Placeholder

Recept voor witlofaspergetaart met ansjovis

Heerlijk met dit herfstweer: een witlofaspergetaart. Je moet wat geduld hebben, maar dan staat er ook écht wat lekkers op tafel.

Heerlijk met dit herfstweer: een witlofaspergetaart. Je moet er wat geduld voor hebben, maar dan staat er ook écht wat lekkers op tafel.

Bereidingstijd: 30 minuten
Oventijd: 35 minuten

Ingrediënten:
• 4 stronkjes witlof
• 1 bos groene asperges
• 1 citroen
• 1 blikje ansjovisfilets op olie
• 2 uien, in ringen
• 2 beschuiten, fijngeknepen
• 6-7 plakjes hartigetaartdeeg
• 150 g geraspte belegen kaas
• 5 eieren
• 2 dl crème fraîche
Extra nodig: ingevette vlaai- of taartvorm van 28 cm

Ook lekker: witlofschotel met geitenkaas

Aan de slag:
1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de bruine millimeters van de stronkjes en snijd de witlofstronkjes over de lengte doormidden. Verwijder 4 centimeter van de aspergestelen.
2. Breng een ruime pan met water en een eetlepel zout aan de kook, doe de witlof en asperges erbij zodra het water kookt en kook in zo’n 4 minuten beetgaar. Giet af in een vergiet. Spoel koud en laat goed uitlekken.
3. Rasp de citroenschil en pers het sap uit de citroen. Verhit de helft van de ansjovisfilets met de olie uit het blikje in een koekenpan. Fruit hierin de uien zo’n 5 minuten tot ze zacht zijn. Druk de ansjovis fijn met een houten lepel en meng het citroensap, de citroenrasp en fijngeknepen beschuit erdoor.
4. Bedek de bodemen zijkanten van de taartvorm met plakjes hartigetaartdeeg. Bestrooi de taartbodem met driekwart van de geraspte kaas. Verdeel hierover het ansjovismengsel en beleg met de witlof. Halveer de asperges en leg ze tussen de witlof.
5. Klop de eieren samen met de crème fraîche met een staafmixer . Breng op smaak met een beetje zout en peper en giet het mengsel over de groenten in de taart. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas en verdeel de rest van de ansjovisfilets over de taart.
6. Bak de taart in zo’n 40 minuten gaar in het midden van de oven. Dek af met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin wordt.
7. Laat de taart 5 minuten afkoelen en serveer de witlofaspergetaart in punten.

Productie: Tessa Klösters. Foto’s: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Receptuur en foodstyling: Eke Marien