Placeholder

Turks recept voor Manti: Turkse ravioli gevuld met gehakt (van Fidan Ekiz)

In Vriendin 19 vertelt Fidan Ekiz over haar kookboek vol familierecepten. Ze deelde recepten met ons, waaronder de ingrediënten van Manti!

Fidan Ekiz bracht een kookboek uit vol familierecepten. Ze deelt een Turks recept met ons: Manti, ofwel: Turkse ravioli!

Manti is een Turks-Aziatisch gerecht dat bestaat uit deegbuideltjes gevuld met gehakt. Ook wel Turkse ravioli genoemd. De Turken eten het als voorgerecht, hoofdgerecht en als nagerecht. Bereidingstijd: 1 uur en 40 minuten.

Lees ook: Fidan Ekiz: ‘Ik kan eigenlijk helemaal niet koken’

Ingrediënten (4 personen)

Deeg:

– 380 gram bloem
– 1 theelepel zout
– 1 ei
– 100 milliliter water

Vulling:

– 250 gram lamsgehakt
– 1 ui, heel fijn gesnipperd
– 1 theelepel zwarte gemalen peper
– 2 theelepels zout
– 2 theelepels gedroogde munt
– 1 theelepel gedroogde oregano
– 1/2 theelepel gemalen komijn

Knoflooksaus voor op de manti:

– 500 gram Turkse of Griekse yoghurt
– 3 teentjes knoflook, door de pers
– 3 takjes munt, alleen de blaadjes, fijn gesneden

Pittige saus voor op de manti:

– 2 eetlepels roomboter
– 1 theelepel rode peper of chilipoeder

Extra nodig:

– 1 eetlepel zout
– 1 eetlepel zonnebloemolie

Aan de slag!

Bereiding van het deeg:

Doe het bloem, zout, ei en water in een kom en kneed dit tot een stevig en soepel (niet te zacht) deeg. Het is een deeg voor pasta, dus het mag echt stugger zijn dan brooddeeg. Laat dit ingepakt in plasticfolie 15 minuten rusten. (Het deeg zal niet rijzen, het moet echt alleen rusten.)

Bereiding van de vulling:

Doe het gehakt in een kom. Meng met de hand de ui, peper, zout, munt, oregano en komijn door het gehakt tot alle ingrediënten goed verdeeld zijn.

Bereiding van de knoflooksaus:

Schep de Turkse of Griekse yoghurt in een kom. Pers de knoflook en voeg deze toe aan de yoghurt. Roer het geheel goed door. Voeg eventueel iets zout en peper toe naar smaak.

Bereiding van de pittige saus:

Smelt de roomboter in een klein steelpannetje. Voeg de rode peper eraan (of chilivlokken/-poeder. Ik gebruik bijna altijd gewoon sambal) toe en roer dit een beetje door. Zet dan het vuur uit.

Bereiding manti:

Verdeel het deeg in drie delen en vorm ieder stuk tot een bal. Neem een deegbal en rol het deeg zo dun mogelijk uit. Dit gaat het makkelijker wanneer het werkvlak wat bestoven is met bloem. Snijd het deeg eerst horizontaal en daarna verticaal, zo dat je een heleboel vierkantjes hebt. Ongeveer 2 x 2 centimeter groot. Schep op elk vierkant lapje deeg een klein beetje gehaktvulling. Knijp nu de tussen beide duimen en wijsvingers het deeg dicht.

Duw daarna je duimen en wijsvingers naar elkaar toe zodat de manti gesloten wordt. Het lijkt dan iets op een kruisje. Vul een ruime pan met water en doe daar 1 eetlepel zout en een scheutje zonnebloemolie bij en breng het aan de kook Leg, zodra het water kookt de manti erin en kook de manti 5 tot 10 minuten tot de binnenkant gaar is. Haal de manti eruit met een schuimspaan en leg de manti op de borden. Schenk de knoflookyoghurtsaus over de manti heen en bestrooi met wat verse munt. Schep er tot slot de pittige saus overheen. De manti kun je warm en ook koud serveren. De yoghurtsaus kan ook apart worden geserveerd. Mijn moeder vriest altijd wat zakjes manti in voor later.

Volgens Turks recept: met deze tip nóg lekkerder

Wie te lui is om uitgebreid deeg te gaan rollen (heel herkenbaar) kan ook terecht bij de supermarkt voor ravioli of macaroni met gehaktvulling. Volgens mijn moeder een doodzonde, maar wel zo makkelijk en ook lekker.

Fidan Ekiz: ‘Ik kan eigenlijk helemaal niet koken, haha’