Placeholder

Twee fijne recepten uit het boek Hartstikke Lekker

In Vriendin 29 las je over de zussen Annemieke en Janine die samen een gezond kookboek hebben gemaakt. De favoriete recepten van de zussen zijn Couscous met roodbaarsfilet, amandelen en citroen en cheesecake light. Hieronder vind je de recepten, afkomstig uit hun boek Hartstikke Lekker.

In Vriendin 29 las je over de zussen Annemieke en Janine die samen een gezond kookboek hebben gemaakt. De favoriete recepten van de zussen zijn Couscous met roodbaarsfilet, amandelen en citroen en cheesecake light. Hieronder vind je de recepten, afkomstig uit hun boek Hartstikke Lekker.

1. Couscous met roodbaarsfilet, amandelen en citroen
Ons lievelingsgerecht, klaar in no time, aards, zilt en luchtig!

Ingrediënten: 2½ dl water • ½ visbouillontablet • 250 g couscous • olie • 2 banaansjalotten, fijngesneden • 4 teentjes knoflook, fijngesneden • 50 g amandelen • ½ ingemaakte citroen (of neem een halve verse biologische citroen*) • 4 roodbaarsfilets • bloem • rasp van citroen

Breng het water aan de kook en los het bouillontablet erin op. Doe de couscous in een schaal en giet de kokende bouillon erover (dus niet op het vuur). Roer alles even door en laat het rusten. Verhit een scheutje olie in een koekepan op halfhoog vuur en bak sjalot en knoflook tot ze beginnen te kleuren. Roer ze met een vork door de couscous. Bak ook de amandelen kort in de olie en strooi ze over de couscous. Het is erg lekker om een Marokkaanse ingemaakte citroen door de couscous te mengen; gebruik in dat geval maar een kwart bouillontablet, want de citroenen zijn ingemaakt in zout! Verhit weer een scheut olie in de koekepan. Haal de roodbaarsfilets door de bloem en bak ze goudbruin in de olie. Ze zijn vrij snel gaar, al na een paar minuten. Leg de stukken vis over de couscous en rasp de citroenschil eroverheen.

Per portie: 475 mg NA, 350 kcal, 14 g vet, 8 g EOV, 3 g MOV
*310 mg NA, 350 kcal, 14 g vet, 8 g EOV, 3 g MOV

2. Cheesecake ‘echt wel light’
Het hazelnootdeeg is ook een prima basis voor andere taarten.

Ingrediënten voor het deeg: 75 g hazelnoten • 150 g bloem • 75 g honing • 70 g olie • 2 eidooiers • olie voor de vorm

Ingrediënten voor de vulling: 100 g ricotta • 250 g Philadelphia light • 50 g poedersuiker • 50 g honing • 35 g bloem • rasp en sap van 2 citroenen • 400 g Griekse 0%-yoghurt • 4 eieren • 2 zakjes vanillesuiker

Maak eerst het deeg. Mak de hazelnoten klein. Wij doen dat op grootmoeders wijze, in een zakje met een deegroller. Vermeng het hazelnootgeruis met alle andere ingrediënten voor het deeg en laat het een half uur in de koelkast rusten. Verhit de oven tot 185°C. Vet een springvorm van 26 of 28 cm doorsnee in met olie. Rol het deeg uit tot een cirkel van circa 40 cm doorsnee en bekleed de vorm ermee; druk het goed in de rand. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak het deeg een kwartier blind (zonder steunvulling) in de oven. Haal het uit de oven. Schakel de oventemperatuur naar 225°C. Meng rustig kloppend alle ingrediënten voor de vulling in de aangegeven volgorde. Schenk de vulling in de vorm en zet de taart in de oven. Schakel de temperatuur na een kwartier naar 90°C en bak de taart nog ruim 1 uur. Zet de oven uit en laat de taart nog 2 uur in de oven (!) afkoelen. Haal hem pas uit de vorm als hij goed koud is. De taart is het lekkerst na een nacht in de koelkast. Of zelfs na nóg een nacht!

Per portie: 94 mg NA, 305 kcal, 16 g vet, 9 g EOV, 2 g MOV

Het boek Hartstikke Lekker kun je je voor € 24,95 (Fontaine Uitgevers) kopen. Wil je hem liever winnnen? Dat kan hier. Vriendin mag deze week 10 exemplaren weggeven!