Geen categorie

Huisvrouw met uitsterven bedreigd

Ben jij nog goed in vaardigheden zoals jam maken, breien, kleding maken of misschien zelfs alleen een knoop aanzetten? Vrouwen zouden het volgens een onderzoek van de Engelse ovenfabrikant Neff té druk hebben om zulke taken nog te leren.

Van de Engelse deelneemsters aan het onderzoek wist 90 procent niet hoe ze een overhemd moesten stijven, 75 procent niet hoe ze verse jus moesten maken en de helft niet hoe ze een cake moesten bakken. Een groot deel van deze vrouwen vond het niet fijn, dat ze niet zo handig zijn met het uitvoeren traditionele huishoudelijke taken. Om geen flater te slaan, belden ze geregeld hun moeder voor hulp tijdens het koken of tips voor klusjes.

De meeste vaardigheden werden altijd door moeders doorgegeven aan hun dochters. Sinds de dochters echter ook een drukke baan hebben, hebben ze minder interesse in handige huishoudelijke feitjes. Zo sterft de huisvrouw misschien ooit wel helemaal uit. In Nederland lijken we het toch een stuk beter te doen dan bij onze overzeese buren. 

Reageer op dit artikel

Heb jij veel huishoudelijke klusjes van je moeder geleerd?

Wel wat

😉

Anoniem

Ja, ongeveer alles!

Ben een geboren huishoudelijke moeder kloek 😀

Nee, bijna niks

helaas niet geleerd van moeder! 🙁 😀 🙁

Wel wat

:$ Ik heb wat dingen van mijn moeder geleerd en ik heb wat dingen op school en van mijzelf.

Wel wat

Ja de allereerste huishoudelijke klusjes heb ik van mijn moeder en de rest op de huishoudschool in Uden waar ik fijne herinneringen aan heb

Ja, ongeveer alles!

Knoop of rits zetten draai ik mijn hand niet voor om. Zelf kleren maken is tof en je hebt iets aparts. Bakken (taart/koekjes/cake) doe ik bijna iedere week. Haken geleerd van oma. Een overhemd stijven is trouwens niet meer van deze tijd.

Wel wat

Ik heb ook veel geleerd op de huishoudschool,maar het meeste toch van mijn schoonmoeder.
Huishoudtips,haken,breien,naaien enz.

Wel wat

Ik heb op de Huishoudschool gezeten en daar alles geleerd hoe je een huishouden moet runnen.

Wel wat

wel een hoop maar ik moest vroeg helpen in huis en met 11 jaar al zelf het huishouden regelen door ziekte van moeder

Wel wat

ja wat maar ik moest met 11 jaar het al aleen doen door ziekte van moeder

Wel wat

Ik kom uit een groot gezin dus leerde je vanzelf aanpakken waar je later weer baad bij had .
Helaas is me moeder vroeg overleden en stond ik als 15 jarige toch alleen maar wel met mijn de geleerde wijsheid van moeder in mijn herinnering .

Wel wat

Oude vlekken tips die altijd wel werken b.v.

Anoniem

Ja, ongeveer alles!

ja heel veel koken schoonmaken en kleding maken

Ja, ongeveer alles!

Bijna alles van me moeder geleerd en anders wel van de “oma’s” van me werk 😉

Ja, ongeveer alles!

ik heb veel van mijn moeder geleerd maar ook op school

Ja, ongeveer alles!

Ik weet alles en kan alles tot in de details maar of ik het leuk vind, nou das wat anders .. het is wel handig maar laat mij maar werken dan mag mijn mannetje wel thuis de boel doen 🙂

Ja, ongeveer alles!

Dat merk ik wel aan alles als ik van andere moeders om mij heen hoor. Ben wat dat betreft ouderwets elke avond een fatsoenlijke maaltijd op tafel. Zelf taarten bakken en zelf kleding herstellen. Enz enz

Nee, bijna niks

.. zelf moeten leren

Anoniem

Ja, ongeveer alles!

ja,heb veel van mijn moeder geleerd!

Anoniem

Ja, ongeveer alles!

je,moet het zelf gaan doen als je op jezelf gaat wonen.

Anoniem

Ja, ongeveer alles!

heb,ik net gedaan.

Wel wat

Ik heb het artikel niet echt goed gelezen nog. Maar volgens mij klopt zulke algemene inhoud zelden. Ik denk eerder dat veel mannen handiger zijn geworden in bepaalde huishoudelijke zaken. Ik kan wel breien, maar niet erg goed en ik vind het ook niet echt leuk om te doen. Een knoop aanzetten kon ik wel, maar vanwege slechte ogen niet meer zo best. Wil men het prettig hebben in huis is het gewoon om zowel als vrouw als als man bepaalde zaken onder de knie te hebben. Zeker wanneer partners allebei ook nog arbeid verrichten buiten de deur. Volgens mij worden er veel te snel door zogenaamde onderzoeken algemene conclusies getrokken, die niet deugen. Koken, wassen, strijken, een huis aan kant houden, het is allemaal niet moeilijk en vaak aangeboren aan menselijke wezens. Alleen is het zo gewoon, dat je niet snel met dergelijke onderzoeken mee zult doen. Felice.

Wel wat

🙂

Instagram