Geen categorie

Marianne Thieme: ‘Ik wil alles beschermen wat kwetsbaar is’

Marianne Thieme (45), lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, maakt lange dagen in Den Haag. Toch vindt ze zichzelf ‘niet zo’n politieke junkie’. De politiek is vooral een middel om haar idealen te bereiken. Mariannes grootste politieke zorg is de conditie van onze planeet.

'Wij wijzen er 365 dagen per jaar op dat we anders met de aarde moeten omgaan' 
 

Tegen het einde van de middag krijgen we Marianne eindelijk te spreken. Ons gesprek was al eerder gepland, maar er kwam een debat tussendoor waar Marianne bij moest zijn. Ze heeft er al bijna een hele werkdag op zitten, maar dat is haar niet aan te zien. Ze ziet er prachtig uit. “Toevallig was ik al opgemaakt, omdat ik voor een ander interview op de foto moest. Maar ik doe altijd wel mijn best om een beetje leuk voor de dag te komen, ja. Al die grijze pakken in de Tweede Kamer zijn zo saai. Je hoeft maar iets fleurigs aan te trekken om een beetje op te vallen.”

Je bent een van de oprichters van de Partij voor de Dieren. Hoe oud was je toen je ontdekte dat je een groot hart hebt voor dieren?
“Ik kan me niet precies één moment herinneren. Mijn ouders namen me regelmatig mee naar de hei en bossen, want we woonden aan de rand van de Veluwe. Zij wezen me op de vogels en de eekhoorns. De eerste keer dat ik me verontwaardigd voelde over  dieren, was op mijn elfde. In de klas keken we naar een documentaire over de zeehondenjacht. Jagers in Canada en Noorwegen knuppelden jonge zeehondjes dood voor het bont. Ik dacht: hoe kan het toch dat volwassenen, van wie ik altijd leerde dat je zorgvuldig moet omgaan met de natuur, in staat zijn tot zoiets barbaars? Dat was een eyeopener. Volwassenen weten ook niet wat ze doen, besefte ik toen. Die worden zo gedreven door hebzucht dat ze zo’n onschuldig dier kunnen doden. Op dat moment wist ik dat ik alles wilde beschermen wat kwetsbaar is.”

'Dit mocht niet in mijn naam gebeuren'
 

Ben je meteen vegetarisch gaan eten?
“Dat kwam pas later. Ik ben geboren in Ede, een dorp in het hart van de bio-industrie: grote betonnen stallen met duizenden varkens. Het enige moment waarop ze daglicht zien, is als ze in de vrachtwagen worden gezet op weg naar het slachthuis. Dat trof me in mijn tienertijd al. Ik besefte dat die dieren in betonnen hokken moeten zitten, omdat wij vlees willen eten. Toen ik in de jaren negentig rechten studeerde, zag ik in een documentaire een koe met een siliconen dop op een van haar magen. Die kon worden opengemaakt, zodat de boer kon zien of het eten van de koe goed werd verteerd of dat er nog iets aan moest worden toegevoegd om ervoor te zorgen dat ze nóg meer vlees of melk zou geven. Het dier was een ding geworden en daar wilde ik eigenlijk niks meer mee te maken hebben. Dit mocht niet in mijn naam gebeuren."

Lees het hele interview met Marianne Thieme in Vriendin 10.

Foto: Bart Honingh

Reageer op dit artikel

Anoniem

Een boer die zelf een fistel in zijn koeien plaatst? Wat een onzin weer..

Beantwoorden
Anoniem

Boeren mogen helemaal niet zelf fistels in koeien plaatsen, dat doen alleen wetenschappers. Wederom een onzin-verhaal van mevrouw Thieme om de veehouderij in een kwaad daglicht te zetten.

Beantwoorden
EP

Marianne wil vooral haar centjes beschermen. 0% BTW wat voor de normale burger niet te betalen is! Geen toeval dat haar man de oprichter is van de vegetarische slager! Sterk staaltje eigen belang. In het clubblaadje van de 7edag adventisten, waar ze beide lid van zijn, wordt gesproken dat hij in 2020 de grootste fabriek wil hebben. Over 40 jaar alleen maar nepvlees. Dus dan zijn alle boeren weggetreiterd en loopt er geen koe meer buiten. Leugen na leugen na leugen van deze vrouw…

Beantwoorden
kaatjev

Ze wil alles wat kwetsbaar is, behalve kleine vis…….die moet aan land gebracht worden en vernietig!!!

Beantwoorden
Anoniem

Toen ik tiener was, was dat beeld ook t enige wat ik kon zien. Zielig die varkens in hokken en wij eten ze vervolgens op. Tegenovergesteld aan Thieme, ben ik de stallen ingedoken, om het met eigen ogen te zien. gelukkig kan ik relativeren en ben ik enthousiast geworden. Het resultaat; afgestudeerd dierwetenschapper aan wageningen universiteit en volop werkzaam in deze ambitieuze, innoverende sector! Want Marianne, vergeet niet dat iedereen die in de veehouderij sector werkzaam is een heel groot hart heeft voor dieren.

Beantwoorden

Instagram