Placeholder

Zelf korstdeeg maken

Zelf een bros, boterig korstdeeg (ideaal voor quiche) maken is helemaal niet moeilijk. En in de keukenmachine is je deeg zo klaar! Probeer het eens, dan wil je nooit meer kant-en-klaar deeg kopen.

Zelf een bros, boterig korstdeeg (ideaal voor quiche) maken is helemaal niet moeilijk. En in de keukenmachine is je deeg zo klaar! Probeer het eens, dan wil je nooit meer kant-en-klaar deeg kopen.

Boodschappenlijstje:

  • 200 g patentbloem
  • 125 g koude boter, in kleine blokjes gesneden
  • ½ tl zout
  • 1 ei, geklutst
  • ijswater

Aan de slag!

  1. Meng bloem, boter en zout in de keukenmachine totdat het mengsel op grof broodkruim lijkt.
  2. Voeg het ei toe en druk op de pulse-knop totdat je een samenhangend deeg krijgt. Als het deeg te droog lijkt, voeg dan een paar druppels ijswater toe. Zorg dat je de machine niet te lang laat draaien, anders wordt de korst niet mooi knapperig.
  3. Haal het deeg vervolgens uit de machine en kneed het tot een dikke schijf. Laat het een uurtje in de koelkast rusten, en haal het er 10 minuten voordat je het gaat bewerken weer uit.
  4. Vet een quichevorm of ronde ovenschaal van ca. 24 cm doorsnee in met een beetje olijfolie.
  5. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een ronde lap met een doorsnee van ca. 30 cm.
  6. Leg het deeg voorzichtig in de ovenschaal, druk het goed tegen de zijkanten aan en snijd de randen bij. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  7. Neem een stuk bakpapier en verkreukel dit lichtjes. Leg het op het deeg en doe er een laag steunvulling op (bijvoorbeeld gedroogde bonen).
  8. Zet de schaal voor 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 190°C en zet de schaal in de voorverwarmde oven (dit heet ‘blind bakken’).
  9. Na 10 minuten is je korstdeeg klaar en kun je de quiche naar wens vullen. De steunvulling verwijder je: laat het afkoelen en bewaar in een pot voor de volgende keer.