×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Nachtbraker of ochtendmens?

Nachtbraker of ochtendmens?
17.08.2013 -

Ben jij een ochtendmens? Dan heb je waarschijnlijk minder last van slaapapneu en snurken. Nachtmensen zijn op hun beurt weer creatiever. Of je een avond- of ochtendmens bent, is genetisch bepaald.


Voor 2 verschillende studies werden 20 jaar lang de slaapgewoonten van studenten geanalyseerd. Of je een ochtend- of nachtmens bent, wordt bepaald door de biologische klok. Dat wordt weer beïnvloed door genen, grotendeels door het gen dat bekend staat als Period-3. Wetenschappers van de University of Surrey ontdekten twee versies van dit gen: een lange en een korte. Mensen met een korte versie zijn nachtbrakers en degenen met een lange versie zijn ochtendmensen.

Ben jij een ochtendmens? Dan heb je grotere kans op een succesvolle carrière,  ben je minder flexibel, maar wel welvarender. Ben je een nachtmens? Dan ben je creatiever en heb je sneller last van slaapapneu. Althans, dat is gebleken uit de studies.

Had je vroeger een ander slaappatroon dan nu? Dat kan. Slaappatronen wijzigen namelijk naarmate je ouder wordt. Kinderen zijn vaak ochtendtypes, maar wanneer ze gaan puberen, veranderen ze in avondtypes. En hoe ouder volwassenen worden, hoe meer ze terugvallen naar een ochtendritme.

Bron: www.nu.nl

Foto: iStockphoto

Plaats een reactie

Ben jij een avond- of ochtendmens?

  •  
  •  

11Reacties

 • Dit is niet ok!

  Anne Kramer za 17 aug '13 16:02

  Reactie: Een ochtendmens
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem za 17 aug '13 18:22

  Reactie: Een ochtendmens
  's Morgens ben ik zo kwiek als een hoentje. In de avond kun je me dan meestal opdweilen
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem za 17 aug '13 19:28

  Reactie: Een ochtendmens
  Ben altijd al een ochtendmens geweest en snel met alles op orde maken . Slaap s winters wel iets langer maar in de zomer juist niet .
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Sifra78 za 17 aug '13 21:44

  Reactie: Een ochtendmens
  Nu snap ik het, mijn man is een avondmens, dat is soms wel lastig, hij doet dingen het liefst aan het eind van de middag of 's avonds, terwijl ik liever zoveel mogelijk dingen 's morgens doe.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  benita.beukemadevries za 17 aug '13 23:41

  Reactie: Een avondmens
  Absoluut een avondmens, geen twijfel mogelijk. Man net andersom.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  benita.beukemadevries za 17 aug '13 23:42

  Reactie: Een avondmens
  Absoluut een avondmens. Mijn man een ochtendmens.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Schipperinnetje zo 18 aug '13 10:57

  Reactie: Een ochtendmens
 • Dit is niet ok!

  Schipperinnetje zo 18 aug '13 10:59

  Reactie: Een ochtendmens
 • Dit is niet ok!

  hanny.richtervanbuiten.7 ma 19 aug '13 14:41

  Reactie: Een avondmens
  Nu dat ik niet meer werk vind ik het heerlijk om wat later uit bed te komen, en s,avonds zitten we nog gezellig met een mooi muziekje.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  vriendinvos za 31 aug '13 18:49

  Reactie: Een avondmens
  sinds ik tegen een burn-out heb aangezeten ben ik 's ochtends niet meer vooruit te branden. Ben al mijn energie kwijt en kan nog niet gauw nieuwe energie opdoen
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  espritgirl di 3 sep '13 20:15

  Reactie: Een avondmens
  Heerlijk om een avondmens te zijn das genieten!!
  Reageer!

1

Mis(s) Mirande vlog #1 kijkje op Vriendin Shopdag + win een goodiebag

19.09.2017 - Mis(s) Mirande vlogt voor Vriendin en dit is haar eerste vlog! Ze gaat shoppen met haar moeder, doet fotoshoots en wordt officieel ambassadrice van Sunrise Medical Quicky. Ook vlogt Mirande op de Vriendin Shopdag.

Vlog
Slecht geslapen? 6 tips voor een betere nachtrust!

18.09.2017 - De Hersenstichting concludeert dat Nederlanders over het algemeen wel lang genoeg slapen, maar niet goed genoeg. Vooral vrouwen slapen slecht. Ze komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen.

Lees meer

2

Zo mooi: deze video laat zien hoe Dierenambulance twee zwanen weer samenbrengt

08.09.2017 - Dierenambulance Zuid-Holland Zuid zette een vrouwelijke zwaan gisteren terug in haar leefomgeving. Zo was zij weer terug bij de mannelijke zwaan. Hoe mooi het is dat de dieren elkaar weer ontmoeten, zie je in de video die op Twitter verscheen.

Video
Video Arjen Lubach gaat wéér de wereld over

04.09.2017 - De video waarin Lubach aan Amerikaans president Trump vroeg of Nederland 'second' mocht zijn ging flink viral. Nu heeft Lubach een neppe Game of Thrones trailer gemaakt en daarmee fopt hij fans wereldwijd.

Lees meer
4 stokstaartjes geboren in Ouwehands Dierenpark

01.09.2017 - In het binnen verblijf van de gorilla’s is een stokstaartjes-vierling geboren. De jonge stokstaartjes maken het goed. Zo nu en dan komen ze zelfs al boven de grond kijken.

Zien!

1

Help, mijn kind gaat helemaal alleen naar een nieuwe klas!

31.08.2017 - Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en dat betekent soms dat je dochter of zoon in een geheel nieuwe klas terechtkomt. De klassen worden opnieuw ingedeeld of je kind gaat naar de middelbare school. Spannend voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Hoe erg is het en wat kun jij zelf doen?

Lees meer
Johnny de Mol: 'Vreselijk als je op je 11e in een vrouwenopvang belandt'

30.08.2017 - Advertorial - Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie wijst uit dat Nederlandse kinderen tot de gelukkigste kinderen ter wereld behoren. Dit geluk geldt helaas niet voor hen allemaal. Ruim 100.000 kinderen hebben een onveilig of instabiel thuis, worden verwaarloosd of mishandeld.

Lees meer
Rik (16) werd seksueel misbruikt: 'Het waren de twee beste vrienden van mijn ouders'

24.08.2017 - Rik was nog maar twaalf jaar toen het misbruik begon. Gisteravond vertelde hij zijn verhaal in RTL Summer Night.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 65 |