Maak je eigen peperkoekhuisje: te mooi om op te eten

Maak je eigen peperkoekhuisje: te mooi om op te eten

Koekhuisjes zijn vaak te mooi om op te eten. Je kunt ze makkelijk zelf een peperkoekhuisje maken met gemberkoek en versieren met glazuur en snoepgoed. Aan de slag? Kijk voor het recept in het artikel hieronder.

Koekhuisjes zijn vaak te mooi om op te eten. Je kunt ze makkelijk zelf een peperkoekhuisje maken met gemberkoek en versieren met glazuur en snoepgoed. Aan de slag? Kijk voor het recept in het artikel hieronder.

Ingrediënten

Voor het deeg

– 480 gram zachte boter
– 480 gram donkere basterdsuiker
– 900 gram bloem
– 20 gram bakpoeder
– 10 gram zout
– 4 theelepels gemberpoeder
– 4 theelepels gemalen kaneel
– 1½ theelepel gemalen kruidnagel
– 1 theelepel gemalen peper

Voor het glazuur

– 2 eiwitten
– 500 gram poedersuiker

Extra

– Mallen voor de daken en muren (deze vind je bijvoorbeeld op Pinterest)
– Bakpapier
– Deegroller
– Spuitzak
– Snoepgoed en glazuurstiften om het huisje te versieren

Ook lekker feestelijk: maak je eigen regenboogschuimpjes 

Aan de slag

Als je geen vaste mallen hebt, kun je deze eerst zelf maken. Het is handig om de mallen uit papier of karton te knippen en deze daarna over te trekken op het deeg. Klop voor het maken van het deeg de boter met de suiker tot een zacht, romig mengsel. Zeef de bloem, bakpoeder, zout en specerijen en voeg deze toe aan het botermengsel. Kneed dit dan tot een soepel deeg. Rol het deeg op tot een bal en wikkel deze in folie. Laat het een uurtje in de koelkast rusten.

Nu ga je de vormen maken. Eerst verdeel je het deeg in gelijke stukken. Rol deze stukken uit totdat je een dikte hebt van ongeveer 4-5 millimeter. Pak de uitgeknipte mallen erbij en leg deze op het deeg. Nu kun je voorzichtig de verschillende onderdelen van het peperkoekhuisje uitsnijden. Let op: daarna komt de belangrijkste handeling! Laat de verschillende onderdelen 20 minuten drogen op kamertemperatuur. Het is slim om deze onderdelen meteen op de met bakpapier beklede bakplaat te leggen, zodat je ze na het drogen meteen de oven in kan schuiven. Als de 20 minuten voorbij zijn, kun je de onderdelen bakken. Bak het deeg in 20 tot 30 minuten en op 170ºC gaar.

Nu ga je beginnen aan het in elkaar zetten van je peperkoekhuisje. Zorg ervoor dat de koekonderdelen voldoende zijn afgekoeld. Om het glazuur te maken, doe je de eiwitten in een kom en roer je deze met de poedersuiker tot een glad glazuur. De eidooier wordt niet gebruikt.  Zorg ervoor dat het glazuur goed dik is, anders blijft het huisje niet goed vastzitten. Doe je glazuur in een spuitzak met een kleine spuitmond, zodat je zo min mogelijk knoeit. Zet nu de verschillende onderdelen in elkaar met het glazuur. Je kunt het beste beginnen met de muren, want deze moeten goed hard worden. Op die muren kun je vervolgens voorzichtig het dak plakken. Laat dit alles een nacht goed drogen en je kunt je peperkoekhuisje de volgende dag naar wens gaan versieren. Succes!

Lekker bakken: zo maak je regenboogschuimpjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen