Placeholder

Recept voor miniquiches met geitenkaas, basilicum en tomaat

Mmmmm… deze miniquiches zijn heerlijk bij een high tea. Of zomaar als tussendoortje kan natuurlijk ook. Yum!

Mmmmm… deze miniquiches zijn heerlijk bij een high tea. Of zomaar als tussendoortje kan natuurlijk ook. Yum!

Voor 12 stuks

Boodschappenlijstje:

  • 1 pak deeg voor hartige taart, ontdooid
  • 5 eieren
  • 3 el melk
  • 100 g zachte geitenkaas (bijv. Bettine Blanc), verkruimeld
  • 1 el fijngehakte basilicum, plus 12 kleine blaadjes
  • 12 kleine kerstomaatjes
  • Extra: ingevet muffinblik met 12 uitsparingen, glas of koekjesvorm (ca. 10 cm doorsnee)

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Druk met behulp van een glas of koekjesvorm 10 rondjes uit de plakjes deeg.
     
  3. Rol de restanten deeg uit tot een dunne lap en steek hier nog 2 rondjes uit.
  4. Bekleed de holtes van de muffinvorm met de lapjes deeg, duw het deeg goed tegen de vorm.
  5. Klop in een kom de eieren met de melk, geitenkaas en basilicum los.
  6. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Schenk het mengsel in de taartvormpjes; vul ze tot vlak onder de rand.
  8. Leg in het midden van elk taartje een tomaatje.
  9. Bak de quiches ca. 15 minuten in het midden van de oven goudbruin.
  10. Neem ze uit de oven en laat ze tot lauwwarm afkoelen.
  11. Haal ze voorzichtig uit de vorm en garneer ze met een blaadje basilicum.
  12. Zowel lauwwarm of koud (op kamertemperatuur) lekker.

Variaties

  1. Miniquiches met broccoli en ham. Vervang de geitenkaas en basilicum uit het basisrecept door 50 g pittige gerapte kaas en 50 g fijngesneden gekookte ham. Kook 12 kleine roosjes broccoli 1-2 minuten en giet ze af. Leg in plaats van een kerstomaatje een klein roosje broccoli in het midden van elk taartje.
  2. Miniquiches prei en gruyere. Kook 1 in ringen gesneden prei 1-2 minuten en laat goed uitlekken. Vervang de geitenkaas, basilicum en tomaatjes uit het basisrecept door de gekookte prei en 75 g gruyere en 0,5 eetlepel fijngehakte tijm.
  3. Je kunt de miniquiches ook met zelfgemaakt deeg maken. Meng hiervoor 250 g bloem met 125 g boter, 1 ei, een mespunt zout en 2 eetlepels koud water en kneed het tot snel tot een samenhangend deeg. Laat 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het uit tot een dunne lap van 2-3 mm en steek er 12 rondjes uit. Ga verder te werk zoals in bovenstaand recept staat beschreven.
  4. Filodeegbakjes met salade. Snijd filodeeg (diepvries) in repen van ca. 5 cm en bestrijk ze met wat gesmolten boter. Beleg de holtes van een muffinblik met de repen deeg; laat de repen telkens iets verspringen en maak er bakjes van. Bak de bakjes ca. 10 minuten in een oven van 180°C. Vul ze met kant-en-klare salades, bijvoorbeeld zalm- of garnalensalade en garneer met bieslook.

Tip: Met een muffinblik maak je heel makkelijk kleine hartige taartjes.

Bereidingstijd: 15-20 minuten.

Klik hier voor alle recepten op Vriendin.nl

Recepten: Tal Maes. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Stapelgoed, Bedazzle, Rice, Studio Bazar, Ikea, Zara-home.