Placeholder

Schrijf met deze 10 tips eindelijk je eigen boek

Hoop jij ook dat jouw boek ooit in de winkels verschijnt? Misschien wordt je droom met deze 10 tips van schrijfster Nathalie Pagie wel werkelijkheid!

Hoop jij ook dat jouw boek ooit in de winkels verschijnt? Misschien wordt je droom met deze 10 tips van schrijfster Nathalie Pagie wel werkelijkheid!

Nathalie Pagie (43) schrijft thrillers en debuteerde in 2013 met De Toneelclub. Daarna verschenen De Campus, Paradijsvogels en de bestseller Casa Familia. Binnenkort verschijnt haar nieuwste boek Rio Grande. Vriendin mag hiervan 10 boeken weggeven, dus meld je snel aan als je kan wil maken. Het winformulier vind je hieronder.

Lees in Vriendin nu de verhalen van vier vrouwen die hun eigen boek uitbrachten!

1. Blijf dicht bij jezelf

Kies een verhaallijn waar jij gelukkig van wordt, zodat je het plezier in het schrijven kunt vasthouden. Dat geldt ook voor de locatie waar het verhaal zich afspeelt, personages, etc.

2. Kies een vaste schrijfplek

Creëer een plek waar je fijn kunt werken. Voor mij is dat mijn tuinhuis, maar het kan overal zijn. Misschien werkt muziek inspirerend of werk je liever in stilte?

3. Zorg voor structuur
Iedereen schrijft op zijn eigen tempo, maar zorg wel voor vaste momenten waarop je aan je verhaal werkt. Als je écht een boek wilt schrijven, moet je het inplannen. Een uurtje hier, een uurtje daar werkt meestal niet.

4. Focus
Kies voor één hoofdverhaallijn en twee of drie subplots. Voorkom dat je in je enthousiasme alle kanten op schiet. Beperk het aantal personages, hooguit vier, en bewaar sommige geweldige ideeën voor een volgend boek.

5. Ken je personages
Hoe zien ze eruit, wat eten ze graag, welke hobby’s hebben ze? Ken je personages door en door. Beschrijf ze of maak er zelfs tekeningen van. Zo maak je ze levend, kun je ze beeldend beschrijven en trekken ze de lezer het verhaal in.

6. Kies je perspectief 

Schrijf je vanuit de ik-persoon of ben jij de alwetende verteller? Als je in de derde persoon schrijft, houd je meestal iets meer afstand. Je kunt ook voor wisselende perspectieven kiezen; om de beurt vanuit een andere persoon schrijven. Dat vraagt wel om een heel goed inlevingsvermogen in je personages.

7. Doe research

In je boek moet alles kloppen: de plaats waar het zich afspeelt, de tijdslijn, enzovoorts. Zorg dat je dat uitzoekt. Ook reacties en emoties moeten logisch zijn; als een personage pittig is en hij zegt iets heel lief, wringt het.

8. Laat het lezen door een ander

Het is eng om je kwetsbaar op te stellen en een ander je gedachtenspinsels te laten lezen. Maar doe het! Vraag juist iemand die je niet kent. Er zijn op Facebook boekengroepen waar je je verhaal kunt voorleggen: geloof je wat er staat, wil je doorlezen of heb je moeite om er bij te blijven? Heel nuttig om feedback te krijgen van vreemden die je niet sparen. Niet met alle opmerkingen hoef je iets te doen, maar denk er wel over na.

9. Marketing & PR
Bedenk tijdens het schrijven al: hoe zorg ik er straks voor dat mijn boek gelezen wordt? Een aantrekkelijke titel en cover zijn belangrijk. Probeer alvast een netwerk op te bouwen via social media, maak een eigen site. Als mensen niet weten dat jij een boek hebt geschreven dat het lezen waard is, bereik je je doel ook niet.

10. Hou vol!

Misschien wel de beste tip. Een boek schrijven staat op heel veel bucket lists, maar een klein deel van de mensen maakt het ook echt af. Het vergt discipline en dat moet je niet onderschatten. De doorzetters lukt het!

Oeps! We konden je formulier niet vinden.