Placeholder

Recept voor ovenschotel met pompoen en verse worst

Pompoen en boerenkool: twee typische najaarsingrediënten. Je maakt er bijvoorbeeld deze heerlijke ovenschotel van. Natuurlijk met een verse worst erbij!

Pompoen en boerenkool: twee typische najaarsingrediënten. Je maakt er bijvoorbeeld deze heerlijke ovenschotel van. Natuurlijk met een verse worst erbij!

Bereidingstijd: 35 minuten
Oventijd: 30 minuten

Ingrediënten:
• 1 kg kruimige aardappels
• 1 dl room
• 500 g gesneden boerenkool
• 2 dl melk
• 50 g boter
• 1 pompoen
• 8 g verse tijm
• 2 el olie
• 4 verse worsten.
Extra nodig: ovenschaal 25×35 cm

Ook lekker: boerenkool met knakworst en mosterdjus

Aan de slag:
1. Schil de aardappels en was ze onder de kraan. Snijd ze in gelijke stukken en breng ze met weinig water (half onder) en een theelepel zout aan de kook. Kook ze in ongeveer 20 minuten gaar met een deksel op de pan. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Breng ondertussen in een ruime pan de room aan de kook. Voeg de helft van de boerenkool toe en wacht tot het geslonken is. Voeg dan de andere helft toe. Laat de boerenkool 10 minuten op laag vuur stoven met een deksel op de pan.
3. Breng de melk met de boter tegen de kook. Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan op laag vuur. Stamp ze tot puree en roer de warme melk en boter erdoor. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Ris de blaadjes van de tijm en schep ze door de boerenkool.
4. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de worsten in 3 minuten rondom bruin (ze hoeven niet gaar te zijn). Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
5. Was de pompoen grondig onder de kraan en halveer. Schep de zaden eruit en snijd de helften in parten van 1½ cm. Vet met de rest van de olie de ovenschaal in. Verdeel de aardappelpuree over de bodem van de schaal. Leg hierop de parten pompoen en dek af met de boerenkool. Snijd de worsten elke ½ cm ondiep in met een scherp mes en leg ze boven op de ovenschotel.
6. Zet de ovenschotel 35 minuten in het midden van de oven.

Productie: Tessa Klösters. Foto’s: Erik van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Receptuur en foodstyling: Eke Mariën.