Placeholder

Recept voor pittige garnalensalade in knapperige filobakjes

Een pittige salade in een eetbaar bakje geserveerd!

Een pittige salade in een eetbaar bakje geserveerd!

Voorgerecht voor 4 personen.

Boodschappenlijstje:

  • 4 vellen filodeeg (diepvries), ontdooid
  • 25 g boter, gesmolten

Voor de vulling:

  • 1 komkommer
  • 1 el boter
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 250 g cocktailgarnalen
  • 2 tl kerriepoeder
  • 2 tl sambal manis of badjak
  • 2 bosuitjes, in dunne ringen
  • 1 limoen, in partjes
  • Extra: muffinbakvorm, ingevet

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Vouw 1 vel deeg open en snijd over de lengte een rand van ca. 6 cm af; deze reep deeg gebruik je niet.
  3. Snijd de rest van het deeg over de breedte in 3 gelijke repen.
  4. Bestrijk de bovenste laag filodeeg dun met boter en bekleed hiermee 1 holte van de muffinvorm.
  5. Leg de 2 andere repen er, telkens verspringend, op.
  6. Bestrijk overhangende punten met nog wat boter.
  7. Maak op dezelfde wijze nog 3 bakjes.
  8. Bak de bakjes in de oven in ca. 10 minuten goudbruin en knapperig, laat ze afkoelen.
  9. Maak intussen de vulling.
  10. Schil de komkommer, snijd hem overlangs doormidden en ris er met een theelepel de zaadlijsten uit.
  11. Snijd de komkommer in halve maantjes.
  12. Verwarm in een koekenpan de boter en bak de knoflook 30 seconden.
  13. Voeg de garnalen toe en bak ze al omscheppend 2 minuten.
  14. Voeg het kerriepoeder en sambal toe en bak kort mee.
  15. Meng er de komkommer en bosui door en bak alles op hoog vuur nog 1 minuut.
  16. Breng op smaak met zout.
  17. Schep het warme garnalenmengsel in de deegbakjes en garneer met de partjes limoen.
  18. Dien direct op.

Bereidingstijd: 20 minuten, plus 15 minuten bakken.

Recepten: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Studio bazar, & Klevering-zuid, Ikea, Nijhof en Zara-home.