Placeholder

Recept voor mini aardappel-pastinaakgratins

Zet in plaats van gekookte aardappelen eens deze aardappel-pastinaakgratins op tafel. Makkelijk te maken en heerlijk als bijgerecht.

Zet in plaats van gekookte aardappelen eens deze aardappel-pastinaakgratins op tafel. Makkelijk te maken en heerlijk als bijgerecht.

Bijgerecht, 6 personen

Boodschappenlijstje:

  • 500 g vastkokende aardappels
  • 500 g pastinaak
  • 125 ml slagroom
  • 125 ml melk
  • 1 flinke teen knoflook, geperst
  • 150 g geraspte gruyère
  • enkele sprietjes bieslook
  • Extra: 6 éénpersoons ovenschaaltjes (inhoud ca 200 ml), ingevet

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200C.
  2. Schil de aardappels en snijd of schaaf ze in flinterdunne plakjes.
  3. Schil de pastinaak met een dunschiller en snijd of schaaf ze in flinterdunne plakjes.
  4. Meng in een schenkkannetje de slagroom met de melk en de knoflook.
  5. Leg enkele plakjes aardappel en pastinaak op de bodems van de ovenschaaltjes. Bestrooi met zout, peper en wat kaas.
  6. Ga zo door met lagen maken tot alle schaaltjes tot de rand toe zijn gevuld. Duw stevig aan en schenk er het roommengsel over.
  7. Zet de schaaltjes op een stuk aluminiumfolie of een bakplaat in de oven en bak ze in 40-50 minuten gaar en goudbruin; een spies moet je er gemakkelijk in kunnen steken.
  8. Neem ze uit de oven en garneer met sprietjes bieslook.

Bereidingstijd: 25 minuten, plus oventijd.

Planning: Bak de gratins ruim van tevoren en laat ze helemaal afkoelen. Verwarm ze voor het opdienen afgedekt met aluminiumfolie ca. 25 minuten in de oven op.

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Tal Maes. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Sander de Ponti. M.m.v. Nijhof, Dille & Kamille, Zara Home, Studio Bazar.