Placeholder

Recept voor tomaten-broodsalade met gamba’s

Een zonnig Meditteraans gerecht, perfect als lunch.

Een zonnig Meditteraans gerecht, perfect als lunch.

Bij- of lunchgerecht voor 4 personen.

Boodschappenlijstje:

  • 500 g kerstomaatjes
  • 1 el olijfolie
  • 4 dikke sneden witbrood (à ca. 40 gram)
  • ½ tl poedersuiker
  • 3-4 el witte balsamico-azijn
  • 2 rode uien
  • 8 grote rauwe, gepelde garnalen
  • 2 el fijngesneden basilicum, plus paar blaadjes extra
  • 1 kneep citroensap

 

Aan de slag!

  • Was en halveer de tomaatjes.
  • Vet een koekepan met antiaanbaklaag licht in met olie en bak de boterhammen aan beide kanten goudbruin.
  • Snijd het brood in stukjes.
  • Strooi de poedersuiker in de pan en laat licht karamelliseren. Blus de pan af met de azijn.
  • Voeg de halve kerstomaatjes toe, houd er 4 achter ter garnering. Laat de tomaatjes warm en een beetje zacht worden, neem dan de pan van het vuur.
  • Pel en halveer de uien, snijd ze in plakjes en maak los.
  • Spoel de garnalen af, dep ze droog en snijd ze aan de rugkant in tot vlinders. Bestrooi ze met zout en peper.
  • Verhit de rest van de olijfolie in een grote koekepan en bak de gamba’s in 2-3 minuten net gaar.
  • Schep in een schaal het brood om met de tomaatjes, het basilicum en de reepjes ui. Breng op smaak met wat citroensap, zout en peper.
  • Verdeel de salade over 4 kommen en leg de garnalen erop. Garneer met de achtergehouden tomaten en blaadjes basilicum.

Bereidingstijd: 25 minuten

 

Productie: Tessa Klösters. Receptuur en beeld: StockFood/BeeldigBeeld.