×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Strooi niet met opgeblazen complimenten

Strooi niet met opgeblazen complimenten
09.01.2014 -

Heeft jouw kleine meid heerlijke koekjes gebakken? Dan geef je haar natuurlijk een compliment. Maar wees wel voorzichtig dat je je lovende woorden niet te erg aandikt, want dit kan een averechts effect hebben.


Heerlijk zo’n glunderend koppie als je je kind een compliment geeft. Maar wist je dat een overvloed aan lovende woorden juist een negatief effect kan hebben? Het tijdschrift Psychological Science heeft een onderzoek gepubliceerd waarin naar voren komt dat het zelfvertrouwen van kinderen kan dalen als zij overdreven veel complimenten krijgen.

Vind jij het moeilijk dit te geloven? Misschien dat het volgende onderzoek je kan overtuigen: Onderzoekers lieten kinderen van 9 tot 12 jaar een Van Gogh natekenen, waarna sommige kinderen een opgeblazen compliment kregen. Daarna mochten de kinderen kiezen voor een tekenopdracht: een makkelijke of een moeilijke.

De conclusie was opvallend: de opgeblazen complimenten waren alleen van positieve invloed op de kinderen die veel zelfvertrouwen hadden, zij kozen voor de moeilijke opdracht. Voor de kinderen met een laag zelfbeeld zorgden de overdreven complimenten alleen maar voor meer faalangst. Zij kozen voor de makkelijke opdracht, waarschijnlijk om mislukking te beperken.

Hoe erg je dus ook kunt genieten van de stralende lach van je kleintje als ze een compliment krijgt, wees er wel voorzichtig mee. Want zeg nu zelf: denk jij ook niet dat ze net zo blij zal zijn met een ‘Wat mooi!’ als met een ‘Dat is de meest prachtige tekening die ik ooit heb gezien!’?

Bron: www.nu.nl

Plaats een reactie

Geef jij je kinderen complimentjes?

  •  
  •  
  •  

3Reacties

 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem do 9 jan '14 17:14

  Reactie: Ja, zo af en toe
  mag het ook Kind zijn?? zet voortaan eren tussen haakjes aub
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Moemsy vr 10 jan '14 17:09

  Reactie: Ja, zo af en toe
  Tuurlijk en dat verdient ze ook
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Clamic zo 12 jan '14 08:11

  Reactie: Ja, zo af en toe
  Omdat ze als ze iets goed gedaan hebben of als ze uit gaan er leuk uit zien, dit ook gezegd mag worden.
  Reageer!
Lilian Marijnissen volgt Emile Roemer op als SP-leider

13.12.2017 - Deze ochtend werd bekend dat Emile Roemer opstapt als SP-leider. Lilian Marijnissen volgt hem op. Wat weten we al over de nieuwe SP-leider? Vriendin interviewde haar eerder dit jaar.

Lees meer

1

Carl Warner maakt landschappen van eten

07.12.2017 - Altijd geleerd dat je niet met eten mag spelen? Daar dacht deze kunstenaar anders over. Carl Warner is kunstenaar en fotograaf en maakt de mooiste landschappen van eten: 'Foodscapes'.

Lees meer
Wat speelt mijn kind online?

30.11.2017 - Weet jij altijd wat jouw kind online doet? Ken jij alle videogames die jouw kind speelt? Je kunt er tegenwoordig niet meer onderuit. Veel kinderen besteden al vanaf jongs af aan veel tijd online. Daarom is het handig om te weten wat er allemaal online te vinden is.

Lees meer!
Irene Moors over haar Decemberzegel

20.11.2017 - Elk jaar brengt PostNL speciale Decemberzegels uit. Dit jaar deden ze dat in samenwerking met tien jonge kunstenaars. Deze aanstormende talenten kregen de kans om een Decemberzegel te ontwerpen, geïnspireerd op een persoonlijk kerstverhaal van tien bekende Nederlanders. Wij spraken Irene Moors over haar Decemberzegel.

Lees meer!
Nicole heeft diabetes type 1: ‘Dankzij mijn insulinepomp functioneer ik als ieder ander’

14.11.2017 - Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Het thema van dit jaar is vrouwen en diabetes en dat is niet voor niets: 199 miljoen vrouwen in de wereld hebben diabetes en dat aantal loopt snel op naar 313 miljoen in 2040. Nicole (44) vertelt hoe zij ervoor zorgt dat ze de regie over haar leven met diabetes in handen houdt.

Lees meer
Singles day Singles Day: vier vandaag dat je single bent

11.11.2017 - Vandaag is het de nationale dag voor vrijgezellen: 'Singles Day'. Dit feest is overgewaaid uit China en maakt nou ook zijn intreden in Nederland.

Lees meer!
Kan niet missen: deze video verklapt dat Waylon naar Eurovisie Songfestival 2018 gaat

09.11.2017 - Opnieuw vertegenwoordigt Waylon Nederland op het Eurovisie Songfestival. Tenminste, dat denkt iedereen na het zien van de teaser van Avrotros. Kan niet missen toch?

Zien
Goed nieuws: er zijn dit jaar al 42 reuzenpanda’s geboren

02.11.2017 - Reuzenpanda's planten zich moeilijk voort, omdat de vrouwtjespanda maar enkele dagen per jaar vruchtbaar zijn. Hierdoor wordt de reuzenpanda al een tijdje met uitsterven bedreigd. Maar nu is er eindelijk goed nieuws. Door een speciaal fokprogramma in het Wolong Panda Centre zijn er dit jaar al 42 reuzenpanda's geboren.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 67 |