×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Handjes niet altijd even handig

Handjes niet altijd even handig
11.08.2014 -

Iemand een hand geven ter begroeting mag dan misschien netjes zijn, een high five is verstandiger. Via een handdruk blijken namelijk de meeste bacteriën te worden overgedragen.


Onderzoekers van de Aberystwyth University in Wales hebben dit aangetoond door een onderzoek waarbij ze elkaar begroetten met handschoenen vol bacteriën. Ze schudden elkaar niet alleen de hand, ze gaven elkaar ook een ‘high five’ en een ‘box’, waarbij de gesloten vuisten elkaar raken.

Het resultaat was verbluffend! Bij een handdruk bleken maar liefst 10 keer zoveel bacteriën te worden overgedragen als bij een begroeting waarbij alleen vuisten elkaar raakten. Een klein contactoppervlak en een kort contactmoment verminderen de verspreiding van bacteriën waarschijnlijk.

Toch zal je er in het dagelijks leven niet onderuit komen om zo af en toe netjes een hand te geven. Hier hoef je nu natuurlijk niet ineens bang voor te zijn, maar het is wel goed om ons er even allemaal bewust van te zijn hoe belangrijk handen wassen is.

Bron: www.nu.nl

Plaats een reactie

Wist jij dat je zoveel bacteriën overgeeft met een handdruk?

  •  
  •  

3Reacties

 • Dit is niet ok!

  Moemsy ma 11 aug '14 17:14

  Reactie: Ja
  Maar we moeten eens niet zo bang zijn voor al die 'bacteriën". Daar kweken we weerstand mee. Hoe meer je wast hoe vatbaarder je juist wordt voor allerlei virussen en ziektes. Gebruik je gezond verstand. Wij mensen bestaan juist door al die bacteriën
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem ma 11 aug '14 19:43

  Reactie: Ja
  Ja dat wist ik dus al ook via mijn werk in de thuiszorg hebben wij die test gehad .
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Roeline di 12 aug '14 14:58

  Reactie: Ja
  Tja, bacteriën......Als je je handen op de logische momenten (na de wc, weggeweest, vies.......) gewoon wast, en verder, ik geloof dat hoe schoner je bent en alles maakt, hoe minder weerstand je kweekt!
  Reageer!
Door deze uitvinding til jij de wasmachine binnenkort in je eentje de trap op

17.08.2017 - Oké, een beetje hulp is wel fijn, maar grote spierballen zijn bij het tillen van de wasmachine in de toekomst helemaal niet meer nodig.

Lees meer
OG3NE en vader Rick halen veel steun uit gezinstatoeage

16.08.2017 - Dit zeggen de meiden op Instagram. Voor het overlijden van hun moeder Isolde, lieten ze met het hele gezin een tatoeage zetten.

Lees meer
Minderjarigen per september recht op studiefinanciering

15.08.2017 - Goed nieuws voor studenten (hbo en universiteit) onder de achttien jaar: per 1 september 2017 gelden nieuwe regels voor de studiefinanciering. Lees hier wat de nieuwe regeling inhoudt.

Lees meer
Te schattige foto's: de jaguarwelpen Artis voor het eerst naar buiten

07.08.2017 - Op 28 juni werden in Artis twee schattige jaguarwelpen geboren. Na vijf weken in het nest te blijven, hebben ze nu hun eerste stapjes in het buitenverblijf gezet. Vrijwilliger Joke Kok zag het en maakte foto's!

Lees meer

1

Humor op social media over eieren met fipronilgehalte

03.08.2017 - We lopen allemaal op eieren als het over opmerkingen plaatsen gaat, maar deze fanatieke twitteraars maken de situatie op een humoristische manier bespreekbaar.

Lees meer
Els: 'Iemands familieleden vinden geeft een kick'

02.08.2017 - Els Leijs (64) werkt als familierechercheur: ze helpt adoptiekinderen, kinderen van onbekende vaders en donorkinderen om hun biologische ouders te traceren. “Laatst vond iemand na twintig jaar zoeken haar vader. Geweldig!”

Lees meer
Penoza het nieuwe seizoen: de officiële trailer bekijk je hier

02.08.2017 - Seizoen vijf van Penoza gaat eind deze maand van start en wij kunnen niet wachten! Want het is tevens ook het laatste seizoen. Vanmorgen gaf Penoza de eerste beelden vrij en dat belooft wat.

Video
Vader overleden Ira (19) pleit voor betere zorg anorexia patiënten

28.07.2017 - Gisteravond was Mahdi Adel Nikkhooy, vader van de overleden Ira, te gast bij Jinek. Hij wilde praten over de gezondheidszorg rondom anorexia patiënten.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 64 |

Vriendin Shopdag in Tilburg 9 september 2017

Kun jij ook niet wachten om je najaarsgarderobe bij elkaar te shoppen? 
Kom dan gezellig met een vriendin, je zus, je moeder of een buurvrouw naar de Vriendin Shopdag op 9 september in Tilburg!

Profiteer van exclusieve Vriendin-korting, ontvang een goodiebag en geniet van leuke extra’s.

Ook kan je gezellig bijkletsen met vriendinnen in verschillende horecagelegenheden. Dit wil je niet missen!

 

Profiteer van:

 • Exclusieve Vriendin korting bij winkels
 • Exclusieve Vriendin korting bij horeca gelegenheden
 • Een gevulde goodiebag
 • Leuke extra’s!