×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Strooi niet met opgeblazen complimenten

Strooi niet met opgeblazen complimenten
09.01.2014 -

Heeft jouw kleine meid heerlijke koekjes gebakken? Dan geef je haar natuurlijk een compliment. Maar wees wel voorzichtig dat je je lovende woorden niet te erg aandikt, want dit kan een averechts effect hebben.


Heerlijk zo’n glunderend koppie als je je kind een compliment geeft. Maar wist je dat een overvloed aan lovende woorden juist een negatief effect kan hebben? Het tijdschrift Psychological Science heeft een onderzoek gepubliceerd waarin naar voren komt dat het zelfvertrouwen van kinderen kan dalen als zij overdreven veel complimenten krijgen.

Vind jij het moeilijk dit te geloven? Misschien dat het volgende onderzoek je kan overtuigen: Onderzoekers lieten kinderen van 9 tot 12 jaar een Van Gogh natekenen, waarna sommige kinderen een opgeblazen compliment kregen. Daarna mochten de kinderen kiezen voor een tekenopdracht: een makkelijke of een moeilijke.

De conclusie was opvallend: de opgeblazen complimenten waren alleen van positieve invloed op de kinderen die veel zelfvertrouwen hadden, zij kozen voor de moeilijke opdracht. Voor de kinderen met een laag zelfbeeld zorgden de overdreven complimenten alleen maar voor meer faalangst. Zij kozen voor de makkelijke opdracht, waarschijnlijk om mislukking te beperken.

Hoe erg je dus ook kunt genieten van de stralende lach van je kleintje als ze een compliment krijgt, wees er wel voorzichtig mee. Want zeg nu zelf: denk jij ook niet dat ze net zo blij zal zijn met een ‘Wat mooi!’ als met een ‘Dat is de meest prachtige tekening die ik ooit heb gezien!’?

Bron: www.nu.nl

Plaats een reactie

Geef jij je kinderen complimentjes?

  •  
  •  
  •  

3Reacties

 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem do 9 jan '14 17:14

  Reactie: Ja, zo af en toe
  mag het ook Kind zijn?? zet voortaan eren tussen haakjes aub
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Moemsy vr 10 jan '14 17:09

  Reactie: Ja, zo af en toe
  Tuurlijk en dat verdient ze ook
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Clamic zo 12 jan '14 08:11

  Reactie: Ja, zo af en toe
  Omdat ze als ze iets goed gedaan hebben of als ze uit gaan er leuk uit zien, dit ook gezegd mag worden.
  Reageer!
Door deze uitvinding til jij de wasmachine binnenkort in je eentje de trap op

17.08.2017 - Oké, een beetje hulp is wel fijn, maar grote spierballen zijn bij het tillen van de wasmachine in de toekomst helemaal niet meer nodig.

Lees meer
OG3NE en vader Rick halen veel steun uit gezinstatoeage

16.08.2017 - Dit zeggen de meiden op Instagram. Voor het overlijden van hun moeder Isolde, lieten ze met het hele gezin een tatoeage zetten.

Lees meer
Minderjarigen per september recht op studiefinanciering

15.08.2017 - Goed nieuws voor studenten (hbo en universiteit) onder de achttien jaar: per 1 september 2017 gelden nieuwe regels voor de studiefinanciering. Lees hier wat de nieuwe regeling inhoudt.

Lees meer
Te schattige foto's: de jaguarwelpen Artis voor het eerst naar buiten

07.08.2017 - Op 28 juni werden in Artis twee schattige jaguarwelpen geboren. Na vijf weken in het nest te blijven, hebben ze nu hun eerste stapjes in het buitenverblijf gezet. Vrijwilliger Joke Kok zag het en maakte foto's!

Lees meer

1

Humor op social media over eieren met fipronilgehalte

03.08.2017 - We lopen allemaal op eieren als het over opmerkingen plaatsen gaat, maar deze fanatieke twitteraars maken de situatie op een humoristische manier bespreekbaar.

Lees meer
Els: 'Iemands familieleden vinden geeft een kick'

02.08.2017 - Els Leijs (64) werkt als familierechercheur: ze helpt adoptiekinderen, kinderen van onbekende vaders en donorkinderen om hun biologische ouders te traceren. “Laatst vond iemand na twintig jaar zoeken haar vader. Geweldig!”

Lees meer
Penoza het nieuwe seizoen: de officiële trailer bekijk je hier

02.08.2017 - Seizoen vijf van Penoza gaat eind deze maand van start en wij kunnen niet wachten! Want het is tevens ook het laatste seizoen. Vanmorgen gaf Penoza de eerste beelden vrij en dat belooft wat.

Video
Vader overleden Ira (19) pleit voor betere zorg anorexia patiënten

28.07.2017 - Gisteravond was Mahdi Adel Nikkhooy, vader van de overleden Ira, te gast bij Jinek. Hij wilde praten over de gezondheidszorg rondom anorexia patiënten.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 64 |

Vriendin Shopdag in Tilburg 9 september 2017

Kun jij ook niet wachten om je najaarsgarderobe bij elkaar te shoppen? 
Kom dan gezellig met een vriendin, je zus, je moeder of een buurvrouw naar de Vriendin Shopdag op 9 september in Tilburg!

Profiteer van exclusieve Vriendin-korting, ontvang een goodiebag en geniet van leuke extra’s.

Ook kan je gezellig bijkletsen met vriendinnen in verschillende horecagelegenheden. Dit wil je niet missen!

UPDATE

De eerste deelnemers van de Vriendin Shopdag in Tilburg zijn bekend!

Profiteer op zaterdag 9 september van mooie kortingen of andere leuke voordelen bij o.a. Miss Etam, La Ligna, Shoeby, Vero Moda, Triumph, Siebel Juweliers, Intersport, Roy Donders, unieke Tilburgse winkels en diverse horecagelegenheden zoals restaurants en Jack’s Casino.

De komende weken komen hier nog meer deelnemers bij….