Recept voor pittige garnalensalade in knapperige filobakjes
6 mei 2013
Een pittige salade in een eetbaar bakje geserveerd!
Een pittige salade in een eetbaar bakje geserveerd!
Voorgerecht voor 4 personen.
Boodschappenlijstje:
- 4 vellen filodeeg (diepvries), ontdooid
- 25 g boter, gesmolten
Voor de vulling:
- 1 komkommer
- 1 el boter
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 250 g cocktailgarnalen
- 2 tl kerriepoeder
- 2 tl sambal manis of badjak
- 2 bosuitjes, in dunne ringen
- 1 limoen, in partjes
- Extra: muffinbakvorm, ingevet
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vouw 1 vel deeg open en snijd over de lengte een rand van ca. 6 cm af; deze reep deeg gebruik je niet.
- Snijd de rest van het deeg over de breedte in 3 gelijke repen.
- Bestrijk de bovenste laag filodeeg dun met boter en bekleed hiermee 1 holte van de muffinvorm.
- Leg de 2 andere repen er, telkens verspringend, op.
- Bestrijk overhangende punten met nog wat boter.
- Maak op dezelfde wijze nog 3 bakjes.
- Bak de bakjes in de oven in ca. 10 minuten goudbruin en knapperig, laat ze afkoelen.
- Maak intussen de vulling.
- Schil de komkommer, snijd hem overlangs doormidden en ris er met een theelepel de zaadlijsten uit.
- Snijd de komkommer in halve maantjes.
- Verwarm in een koekenpan de boter en bak de knoflook 30 seconden.
- Voeg de garnalen toe en bak ze al omscheppend 2 minuten.
- Voeg het kerriepoeder en sambal toe en bak kort mee.
- Meng er de komkommer en bosui door en bak alles op hoog vuur nog 1 minuut.
- Breng op smaak met zout.
- Schep het warme garnalenmengsel in de deegbakjes en garneer met de partjes limoen.
- Dien direct op.
Bereidingstijd: 20 minuten, plus 15 minuten bakken.
Recepten: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Studio bazar, & Klevering-zuid, Ikea, Nijhof en Zara-home.