Geen categorie

Paraskevidekatriafobie?

Ben jij vandaag extra voorzichtig? Het is tenslotte vrijdag de dertiende! Waarom is deze dag eigenlijk zo eng?

Waarom is vrijdag de dertiende eigenlijk een ongeluksdag?
Tja, waarom eigenlijk? Gebeuren er meer ongelukken op deze Doemsdag? Of is er ooit iets gebeurd waarom ‘vrijdag de dertiende’ in de geschiedenisboeken is gegaan als ongeluksdag?

Het schijnt te liggen aan de combinatie tussen vrijdag en dertien…

Vrijdag
Vrijdag was de dag dat Jezus werd gekruisigd (Goede Vrijdag), Judas zich verhing en Eva Adam had verleid met de giftige appel. Maar dit is niet het enige nare dat ten grondslag ligt aan de slechte reputatie van deze dag! Vrijdag is namelijk ook een ongeluksdag in de geschiedenis van de Engelsen en de Romeinen: zij vertrokken hun doodvonnissen op vrijdagen.

Dertien
Een ongeluksgetal, die dertien. Maar waarom? De negatieve klank van ‘dertien’ kun je in de Christelijke wereld terugbrengen tot het laatste avondmaal van Christus, waaraan dertien personen deelnamen.

Overal hetzelfde?
Nee! In Griekenland, Spanje en Latijns-Amerikaanse landen wordt dinsdag de dertiende als ongeluksdag gezien. In Italië is vrijdag de zeventiende juist weer de ongeluksdag.

De invloed van vrijdag de dertiende
Vrijdag de dertiende heeft in ieder geval wel een negatieve invloed op de economie. Vooral in Amerika blijven veel mensen thuis van hun werk, en zakelijke transacties worden uitgesteld. Er worden verhalen verspreid die zeggen dat vliegtuigen geen 13e rij zouden hebben, gebouwen geen 13e verdiepingen hebben (in ieder geval niet als nummering in de liften), en dat er in ziekenhuizen geen operatiekamers met nummer 13 bestaan…

En, gebeuren er nu echt ongelukken?
Volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek vinden er in Nederland juist minder ongelukken plaats op vrijdag de dertiende! Mensen zijn waarschijnlijk veel voorzichtiger op deze dag… En ben je extreem bang voor vrijdag de dertiende? Dan lijd je aan paraskevidekatriafobie

Bron:
Wikipedia
O.R.S. Lek en Linge

Reageer op dit artikel

Geloof jij in ‘vrijdag de dertiende’?

Anoniem

Nee joh, ben je mal...

Stom bijgeloof, hoe verzinnen ze het toch zeg (wm)

Nee joh, ben je mal...

Wat een onzin…met mensen die bang zijn dat er op vrijdag de 13e wat gebeurt, gebeurt er juist wat. En dan zeggen ze: “zie je wel….” 😀

Nee joh, ben je mal...

Denk er nooit bij na dat het vrijdag de dertiende is..:o ..moeten anderen het echt even benadrukken….VRIJDAG DE DERTIENDE..:bomb: ..oja…..ongeluksdag! 😀 daarna vergeet ik het weer….nooit wat gemerkt van extra ongeluk hoor!!!!;)

Nee joh, ben je mal...

geloof wel veel maar niet alles

Instagram