Eerste hulp bij klussen: met deze 5 handige filmpjes doe je het zelf

Eerste hulp bij klussen: met deze 5 handige filmpjes doe je het zelf

Help, is je man de klusser in huis? Met de filmpjes en tips in dit artikel kun je voortaan prima zelf klussen. Je kunt het!

Help, is je man de klusser in huis? Met de filmpjes en tips in dit artikel kun je voortaan prima zelf klussen. Je kunt het!

In Vriendin 9 delen we handige tips en tricks om klusjes in huis zélf aan te pakken. En met deze filmpjes wordt het wel heel makkelijk.

Zelf klussen

Een gaatje vullen

In dit filmpje van Praxis zie je hoe je gaatjes in de muur vult. Ze laten ook zien wat je precies nodig hebt voor deze klus.

Een muurtje verven

Het klinkt zo makkelijk, een muurtje verven. Toch zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Handige tips vind je in dit filmpje van Karwei.

Kitten

Het is superhandig om te weten hoe je moet kitten. In deze video legt timmerman Thomas uit hoe je dat doet.

Twee linkerhanden? Dit zijn 5 handige hacks voor klusjes in huis

Een lamp ophangen

Als laatste leggen we graag uit hoe je een lamp ophangt.

• Met elektra moet je oppassen: haal eerst de stroom eraf. Check dit nog even met een spanningzoeker, dat is een soort schroevendraaier die je tegen het draad houdt en die met een lampje laat zien of er nog spanning op staat.

• Haal de bevestigingsbeugel van het armatuur en schroef hem tegen het plafond met schroefpluggen. Afhankelijk van de centraaldozen in huis bevestig je de bevestigingsbeugel aan de centraaldoos of aan het plafond. Dit laatste geldt vaak bij oudere huizen, je moet dan eerst gaten in het plafond boren om de beugel te kunnen bevestigen.

• Strip een halve centimeter van de zwarte en blauwe elektriciteitsdraden: met een striptang haal je het plastic om het draad weg.

• Het kroonsteentje heeft twee of drie openingen: twee daarvan zijn voor de blauwe en de zwarte draad, in het midden zit soms nog een opening voor de aardedraad (geel-groen). Als de hanglamp geaard is, bevestig je die draad ook aan het kroonsteentje. Als de lamp een bijgeleverde aansluitset heeft, sluit je uiteraard de draden hierop aan. Steek de draden in de openingen en schroef ze vast.

• Bevestig de hanglamp aan de bevestigingsbeugel. Meestal doe je dit door de aansluitkap van de lamp eraan vast te draaien met twee schroefjes aan de zijkant. Hierna draai je de lamp in de fitting.

Bron: www.lampenlicht.nl

Extra tip! Bepaal voor een hanglamp eerst de juiste lengte. Het teveel aan snoer wikkel je in de aansluitkap die je tegen het plafond schuift. Zo heb je altijd genoeg snoer, mocht je de lamp ergens anders willen ophangen.

Is het nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan onderstaande video van Karwei.

Elize: ‘We verbouwden ons droomhuis, maar verloren elkaar’