Culinair

10 handige bakhacks waar je als thuisbakker blij van wordt

Deze tips & trucs zijn je redder in nood. Ze besparen je tijd en vooral frustratie. Voor de blije bakker.

Psst: in onze Vriendin Bakspecial vind je nog veel meer handige bakhacks!

1. Doei luchtbubbels!

Voor heerlijke zachte cakes, koekjes en taarten zonder luchtbubbels tik je heel voorzichtig een paar keer de bakvorm op het aanrecht voordat je ’m in de oven schuift.

2. Taart horizontaal halveren

Een taart of cake halveren omdat je er bijvoorbeeld een laagje jam of botercrème op moet smeren, doe je heel makkelijk met een lang stuk flosdraad. Als je een mes gebruikt, is de kans groter dat je de hele cake in elkaar drukt. Tip: gebruik flosdraad zonder menthol…

3. Schone vormpjes

Koekjesdeeg blijft niet meer aan uitsteekvormpjes plakken als je de vormpjes eerst door de bloem haalt.

4. Plakkerig spul

Plakkerig spul, zoals honing of beslag, haal je makkelijk uit een maatbeker of -lepel als je de beker of lepel eerst in sprayt met bakolie. Hierdoor glijdt het plakkerige spul er meteen uit.

5. In één keer of verspreid?

En dan nog een handige hack voor het eten van taart. Eet je taart of cake die is overgebleven in één keer op of neem je liever elke dag een stukje? Volgens Patricia Schutte, woordvoerder voedingsdeskundige bij het Voedingscentrum, maakt het niet uit of je 4 dagen lang 300 calorieën te veel eet of in 1 dag 1200 calorieën.

Het is simpel: als je meer calorieën eet dan je verbrandt, kom je aan. Maar zou je die overgebleven taart in één keer opeten, dan is dat nog geen garantie dat je de volgende dag niet iets anders snoept. Daarom kun je beter van die overgebleven taart of cake een stukje per dag eten en het daarbij laten.

6. Dé bakuitvinding

Voor iedereen die worstelt om taart of cake mooi uit de vorm te krijgen, is er de Pushpan van What More UK (€ 11,99). Hij is lekvrij en waterproof. Vanaf de onderkant duw je je taart of cake met bodem en al naar boven. Ideaal!

En dan nog 4 tips van Vriendin’s kok Eke Mariën (hij maakte het recept van de blueberry cake waarvan je de tops en flops van de redactie in de Bakspecial vindt):

7. Schiften tegengaan

“Soms gaat het beslag schiften (dan wordt het korrelig) na het toevoegen van ei. Wat helpt, is dan een beetje van de bloem erbij doen.”

8. Eieren scheiden

“Mijn geheim bij cakes: het scheiden van de eieren. Door eerst de dooiers in twee delen toe te voegen aan het mengsel van boter en suiker wordt de kans op schiften veel kleiner. Daarna doe je in twee delen de eiwitten erbij.”

9. Schuim maken

“Begin niet te vroeg met het opslaan van eiwitten tot schuim. Je kunt eiwitten namelijk ook ‘overslaan’. Ze gaan dan breken en er ontstaat een plasje vocht onderin de kom.”

10. Een cake is niet zomaar mislukt

“Is je cake ingezakt? Dan is hij waarschijnlijk te snel gerezen in een iets te warme oven. Omdat de binnenkant dan nog niet helemaal gaar is, kan de cake zichzelf niet dragen en zakt ’ie in. De oplossing: vul het ‘gat’ met allerlei lekkers, dan wordt het toch nog een feestje!”

Psst: in onze Vriendin Bakspecial vind je nog veel meer handige bakhacks!

Reageer op dit artikel