Beauty

Een stralende glimlach

Iedereen wil natuurlijk een stralende glimlach. Om deze te krijgen is het belangrijk om je gebit goed te verzorgen. Vriendin legt je in 4 simpele stappen uit hoe je dat doet!

Stap 1: Tanden poetsen
Het beste is om 2 keer per dag, 2 minuten je tanden te poetsen. Vaak is er onduidelijkheid of je het beste je tanden kunt poetsen na het ontbijt of juist voor het ontbijt. Het beste is om na het ontbijt en voor het slapengaan je tanden te poetsen. Kies een tandpasta met fluoride, want fluoride biedt de beste bescherming tegen gaatjes. Ga voor een zachte borstel met een kleine borstelkop. Poets zachtjes, zeker niet te hard en met korte heen en weer gaande bewegingen. Probeer dat systematisch te doen, in een bepaalde vaste volgorde, zodat je niets overslaat.

Tip: Vervang je tandenborstel elke 3 maanden of eerder als de haartjes uit elkaar gaan staan.

Stap 2: Flossen
Niet alleen het poetsen van je tanden is voldoende, want op en tussen je tanden en je kiezen ontstaat tandplak. In de tandplak zitten miljoenen bacteriën, die als de tandplak niet regelmatig wordt weggehaald, gaatjes en tandvleesontstekingen kunnen veroorzaken. De ruimten tussen je tanden en kiezen is zelf moeilijk schoon te maken. Om toch te zorgen dat je geen tandplak krijgt, kun je flossen met een flosdraadje of een tandenstoker gebruiken. Flossen met een flosdraadje is het beste geschikt als je tanden en je kiezen heel dicht op elkaar staan. Zijn de ruimtes tussen je tanden en je kiezen wat groter, dan is een tandenstoker beter. Flos je tanden maximaal 1 keer per dag.

Tip: Gebruik nooit een cocktailprikker als tandenstoker!

Stap 3: Mondwater
Mondwater wordt aangeraden bij mensen met gevoelige tanden. Mondwater helpt tegen gevoelig tandvlees, zorgt dat de conditie van het tandvlees verbeterd en helpt tegen tandplak. Daarnaast zorgt mondwater voor een frisse adem. Als je vaak last hebt van een slechte adem wordt dat veroorzaakt door bacteriën achter op de tong. Deze bacteriën kun je ‘wegschrapen’ met een speciale tongreiniger. Als je geen tongreiniger hebt kun je ook je tong poetsen met je tandenborstel en alleen water.

Stap 4: Tandarts
Ga minstens 1 keer per jaar naar de tandarts. De tandarts kijkt naar de gezondheid van je tandvlees, verwijdert tandsteen en geeft je, als het nodig is, informatie en instructies.

Foto: iStockphoto

Reageer op dit artikel

Poets jij je tanden volgens dit stappenplan?