Geen categorie

Strooi niet met opgeblazen complimenten

Heeft jouw kleine meid heerlijke koekjes gebakken? Dan geef je haar natuurlijk een compliment. Maar wees wel voorzichtig dat je je lovende woorden niet te erg aandikt, want dit kan een averechts effect hebben.

Heerlijk zo’n glunderend koppie als je je kind een compliment geeft. Maar wist je dat een overvloed aan lovende woorden juist een negatief effect kan hebben? Het tijdschrift Psychological Science heeft een onderzoek gepubliceerd waarin naar voren komt dat het zelfvertrouwen van kinderen kan dalen als zij overdreven veel complimenten krijgen.

Vind jij het moeilijk dit te geloven? Misschien dat het volgende onderzoek je kan overtuigen: Onderzoekers lieten kinderen van 9 tot 12 jaar een Van Gogh natekenen, waarna sommige kinderen een opgeblazen compliment kregen. Daarna mochten de kinderen kiezen voor een tekenopdracht: een makkelijke of een moeilijke.

De conclusie was opvallend: de opgeblazen complimenten waren alleen van positieve invloed op de kinderen die veel zelfvertrouwen hadden, zij kozen voor de moeilijke opdracht. Voor de kinderen met een laag zelfbeeld zorgden de overdreven complimenten alleen maar voor meer faalangst. Zij kozen voor de makkelijke opdracht, waarschijnlijk om mislukking te beperken.

Hoe erg je dus ook kunt genieten van de stralende lach van je kleintje als ze een compliment krijgt, wees er wel voorzichtig mee. Want zeg nu zelf: denk jij ook niet dat ze net zo blij zal zijn met een ‘Wat mooi!’ als met een ‘Dat is de meest prachtige tekening die ik ooit heb gezien!’?

Reageer op dit artikel

Geef jij je kinderen complimentjes?

Ja, zo af en toe

mag het ook Kind zijn?? zet voortaan eren tussen haakjes aub:(

Ja, zo af en toe

Tuurlijk en dat verdient ze ook :inlove:

Ja, zo af en toe

Omdat ze als ze iets goed gedaan hebben of als ze uit gaan er leuk uit zien, dit ook gezegd mag worden.

Instagram