Geen categorie

Ruim 10 jaar cel voor Aydin C. na afpersen van onder andere Amanda Todd

Jarenlang werd de Canadese Amanda Todd (15) getreiterd nadat de Nederlander Aydin C. een naaktfoto van haar op Facebook had gezet. In 2012 pleegde ze zelfmoord. Nu is Aydin C. veroordeeld voor het afpersen van 34 minderjarigen.

Aydin C. krijgt tien jaar en acht maanden celstraf voor afpersing van 34 meisjes en zedenmisdrijven. Een bekend verhaal over deze zaak is die van de Canadese Amanda Todd, die zelfmoord pleegde nadat C. haar foto meerdere keren verspreidde. Canada wil dat Aydin C. wordt uitgeleverd. Zo kan het land C. zelf veroordelen. 

'Mensen kunnen bikkelhard zijn voor elkaar. Vooral online' 

Carol (54), de moeder van Amanda Todd, was in Nederland voor de rechtzaak en vertelde haar verhaal in Vriendin. Hieronder lees je een deel terug. 

Carol: “Als je met je kind naar een speeltuin gaat, onderzoek je de grond op scherpe voorwerpen. Je kijkt of de speeltoestellen veilig zijn en of er geen water in de buurt is waar hij in kan vallen. Hoe komt het dan dat als ons kind online is, we vaak niet precies weten waar hij is, wat hij doet en wie hij ontmoet? Geen tijd of geen verstand van technologie hebben, is geen excuus. Het gaat om het leven van je kind!” De Canadese Carol Todd vloog ruim achtduizend kilometer om de rechtszaak bij te wonen van Aydin C, de Nederlander die onder tal van valse namen minderjarige meisjes tot seksuele handelingen voor de webcam verleidde en hen daarna afperste met deze beelden. Carols dochter Amanda was een van zijn slachtoffers. Aydin dreef haar tot wanhoop door haar naaktfoto naar familie, vrienden, klasgenoten en kennissen te sturen. Na jarenlang te zijn gechanteerd en getreiterd, zag Amanda geen andere uitweg dan zichzelf het leven te ontnemen. Op 10 oktober 2012 trof Carol het levenloze lichaam van haar dochter thuis aan. Amanda was vijftien jaar oud.

Angstig
Amanda was ervan overtuigd dat de foto haar de rest van haar leven zou achtervolgen. Ze kreeg last van angstaanvallen en durfde het huis niet meer uit. “Mensen kunnen bikkelhard zijn voor elkaar. Vooral online. Op een blij berichtje wordt soms gereageerd met een smiley. Berichten waar mensen leedvermaak om hebben, worden veel sneller gedeeld, vaak met genadeloos commentaar erbij. Het effect van zo veel negativiteit is gigantisch. Als je zoals Amanda psychisch in nood bent, komen nare opmerkingen extra hard binnen.” Amanda wilde mensen laten weten dat die hatelijke woorden pijn deden. In de zomervakantie schreef ze haar verhaal met een zwarte marker op A4’tjes en maakte hier een filmpje van, ‘Amanda Todds story’. Dit werd het beroemde filmpje dat na haar dood miljoenen keren zou worden bekeken. “Toen ze het me liet zien, schrok ik. Ik was bang dat ze zich te kwetsbaar opstelde door te laten weten hoe verdrietig de chantage en pesterijen haar hadden gemaakt. Maar Amanda was heel stellig: haar verhaal moest in de openbaarheid komen.” 

Lees het hele interview met Carol Todd in Vriendin 8.  

Bekijk hieronder de video van Amanda Todd. 

Zembla maakte een documentaire over Amanda. Je kunt deze hieronder terugzien. 

 

Foto: Dreamstime

Reageer op dit artikel

Instagram