Placeholder

Recept voor kipkroketjes met ham

Met kip maak je de lekkerste kroketjes. Het loont echt de moeite ze eens zelf te maken.

Met kip maak je de lekkerste kroketjes. Het loont echt de moeite ze eens zelf te maken.

Borrelhapje of voorgerecht, ca. 12 stuks

Boodschappenlijstje:

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 450 g kipdijenvlees zonder bot, in blokjes
  • 80 g serranoham, in stukjes
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • 30 g boter
  • 180 g bloem
  • 250 ml melk
  • 2 eieren, geklutst
  • 150 g paneermeel
  • olie om te frituren

Extra: keukenmachine, frituurpan.

Aan de slag!

  1. Verhit de olie in een pan en bak de ui en knoflook 1 minuut.
  2. Voeg de kip, ham en Provençaalse kruiden toe en bak alles al omscheppend in ca. 8 minuten op matig vuur tot de kip gaar is.
  3. Laat het mengsel een beetje afkoelen.
  4. Maak de roux: smelt de boter in een pannetje en voeg 30 gram bloem toe.
  5. Bak het mengsel al roerend 1 minuut.
  6. Voeg beetje bij beetje en al roerend de melk toe en blijf roeren tot de saus gebonden is.
  7. Zet even apart.
  8. Hak het kipmengsel in de keukenmachine fijn.
  9. Roer het kipmengsel door de roux.
  10. Laat het mengsel minimaal 1 uur in de koelkast afkoelen en opstijven.
  11. Verhit de olie in de frituurpan tot 175°C.
  12. Klop de eieren los in een diep bord.
  13. Schep de rest van de bloem en het paneermeel op twee aparte borden.
  14. Neem een schepje van het kipmengsel (ca. 50 gram) en vorm er een kroketje van.
  15. Rol het kroketje eerst door de bloem, dan door het ei en tenslotte door het paneermeel.
  16. Maak op dezelfde wijze nog meer kroketjes.
  17. Frituur de kroketjes in porties in ca. 4 minuten in goudbruin en gaar.
  18. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  19. Tip:
  20. Bereid de kroketjes helemaal voor en bewaar ze tot gebruik in de koelkast of vries ze in.
  21. Op het moment van opdienen hoef je ze dan alleen nog maar te frituren.

Recepten: Femke de Winter. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski.