Recept voor tomaten-broodsalade met gamba’s
22 juni 2018
Een zonnig Meditteraans gerecht, perfect als lunch.
Een zonnig Meditteraans gerecht, perfect als lunch.
Bij- of lunchgerecht voor 4 personen.
Boodschappenlijstje:
- 500 g kerstomaatjes
- 1 el olijfolie
- 4 dikke sneden witbrood (à ca. 40 gram)
- ½ tl poedersuiker
- 3-4 el witte balsamico-azijn
- 2 rode uien
- 8 grote rauwe, gepelde garnalen
- 2 el fijngesneden basilicum, plus paar blaadjes extra
- 1 kneep citroensap
Aan de slag!
- Was en halveer de tomaatjes.
- Vet een koekepan met antiaanbaklaag licht in met olie en bak de boterhammen aan beide kanten goudbruin.
- Snijd het brood in stukjes.
- Strooi de poedersuiker in de pan en laat licht karamelliseren. Blus de pan af met de azijn.
- Voeg de halve kerstomaatjes toe, houd er 4 achter ter garnering. Laat de tomaatjes warm en een beetje zacht worden, neem dan de pan van het vuur.
- Pel en halveer de uien, snijd ze in plakjes en maak los.
- Spoel de garnalen af, dep ze droog en snijd ze aan de rugkant in tot vlinders. Bestrooi ze met zout en peper.
- Verhit de rest van de olijfolie in een grote koekepan en bak de gamba’s in 2-3 minuten net gaar.
- Schep in een schaal het brood om met de tomaatjes, het basilicum en de reepjes ui. Breng op smaak met wat citroensap, zout en peper.
- Verdeel de salade over 4 kommen en leg de garnalen erop. Garneer met de achtergehouden tomaten en blaadjes basilicum.
Bereidingstijd: 25 minuten
Productie: Tessa Klösters. Receptuur en beeld: StockFood/BeeldigBeeld.