Geen categorie

Waarom light producten gevaarlijker zijn dan je denkt

Iedereen is bezig met een gezonde levensstijl. We eten netjes, snacken niet veel, letten op suikers en eten vaak genoeg light producten. Dit is beter voor je, toch!?

Maar toch moet je hier mee oppassen. Je bent vaak helemaal niet beter bezig wanneer je een light product eet. Dietist Natalie Ruiz oud vertelt ons hier meer over: “Producten mogen light genoemd worden als ze 33% minder vet, suiker of calorieen bevatten. Dat lijkt heel wat, maar het is eigenlijk een marketingtruc. Er mag dan misschien minder vet in zitten, maar dan kunnen er des te meer suikers aan toe zijn gevoegd om het lekker te maken. Door light producten te eten, ben je dus niet altijd beter bezig.”

Light op lange termijn niet beter
Light producten zorgen op de lange termijn alleen maar voor overconsumptie blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door marketinghoogleraar Joost Pennings van de universiteit Wageningen en Peter Verhoef van de universiteit Groningen. Overgewicht verdwijnt niet wanneer er light producten worden gegeten. Consumenten eten naast light producten ook normale producten. Wat vervolgens zorgt voor 13 procent meer calorieën.

Minder schuldgevoel
Het zit in de aard van het beestje, dat je je schuldig voelt wanneer je iets eet wat niet goed voor je is. Hier maken light producten dan ook slim gebruik van. Doordat er in light producten minder calorieën zitten, eten mensen er automatisch meer van. Het is toch maar light, denken ze dan. En daar gaat het dan ook vaak mis, uiteindelijk eet je meer van het light product en had je beter minder van een ander product kunnen eten.

Het onderzoek van Verhoef en Pennings worden gepubliceerd in het International Journal of Research in Marketing. Ze hebben zich geconcentreerd op light chips, maar Verhoef geeft aan dat het voor alle producten geldt. 

We zetten de verschillen tussen de chips voor jullie op een rijtje:

100 gram chips light bevat

Energie

 490 kcal

Vet

22 g

Verzadigd vet

3,9 g

Eiwit

7,3 g

Koolhydraten

63,5 g

Vezels

4,2 g

Zout

1,42 g

100 gram chips bevat

Energie

542 kcal

Vet

33,3 g

Verzadigd vet

5,9 g

Eiwit

6,3 g

Koolhydraten

52,4 g

Vezels

4 g

Zout

1,47 g

Foto: iStock

Reageer op dit artikel

Instagram