

Zo maak je succesvol tijd voor jezelf

Je moet nog strijken, de was ophangen, je kinderen naar voetbal brengen en er was nog iets…

Je moet nog strijken, de was ophangen, je kinderen naar voetbal brengen en er was nog iets…

In ieder geval, je nagels lakken en kleding kopen zijn van die taken die nog even moeten wachten tot het wat rustiger is. Eerlijk is eerlijk: die tijd komt niet.
Of je nou werkt, een gezin hebt of een drukke combinatie daarvan, het leven is druk. Tijd voor jezelf moet je daarom inplannen. Hoe je dat op een overzichtelijke manier kunt doen, vertellen we hieronder.

Stap 1
Schrijf op wat je wil doen
Pak een notitieboekje en maak een lijstje (dit kan ook in de notities van je telefoon). Wat wil je doen voor jezelf? Denk aan je haar verven of een oude hobby weer oppakken. Wat er ook in je opkomt, schrijf het op.

Stap 2
Hoe belangrijk vind je het?
Het is niet haalbaar om een weekend lang alleen maar dingen voor jezelf te doen. Bepaal welke taken of activiteiten je écht heel graag wil doen. Wat kan langer wachten en wat niet? Bedenk ook of de taak haalbaar is op de korte termijn.

Stap 3
Maak een lijst met prioriteiten
Ga opnieuw je lijstje langs en markeer de taken met een letter, cijfer of kleur. Beperk tot drie markeringen. Bijvoorbeeld:

A = hoge prioriteit. Deze taak moet vandaag of morgen nog gedaan worden.
B = gemiddelde prioriteit. Het is belangrijk, maar kan de hele week nog gedaan worden.
C = lage prioriteit. Leuk om te doen, maar kan ook over een aantal weken/maanden.

Stap 4
Leg de taken vast in je agenda
Plan nu de taken met de hoogste prioriteit in. Schrijf het op in je agenda met een tijd erbij. Het kan ook helpen om te bedenken hoelang een taak duurt. Schrijf dit er ook bij, dat werkt makkelijker.

Nu is een beetje tijd voor jezelf nemen een prioriteit geworden. Probeer je aan de afspraken te houden.