Geen categorie

KWF Kankerbestrijding doet aangifte tegen de tabaksindustrie

De tabaksindustrie wordt door KWF Kankerbestrijding deze week beschuldigd van valse voorlichting en zware mishandeling. Eerder deed longkankerpatiënt Anne Marie ook aangifte tegen de tabaksindustrie. Zij vertelde haar verhaal in Vriendin.

De nieuwe aanklacht geldt voor de vier grootste tabaksproducenten in Nederland. Met de zogenaamde sjoemelsigaret krijgen rokers meer schadelijke stoffen binnen dan de tabaksindustrie vertelt en daarom spreekt de gezondheidsorganisatie van valse voorlichting.

Wat is de sjoemelsigaret?
Sigaretten worden getest op uitstoot van gevaarlijke stoffen. Meetapparatuur meet minder uitstoot als de binnenkant van een sigaret kleine gaatjes heeft. Maar deze gaatjes drukt een roker met zijn vingers dicht, dus dan krijgt hij meer nicotine en teer binnen dan wordt gemeten. Vandaar de naam sjoemelsigaret. 

KWF-directeur Michel Rudolphie sprak met AD en legt uit dat ieder jaar nog 12.000 mensen overlijden aan kanker, met roken als mogelijke oorzaak. Aangezien roken nog meer schade oplevert dan rokers weten, wil KWF Kankerbestrijding in actie komen. De branchevereniging van de Nederlandse tabaksindustrie denkt niet dat ze een misdaad begaat en denkt dat KWF Kankerbestrijding enkel de publiciteit opzoekt met deze aangifte.

Strijdbaar
Anne Marie (44) vertelde in Vriendin dat ze longkanker heeft en niet meer beter wordt. Ondanks haar ziekte is ze strijdbaar: “Dit is het laatste wat ik voor mijn kinderen kan doen. Ik kan me voorstellen dat mensen denken: vechten tegen de tabaksindustrie, dat win je nooit. Maar als je het niet probeert, weet je zeker dat je verliest. Ik ben de eerste in Europa die dit doet. Het zou toch geweldig zijn als het ons lukt er überhaupt een zaak van te maken?”

Lees het verhaal van Anne Marie hier verder. 

 

Foto: iStock

Reageer op dit artikel

Instagram