×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Nachtbraker of ochtendmens?

Nachtbraker of ochtendmens?
17.08.2013 -

Ben jij een ochtendmens? Dan heb je waarschijnlijk minder last van slaapapneu en snurken. Nachtmensen zijn op hun beurt weer creatiever. Of je een avond- of ochtendmens bent, is genetisch bepaald.


Voor 2 verschillende studies werden 20 jaar lang de slaapgewoonten van studenten geanalyseerd. Of je een ochtend- of nachtmens bent, wordt bepaald door de biologische klok. Dat wordt weer beïnvloed door genen, grotendeels door het gen dat bekend staat als Period-3. Wetenschappers van de University of Surrey ontdekten twee versies van dit gen: een lange en een korte. Mensen met een korte versie zijn nachtbrakers en degenen met een lange versie zijn ochtendmensen.

Ben jij een ochtendmens? Dan heb je grotere kans op een succesvolle carrière,  ben je minder flexibel, maar wel welvarender. Ben je een nachtmens? Dan ben je creatiever en heb je sneller last van slaapapneu. Althans, dat is gebleken uit de studies.

Had je vroeger een ander slaappatroon dan nu? Dat kan. Slaappatronen wijzigen namelijk naarmate je ouder wordt. Kinderen zijn vaak ochtendtypes, maar wanneer ze gaan puberen, veranderen ze in avondtypes. En hoe ouder volwassenen worden, hoe meer ze terugvallen naar een ochtendritme.

Bron: www.nu.nl

Foto: iStockphoto

Plaats een reactie

Ben jij een avond- of ochtendmens?

  •  
  •  

11Reacties

 • Dit is niet ok!

  Anne Kramer za 17 aug '13 16:02

  Reactie: Een ochtendmens
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem za 17 aug '13 18:22

  Reactie: Een ochtendmens
  's Morgens ben ik zo kwiek als een hoentje. In de avond kun je me dan meestal opdweilen
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem za 17 aug '13 19:28

  Reactie: Een ochtendmens
  Ben altijd al een ochtendmens geweest en snel met alles op orde maken . Slaap s winters wel iets langer maar in de zomer juist niet .
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Sifra78 za 17 aug '13 21:44

  Reactie: Een ochtendmens
  Nu snap ik het, mijn man is een avondmens, dat is soms wel lastig, hij doet dingen het liefst aan het eind van de middag of 's avonds, terwijl ik liever zoveel mogelijk dingen 's morgens doe.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  benita.beukemadevries za 17 aug '13 23:41

  Reactie: Een avondmens
  Absoluut een avondmens, geen twijfel mogelijk. Man net andersom.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  benita.beukemadevries za 17 aug '13 23:42

  Reactie: Een avondmens
  Absoluut een avondmens. Mijn man een ochtendmens.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Schipperinnetje zo 18 aug '13 10:57

  Reactie: Een ochtendmens
 • Dit is niet ok!

  Schipperinnetje zo 18 aug '13 10:59

  Reactie: Een ochtendmens
 • Dit is niet ok!

  hanny.richtervanbuiten.7 ma 19 aug '13 14:41

  Reactie: Een avondmens
  Nu dat ik niet meer werk vind ik het heerlijk om wat later uit bed te komen, en s,avonds zitten we nog gezellig met een mooi muziekje.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  vriendinvos za 31 aug '13 18:49

  Reactie: Een avondmens
  sinds ik tegen een burn-out heb aangezeten ben ik 's ochtends niet meer vooruit te branden. Ben al mijn energie kwijt en kan nog niet gauw nieuwe energie opdoen
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  espritgirl di 3 sep '13 20:15

  Reactie: Een avondmens
  Heerlijk om een avondmens te zijn das genieten!!
  Reageer!
Vader overleden Ira (19) pleit voor betere zorg anorexia patiënten

28.07.2017 - Gisteravond was Mahdi Adel Nikkhooy, vader van de overleden Ira, te gast bij Jinek. Hij wilde praten over de gezondheidszorg rondom anorexia patiënten.

Lees meer
NOS maakt video als reactie op SIRE-campagne

27.07.2017 - In de nieuwe campagne van SIRE wordt gepleit om jongens weer jongens te laten zijn. Ze horen te ravotten in het bos, in bomen te klimmen en met kleerscheuren thuis te komen. Kritiek volgde én een video van NOS.

Lees verder

1

The Undateables (BNN) biedt excuses aan voor benaderen vrouw met wijnvlek

27.07.2017 - Cheyenne Polderman heeft een wijnvlek in haar gezicht en werd door de redactie van The Undateables benaderd voor het televisieprogramma. De vrouw was perplex en uitte dit op Facebook. BNN biedt excuses aan.

Lees meer
Kritiek op SIRE-campagne 'laat jongens weer jongens zijn'

26.07.2017 - In de nieuwe campagne van SIRE wordt gepleit om jongens weer jongens te laten zijn. Ze horen te ravotten in het bos, in bomen te klimmen en met kleerscheuren thuis te komen. Dat zou beter zijn voor hun ontwikkeling. Bekijk de video hier.

Lees meer
Hoe overleef je zwarte zaterdag? 5 tips

25.07.2017 - Ga jij deze zomer met de auto op vakantie? Ook dit jaar zijn er weer zwarte zaterdagen waardoor je vaak in de file komt te staan op de Franse autowegen. Met deze tips ontkom je daar hopelijk aan.

Lees meer
Word je stil van: video maakt pijnlijk duidelijk wat haatberichten doen

20.07.2017 - Een korte film van Issa Shaker en Bendrif Anass maakt duidelijk wat voor impact online haatberichten hebben op mensen.

Zien
Yannick (21) overleed door appende autobestuurder

20.07.2017 - Vorige week bekeek heel Nederland de indrukwekkende video van Interpolis. Hoe belangrijk het is om je niet af te laten leiden in het verkeer, blijkt ook uit het verhaal van de ouders van Yannick. De ouders vertellen het ernstige verhaal in Hart van Nederland.

Lees meer
Laura Ponticorvo: 'En toen stonden mijn naaktfoto's ineens online'

19.07.2017 - Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 63 |

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Vriendin en naar wat je van Vriendin verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!