×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Handjes niet altijd even handig

Handjes niet altijd even handig
11.08.2014 -

Iemand een hand geven ter begroeting mag dan misschien netjes zijn, een high five is verstandiger. Via een handdruk blijken namelijk de meeste bacteriën te worden overgedragen.


Onderzoekers van de Aberystwyth University in Wales hebben dit aangetoond door een onderzoek waarbij ze elkaar begroetten met handschoenen vol bacteriën. Ze schudden elkaar niet alleen de hand, ze gaven elkaar ook een ‘high five’ en een ‘box’, waarbij de gesloten vuisten elkaar raken.

Het resultaat was verbluffend! Bij een handdruk bleken maar liefst 10 keer zoveel bacteriën te worden overgedragen als bij een begroeting waarbij alleen vuisten elkaar raakten. Een klein contactoppervlak en een kort contactmoment verminderen de verspreiding van bacteriën waarschijnlijk.

Toch zal je er in het dagelijks leven niet onderuit komen om zo af en toe netjes een hand te geven. Hier hoef je nu natuurlijk niet ineens bang voor te zijn, maar het is wel goed om ons er even allemaal bewust van te zijn hoe belangrijk handen wassen is.

Bron: www.nu.nl

Plaats een reactie

Wist jij dat je zoveel bacteriën overgeeft met een handdruk?

  •  
  •  

3Reacties

 • Dit is niet ok!

  Moemsy ma 11 aug '14 17:14

  Reactie: Ja
  Maar we moeten eens niet zo bang zijn voor al die 'bacteriën". Daar kweken we weerstand mee. Hoe meer je wast hoe vatbaarder je juist wordt voor allerlei virussen en ziektes. Gebruik je gezond verstand. Wij mensen bestaan juist door al die bacteriën
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem ma 11 aug '14 19:43

  Reactie: Ja
  Ja dat wist ik dus al ook via mijn werk in de thuiszorg hebben wij die test gehad .
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Roeline di 12 aug '14 14:58

  Reactie: Ja
  Tja, bacteriën......Als je je handen op de logische momenten (na de wc, weggeweest, vies.......) gewoon wast, en verder, ik geloof dat hoe schoner je bent en alles maakt, hoe minder weerstand je kweekt!
  Reageer!
 Huiswerkbegeleiding via een app?

16.10.2017 - Als je kind naar school gaat herken je het wel: huiswerk vinden ze nou niet bepaald het leukste om te doen. Daar komt met deze app verandering in.

Lees meer!
Olifantje geboren in DierenPark Amersfoort!

25.09.2017 - Vanmorgen vroeg is olifant Kinda bevallen van een kleintje. Het olifantje is de vierde generatie in de kudde van DierenPark Amersfoort.

Lees meer!

1

Mis(s) Mirande vlog #1 kijkje op Vriendin Shopdag + win een goodiebag

19.09.2017 - Mis(s) Mirande vlogt voor Vriendin en dit is haar eerste vlog! Ze gaat shoppen met haar moeder, doet fotoshoots en wordt officieel ambassadrice van Sunrise Medical Quicky. Ook vlogt Mirande op de Vriendin Shopdag.

Vlog
Slecht geslapen? 6 tips voor een betere nachtrust!

18.09.2017 - De Hersenstichting concludeert dat Nederlanders over het algemeen wel lang genoeg slapen, maar niet goed genoeg. Vooral vrouwen slapen slecht. Ze komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen.

Lees meer

2

Zo mooi: deze video laat zien hoe Dierenambulance twee zwanen weer samenbrengt

08.09.2017 - Dierenambulance Zuid-Holland Zuid zette een vrouwelijke zwaan gisteren terug in haar leefomgeving. Zo was zij weer terug bij de mannelijke zwaan. Hoe mooi het is dat de dieren elkaar weer ontmoeten, zie je in de video die op Twitter verscheen.

Video
Video Arjen Lubach gaat wéér de wereld over

04.09.2017 - De video waarin Lubach aan Amerikaans president Trump vroeg of Nederland 'second' mocht zijn ging flink viral. Nu heeft Lubach een neppe Game of Thrones trailer gemaakt en daarmee fopt hij fans wereldwijd.

Lees meer
4 stokstaartjes geboren in Ouwehands Dierenpark

01.09.2017 - In het binnen verblijf van de gorilla’s is een stokstaartjes-vierling geboren. De jonge stokstaartjes maken het goed. Zo nu en dan komen ze zelfs al boven de grond kijken.

Zien!

1

Help, mijn kind gaat helemaal alleen naar een nieuwe klas!

31.08.2017 - Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en dat betekent soms dat je dochter of zoon in een geheel nieuwe klas terechtkomt. De klassen worden opnieuw ingedeeld of je kind gaat naar de middelbare school. Spannend voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Hoe erg is het en wat kun jij zelf doen?

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 65 |