Creatief

Zo maak je de mooiste foto’s

Ga lekker naar buiten en maak de mooiste kiekjes! Hieronder vind je 8 tips om de leukste plaatjes te schieten.

Je hoeft geen topfotograaf te zijn om een leuke foto’s te maken. Deze tips zijn voor iedereen.

1. Weet wat je hebt
Heb je veel instellingen op je camera? Kijk dan thuis eerst eens wat je camera allemaal wel en niet kan. Misschien kun je met een mooi filter de mooiste foto’s maken. 

2. Resolutie
Zet de resolutie zo hoog mogelijk. Met een hoge resolutie kun je foto’s op een groot formaat afdrukken (bijvoorbeeld op canvas). Om dit in te stellen ga je naar de instellingen van je digitale camera. Weet je nu al dat je de foto’s niet groot wilt afdrukken en heb je weinig ruimte op je geheugenkaart? Zet de resolutie dan wat lager. In de hoogste resolutie nemen foto’s namelijk veel ruimte in beslag.   

3. Horizon
Maak je graag landschapsfoto’s? Zorg dan dat de horizon zich altijd op 1/3 van de foto bevindt. Het is een simpele truc die fotografen gebruiken om een beter perspectief te creëren. De horizon kan zich boven en onder bevinden. Kijk maar naar de foto’s hieronder. Op de foto links bevindt de horizon zich onderin. Het water neemt 1/3 van de foto in beslag, het landschap en de lucht boven de horizon bestaat uit 2/3 deel. Op de foto rechts bevindt de horizon zich bovenin de foto. De lucht neemt 1/3 van de foto in beslag en het landschap eronder bestaat uit 2/3 deel.

4. Compositie
Plaats objecten niet altijd in het midden van je foto. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om het object bijvoorbeeld links boven in de hoek te fotograferen. Kijk maar naar de vuurtoren hieronder. Door deze compositie krijgt je foto wat meer leven. 

5. De beste optie
Schiet hetzelfde object of landschap meerdere foto’s. Staand, liggend, vanaf onder of iets meer van boven. Zo kun je thuis de mooiste uitkiezen en eventueel bijsnijden.

6. Van dichtbij
Fotografeer objecten niet alleen vanuit de verte. Kijk maar eens naar de zweefmolen hieronder. Als de zweefmolen er volledig had opgestaan, was de foto ook vast leuk geworden, maar deze foto laat wat meer details zien! 

7. Blijf kijken met je ogen
Bekijk de omgeving niet te veel door je camera. Je hoeft niet overal een foto van te hebben. Laat de omgeving op je af komen en zet je zintuigen op scherp. Zo voel je vanzelf wat je echt wilt vastleggen. 

8. Shake it like a polaroid picture
Wil je hele unieke foto’s maken? Koop dan een polaroid camera. De poloraid camera is weer helemaal terug van weggeweest. Even wapperen (voor het idee), schrijf met zwarte stift de locatie en datum erop en je foto is klaar.

Bron: Photofacts.nl   

Foto: Dreamstime, Shutterstock

Reageer op dit artikel

Instagram