Placeholder

3 tips: hoe vraag je voorgeschoten geld terug?

Heb je het etentje met vriendinnen voorgeschoten en een week later nog steeds geen geld van ze ontvangen? Of heb je het cadeau voor opa namens de familie ‘even’ betaald en blijf je maar bedelen om het terug te krijgen? Het is een veelvoorkomend probleem onder jong en oud.

Heb je het etentje met vriendinnen voorgeschoten en een week later nog steeds geen geld van ze ontvangen? Of heb je het cadeau voor opa namens de familie ‘even’ betaald en blijf je maar bedelen om het terug te krijgen? Het is een veelvoorkomend probleem onder jong en oud.

Uit een onderzoek van DirectResearch in samenwerking met Tikkie, blijkt dat driekwart van de Nederlanders regelmatig geld voorschiet voor anderen. Over het algemeen is dat voor boodschappen of cadeaus. Of we helpen een vriend, familielid of collega met geldproblemen uit de brand. Ongeveer 83% van de Nederlanders heeft nog steeds een geleend bedrag tot 20 euro bij iemand openstaan. En dat vragen we eerder terug aan vrienden dan aan familie. Bij vrienden voelt het nou eenmaal minder ongemakkelijk. 

Irritaties 
Over het algemeen kun je ongeveer een week op je geld wachten, nadat je het meerdere keren gevraagd hebt. En de voornaamste reden die dan gegeven wordt, is de welbekende uitspraak 'Ik was het vergeten'. Al dat vragen en afwachten levert irritaties op en zelfs voor 16% van de Nederlanders zou dit een reden zijn om een vriendschap te beëindigen.

3 handige tips 
Natuurlijk kun je de rekening op de avond zelf splitten, maar dan heeft hoogstwaarschijnlijk de helft geen contant geld mee. Helaas ontkom je er niet aan om af en toe voor te schieten en ben ook jij een keer aan de beurt om de rekening van het eten te betalen. Maar hoe zorg je ervoor dat je het geld zo snel mogelijk terugkrijgt?

1. Schrijf het op
Noteer hoeveel, waarom en van wie je nog geld terugkrijgt. Dit kan in een notitieboekje of in je mobiel. Zo houd je inzicht.

2. Zo snel mogelijk
Hoe langer je wacht met het geld terugvragen, hoe groter de kans wordt dat je het niet meer krijgt. Ook wordt de drempel hoger om er nog achteraan te gaan en denk je sneller: laat het maar zitten.

3. Maak het simpel
Mobiel internetbankieren is al een hele uitvinding op het gebied van geld. Tegenwoordig heb je meerdere apps die het geld overmaken gemakkelijker maken. Zo heb je de website en app Wie Betaalt Wat, die je gezamenlijke uitgaven bijhoudt en alle kosten verrekent. Zo kun je precies zien wie wat moet betalen, zonder wiskundige berekeningen te maken. Ook kun je Tikkie downloaden om zo makkelijk geld terug te vragen via WhatsApp. Je kunt een betaalverzoek sturen met een link, waarmee mensen met slechts een paar klikken geld naar jou kunnen overmaken.