Placeholder

Nationale Pannenkoekdag: 3 verrassende recepten

Vandaag is het Nationale Pannenkoekdag! Wij delen drie verrassende recepten voor vanavond, zodat jij iets speciaals op tafel kan zetten!

Vandaag is het Nationale Pannenkoekdag! Wij delen drie verrassende recepten voor vanavond, zodat jij iets speciaals op tafel kan zetten!

Hartige pannenkoeken (basisrecept)

Ingrediënten
• 400 g bloem
• 2 eieren
• 900 ml volle melk
• zout
• 4 el boter of olie

Bereiding
Zeef de bloem boven een kom. Voeg de eieren en een snuf zout toe. Schenk kloppend met een garde de melk bij de bloem en klop tot een glad beslag. Smelt in een grote koekenpan 1/2 el boter, of verhit een 1/2 el olie in de pan. Schenk 1/8 van het beslag in de pan en bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin en gaar. Laat de pannenkoek op een bord glijden en houd onder aluminiumfolie of een deksel warm. Bak met de rest van de boter of olie en het beslag nog 7 pannenkoeken.

Italiaanse pannenkoekrolletjes    

   

Ingrediënten
• 8 hartige pannenkoeken
​• 2 el olijfolie
• 1 kgverse spinazie
• 4 tenen knoflook, fijngesneden
• 2 bekers ricotta (à 250 g)
• 75 g Parmezaanse kaas, geraspt
• 1 grote beker crème fraîche (200 g)
• 2 tl gedroogde oregano

Extra
•  ingevette ovenschaal (2 l)

Bereiding
Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Fruit 3 tenen knofl ook 1 min. Voeg de spinazie in handvolle porties toe en laat al omscheppend slinken en het vocht verdampen. Zorg dat alle vocht is verdampt. Schep de ricotta en de helft van de kaas door de spinazie en breng op smaak met zout en peper. Schep op elke pannenkoek 1/8 van het spinaziemengsel. Klap de zijkanten over de vulling en rol de pannenkoeken op. Leg ze in de ovenschaal. Meng de crème fraîche met de laatste knoflookteen, de rest van de kaas, de oregano en zout en peper naar smaak. Strijk de room over de pannenkoeken. Gratineer de pannenkoeken in de voorverwarmde oven in 20 minuten goudbruin.

Tip
Vervang de Parmezaanse kaas door 150 g gorgonzola piccante (pittige blauwaderkaas). Ook lekker: gebakken spekjes of grofgehakte walnoten door de spinazievulling.

                                                                                           

Franse pannenkoek met brie
 

Ingrediënten
​• 1 portie beslag voor hartige pannenkoeken
• 5 el olijfolie • 250 g gerookte spekreepjes (duopak)
​• 1 ui, gesnipperd
• 1 courgette, grof geraspt
• 1 punt brie (200 g), in 16 plakjes
• 2 el tijmblaadjes

Bereiding
Bereid het pannenkoekenbeslag volgens het basisrecept. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de spekreepjes en de ui in 4 min. bruin en knapperig. Schep ze uit de pan en laat uitlekken. Meng de spekreepjes met de ui en de courgette door het pannenkoekenbeslag. Voeg peper naar smaak toe. Verhit in een grote koekenpan steeds 1/2 el olie. Schep 1/8 van het beslag in de pan en bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin en gaar. Leg op 1 helft 2 plakjes brie, bestrooi met een beetje tijm en klap de pannenkoek dicht. Laat de pannenkoek op een schaal glijden en houd onder aluminiumfolie of een deksel warm (de brie zal langzaam smelten). Bak met de rest van de olie en het beslag nog 7 pannenkoeken.

Tip
Serveer de brie apart en laat iedereen aan tafel zelf zijn pannenkoek met brie beleggen en zijn pannenkoek naar wens oprollen of dichtvouwen. Serveer de pannenkoeken goed warm zodat de brie nog een beetje smelt.

 

Hollandse pannenkoekentaart

Ingrediënten
• 8 hartige pannenkoeken
• 25 g boter
• 300 g braadworst, in plakjes
• 2 zakken Hollandse wokgroente (à 400 g)
• 1 groot blik tomatenpuree (140 g)
• 4 el peterselie, fijngehakt
• 100 g geraspte belegen kaas

Extra: 
•  taart- of quichevorm (28 cm ø)

Bereiding
Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Smelt in een koekenpan de boter. Fruit de ui. Voeg de braadworst toe en bak de plakjes 3 min. mee. Schep de groenten erdoor en bak ze in 5 minuten knapperig gaar. Voeg de tomatenpuree en een scheutje water toe en verwarm nog 2-3 min. Breng op smaak met 3 el peterselie en zout en peper. Leg op de bodem van de taartvorm een pannenkoek. Schep er 1/8 van de braadworst met de groenten op. Dek af met een pannenkoek en maak meer lagen met de rest van de braadworst en de groenten en de pannenkoeken. Strooi er de kaas en zout en peper naar smaak over. Bak de pannenkoekentaart in de voorverwarmde oven in 20-25 min. goudbruin. Strooi er de rest van de peterselie over en snijd de taart aan tafel in punten.

Tip
Voeg de peterselie ook eens toe aan het pannenkoekenbeslag voor een extra kruidige pannenkoek. Voor een extra Hollands tintje kun je de pannenkoeken eerst dun met mosterd besmeren en vervolgens beleggen.