Geen categorie

Waarom huilen we van geluk?

Heb jij het ook altijd vreemd gevonden dat je soms huilt van geluk en lacht wanneer je juist heel erg zenuwachtig bent? Wetenschappers aan de universiteit van Yale hebben ontdekt waarom we zo reageren.

Verdrietig zijn en blij zijn, het zijn 2 heel verschillende emoties. Toch kan het zo zijn dat je wanneer je ontzettend blij of gelukkig bent, begint te huilen. Dit komt doordat ons lichaam de emotionele balans herstelt. De positieve emotie is zó krachtig, dat deze in balans moet worden gebracht door een negatieve emotie. Huilen brengt dus je lichaam weer in een emotionele balans wanneer je blij bent.

Als je huilt van geluk, lacht van de zenuwen of schreeuwt van opwinding, betekent dit dat je de krachtige emotie snel onder controle hebt. Hierdoor reageer je misschien negatief op positief nieuws, maar het zorgt er ook voor dat je sneller je emoties onder controle hebt wanneer je geconfronteerd wordt met negatieve emoties zoals angst.

Het bovenstaande geldt niet alleen voor je emoties, maar ook voor je handelingen: mensen die een baby ongelooflijk schattig vinden kunnen het om diezelfde reden niet laten om in hun wangetjes te knijpen. Gelukkig doen ze dit meestal niet zo hard.

Foto: Dreamstime

Reageer op dit artikel

Herken jij de reacties die je op een emotie kunt krijgen?

Nee, ik heb die reacties niet

😮 Ben ik wel normaal dan?

Ja, ik huil als ik blij/gelukkig ben

zit in de overgang en kan om eerlijk te zijn om heel veel dingen huilen. is dan echt een explosie van emoties..:$

Ja, ik huil als ik blij/gelukkig ben

Alle 3 de reacties eigenlijk…oeps:$

Ja, ik schreeuw als ik opgewonden ben

Dat is dan meestal van blijdschap. Dan wil ik mijn stem wel eens wat te hard laten klinken.. Maar ook wel eens als ik een terecht wijzing pleeg.

Instagram