Hoe kweek je je eigen avocadoplantje? Deel 1

Hoe kweek je je eigen avocadoplantje? Deel 1

Uit automatisme gooi je de pit van je avocado direct weg, maar je kunt hem ook bewaren en er je eigen avocadoplantje mee kweken. Redacteur Laura ging je voor en legt uit hoe het moet.

Uit automatisme gooi je de pit van je avocado direct weg, maar je kunt hem ook bewaren en er je eigen avocadoplantje mee kweken. Redacteur Laura ging je voor en legt uit hoe het moet.

Lees hieronder het stappenplan van redacteur Laura

Je moet voorzichtig zijn en enorm veel geduld hebben, want het kan jaren duren voordat jij je eigen avocado’s kunt plukken. Als je plantje überhaupt vrucht gaat dragen, want dat is niet altijd het geval. Toch ging ik de uitdaging aan, want hoe leuk is het om je eigen avocadoplantje te kweken?

Op 24 maart begon ik met mijn avocado-avontuur. Ik had er online een artikel over gelezen en kreeg er spontaan zin in om het zelf te proberen. Ik ben meestal vrij ongeduldig, maar toch wilde ik zien of dit echt zou werken. En ja hoor, mijn plantje is inmiddels al meer dan een halve meter hoog! Als ik jullie was, zou ik het heel gauw zelf gaan proberen.

Dit heb je nodig
-De pit van één of twee avocado’s
-Vier satéprikkers
-Een glas water
-Een pot
-Potgrond
-Een gieter

Aan de slag 

1. Pak één of twee avocado’s. Dit ligt een beetje aan wat je zelf wilt. Ik begon met twee pitten, zodat ik dubbel zoveel kans had dat in ieder geval één van de twee pitten zou uitkomen. Dat is namelijk altijd maar afwachten. Natuurlijk kun je eerst ook gewoon met één pit beginnen.

2. Snijd de avocado voorzichtig doormidden. En met voorzichtig bedoel ik héél voorzichtig! Je kunt met het mes namelijk de pit beschadigen, wat ervoor zorgt dat de pit sowieso niet uitkomt. Het buitenste bruine laagje moet namelijk om de pit heen blijven zitten. Maak de avocado dus met beleid open en haal de pit, het liefst zonder er een mes aan te pas te laten komen, uit het vruchtvlees. De inhoud kun je natuurlijk gewoon lekker opeten. Aanrader: maak er guacamole van. Lees hier Sandera’s 5-minutenrecept.

3. Haal nu het vruchtvlees van de pit af. Dit kun je doen door het er voorzichtig met je vingers af te halen, maar je kunt ook proberen het er met een beetje water af te spoelen. Pas alsnog op, want voor je het weet is de pit beschadigd. Dit was dus bij één van mijn pitten het geval. Deze is nooit uitgekomen.

4. Steek vier satéprikkers halverwege in de pit. Niet te diep, maar zorg wel dat ze stevig blijven zitten. Let op: het smalste gedeelte van de avocado moet naar boven gericht zijn. Je kunt het eigenlijk een beetje vergelijken met een ei. Het breedste gedeelte van het ei is dan de onderkant, het smalste gedeelte de bovenkant en de satéprikkers prik je er halverwege in. Op internet lees je dat er vaak tandenstokers worden gebruikt, maar satéprikkers zijn naar mijn idee makkelijker. Zo voorkom je dat de pit te diep in het water gaat hangen of zelfs helemaal in het water verdwijnt. Dat is tenslotte niet de bedoeling!

5. Vul nu een glas water. Het glas moet zodanig gevuld zijn, dat de pit met zijn onderkant in het water hangt. Deze blijft dan uiteraard hangen door de satéprikkers, die alle vier steunen op het glas. De temperatuur van het water maakt naar mijn idee niet zoveel uit.

6. Zorg ervoor dat de bovenste helft van de pit altijd droog blijft en verschoon om de dag het water. Houd de pit bij het verschonen niet te lang uit het water, want daar houdt het jochie niet van.

7. Zet de pit ergens neer waar hij veel licht krijgt. Daglicht is al goed om de groei te bevorderen, maar zonlicht vindt de pit helemaal fijn. Zet hem nooit op een plek waar het koeler dan 10 graden is! Deze plant houdt echt alleen maar van warmte.

Het tweede deel van dit stappenplan lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen