Geen categorie

Anne Marie klaagt de tabaksindustrie aan: ‘Dit is het laatste wat ik kan doen voor mijn kinderen’

Anne Marie (44) heeft longkanker en wordt niet meer beter. Als eerste in Europa klaagt zij de tabaksindustrie aan. Ondanks haar ziekte is ze strijdbaar.

'De tabaksindustrie maakte mij kapot, maar van mijn kinderen blijven ze af'

Bijna drie jaar geleden voelde Anne Marie een piepklein knobbeltje, in haar hals. Een punctie wees uit dat er niets aan de hand was. “Iedereen blij natuurlijk, maar ik voelde me er niet lekker bij. Na twee weken ging ik terug en kreeg ik een biopsie en een echo.” Op 9 juli 2014 kwam het slechte nieuws: Anne Marie had longkanker stadium IV. In die fase is de kanker via de lymfeklieren al door het hele lichaam uitgezaaid en is genezing niet meer mogelijk. De longarts adviseerde chemo, maar gaf haar nog acht weken tot hooguit een jaar. “Het was juli. Bloedheet. Op de dag van de uitslag zaten we hier met z’n allen in de voortuin. Het slechte nieuws had zich als een lopend vuurtje verspreid. In no time was de hele straat uitgerukt, iedereen stond hier op de stoep te huilen. Dat greep me wel aan. Net als het idee dat ik dood zou gaan en mijn kinderen zouden moeten opgroeien zonder moeder. Vreselijk. En als je oudste dochter snikkend tegen je zegt:  ‘Mama, ik kan niet zonder jou’, weet je niet wat je moet antwoorden. Dat is zo naar. Het enige wat je dan kunt doen, is haar beetpakken en heel hard knuffelen.”

'Nu ik longkanker heb, weet ik wat roken kan veroorzaken' 

De eerste in Europa
“Ik kan me voorstellen dat mensen denken: vechten tegen de tabaksindustrie, dat win je nooit. Maar als je het niet probeert, weet je zeker dat je verliest. Ik ben de eerste in Europa die dit doet. Het zou toch geweldig zijn als het ons lukt er überhaupt een zaak van te maken? Voor de duidelijkheid: ik doe dit niet voor mezelf. En ik doe het ook niet voor een schadevergoeding. Als ik die had gewild, was ik wel een civiele procedure gestart. Ik doe dit voor mijn kinderen. Zij kunnen immers als ze vijftien zijn niet overzien wat de gevolgen zijn van roken. Hun puberbrein is dan nog lang niet volgroeid. Oplossingen als goede voorlichting geven, opschorten van de leeftijdsgrens of je kinderen een rijbewijs beloven, zijn lang niet afdoende. Het enige wat misschien zou helpen, is als de politiek de sigaretten drie tot vier keer zo duur zou maken, zoals in Australië. Dat ontmoedigt. Tot die tijd wil ik niet dat mijn kinderen in een val lopen. Kinderen zijn de toekomst. Niemand wil zijn kind met opzet vergiftigen. We staan alleen wel toe dat de tabaksindustrie dat doet. Nu ik longkanker heb, weet ik wat roken kan veroorzaken. Ik wens niemand hetzelfde toe als wat wij als gezin hebben doorstaan. Alleen al die onzekerheid over de toekomst. Wel actieve kankercellen, dan weer niet… wel een medicijn, dan weer niet.”

Lees het hele verhaal van Anne Marie in Vriendin 9.

Foto: Bart Honingh

Reageer op dit artikel

bemelmans.maria@home.nl

voor Ana-Marie lig je verantwoordelijk niet bij jezelf als je rookt om daar een tabaksindustrie voor aan te klagen is belachelijk ken meer mensen met longkanker die nooit gerookt hebben weet waar je aan begint

Beantwoorden
josjeschluter@hotmail.com

Belachelijk gezien jou leeftijd, dat je nooit geweten hebt, hoe slecht roken is. Wat kinderen betreft: nou, die worden genoeg voorgelicht hierover hoor. Kijk alleen maar naar de enge afbeeldingen op de pakjes rookwaar. Tieners doen wat ze zelf willen en als jij ze op hun ‘huid zit’, gaan ze het juist doen!

Beantwoorden
heer

ik rook niet en vind het dus dom dat je rook longkanker krijgt en de tabakindustrie aanklaagt. Iedereen weet dat het slecht is ,.Staat ook op de shag en sigaretten zelf. Mijn 19 jarige dochter rookt al 3 jaar waarschuw haar zo vaak . Maar ze blijft roken. Veel tieners roken. Jammer Net als teveel zonnen . Huidkanker . Rood vlees darmkanker enz

Beantwoorden

Instagram