×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Strooi niet met opgeblazen complimenten

Strooi niet met opgeblazen complimenten
09.01.2014 -

Heeft jouw kleine meid heerlijke koekjes gebakken? Dan geef je haar natuurlijk een compliment. Maar wees wel voorzichtig dat je je lovende woorden niet te erg aandikt, want dit kan een averechts effect hebben.


Heerlijk zo’n glunderend koppie als je je kind een compliment geeft. Maar wist je dat een overvloed aan lovende woorden juist een negatief effect kan hebben? Het tijdschrift Psychological Science heeft een onderzoek gepubliceerd waarin naar voren komt dat het zelfvertrouwen van kinderen kan dalen als zij overdreven veel complimenten krijgen.

Vind jij het moeilijk dit te geloven? Misschien dat het volgende onderzoek je kan overtuigen: Onderzoekers lieten kinderen van 9 tot 12 jaar een Van Gogh natekenen, waarna sommige kinderen een opgeblazen compliment kregen. Daarna mochten de kinderen kiezen voor een tekenopdracht: een makkelijke of een moeilijke.

De conclusie was opvallend: de opgeblazen complimenten waren alleen van positieve invloed op de kinderen die veel zelfvertrouwen hadden, zij kozen voor de moeilijke opdracht. Voor de kinderen met een laag zelfbeeld zorgden de overdreven complimenten alleen maar voor meer faalangst. Zij kozen voor de makkelijke opdracht, waarschijnlijk om mislukking te beperken.

Hoe erg je dus ook kunt genieten van de stralende lach van je kleintje als ze een compliment krijgt, wees er wel voorzichtig mee. Want zeg nu zelf: denk jij ook niet dat ze net zo blij zal zijn met een ‘Wat mooi!’ als met een ‘Dat is de meest prachtige tekening die ik ooit heb gezien!’?

Bron: www.nu.nl

Plaats een reactie

Geef jij je kinderen complimentjes?

  •  
  •  
  •  

3Reacties

 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem do 9 jan '14 17:14

  Reactie: Ja, zo af en toe
  mag het ook Kind zijn?? zet voortaan eren tussen haakjes aub
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Moemsy vr 10 jan '14 17:09

  Reactie: Ja, zo af en toe
  Tuurlijk en dat verdient ze ook
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Clamic zo 12 jan '14 08:11

  Reactie: Ja, zo af en toe
  Omdat ze als ze iets goed gedaan hebben of als ze uit gaan er leuk uit zien, dit ook gezegd mag worden.
  Reageer!
 Huiswerkbegeleiding via een app?

16.10.2017 - Als je kind naar school gaat herken je het wel: huiswerk vinden ze nou niet bepaald het leukste om te doen. Daar komt met deze app verandering in.

Lees meer!
Olifantje geboren in DierenPark Amersfoort!

25.09.2017 - Vanmorgen vroeg is olifant Kinda bevallen van een kleintje. Het olifantje is de vierde generatie in de kudde van DierenPark Amersfoort.

Lees meer!

1

Mis(s) Mirande vlog #1 kijkje op Vriendin Shopdag + win een goodiebag

19.09.2017 - Mis(s) Mirande vlogt voor Vriendin en dit is haar eerste vlog! Ze gaat shoppen met haar moeder, doet fotoshoots en wordt officieel ambassadrice van Sunrise Medical Quicky. Ook vlogt Mirande op de Vriendin Shopdag.

Vlog
Slecht geslapen? 6 tips voor een betere nachtrust!

18.09.2017 - De Hersenstichting concludeert dat Nederlanders over het algemeen wel lang genoeg slapen, maar niet goed genoeg. Vooral vrouwen slapen slecht. Ze komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen.

Lees meer

2

Zo mooi: deze video laat zien hoe Dierenambulance twee zwanen weer samenbrengt

08.09.2017 - Dierenambulance Zuid-Holland Zuid zette een vrouwelijke zwaan gisteren terug in haar leefomgeving. Zo was zij weer terug bij de mannelijke zwaan. Hoe mooi het is dat de dieren elkaar weer ontmoeten, zie je in de video die op Twitter verscheen.

Video
Video Arjen Lubach gaat wéér de wereld over

04.09.2017 - De video waarin Lubach aan Amerikaans president Trump vroeg of Nederland 'second' mocht zijn ging flink viral. Nu heeft Lubach een neppe Game of Thrones trailer gemaakt en daarmee fopt hij fans wereldwijd.

Lees meer
4 stokstaartjes geboren in Ouwehands Dierenpark

01.09.2017 - In het binnen verblijf van de gorilla’s is een stokstaartjes-vierling geboren. De jonge stokstaartjes maken het goed. Zo nu en dan komen ze zelfs al boven de grond kijken.

Zien!

1

Help, mijn kind gaat helemaal alleen naar een nieuwe klas!

31.08.2017 - Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en dat betekent soms dat je dochter of zoon in een geheel nieuwe klas terechtkomt. De klassen worden opnieuw ingedeeld of je kind gaat naar de middelbare school. Spannend voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Hoe erg is het en wat kun jij zelf doen?

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 65 |