×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Nachtbraker of ochtendmens?

Nachtbraker of ochtendmens?
17.08.2013 -

Ben jij een ochtendmens? Dan heb je waarschijnlijk minder last van slaapapneu en snurken. Nachtmensen zijn op hun beurt weer creatiever. Of je een avond- of ochtendmens bent, is genetisch bepaald.


Voor 2 verschillende studies werden 20 jaar lang de slaapgewoonten van studenten geanalyseerd. Of je een ochtend- of nachtmens bent, wordt bepaald door de biologische klok. Dat wordt weer beïnvloed door genen, grotendeels door het gen dat bekend staat als Period-3. Wetenschappers van de University of Surrey ontdekten twee versies van dit gen: een lange en een korte. Mensen met een korte versie zijn nachtbrakers en degenen met een lange versie zijn ochtendmensen.

Ben jij een ochtendmens? Dan heb je grotere kans op een succesvolle carrière,  ben je minder flexibel, maar wel welvarender. Ben je een nachtmens? Dan ben je creatiever en heb je sneller last van slaapapneu. Althans, dat is gebleken uit de studies.

Had je vroeger een ander slaappatroon dan nu? Dat kan. Slaappatronen wijzigen namelijk naarmate je ouder wordt. Kinderen zijn vaak ochtendtypes, maar wanneer ze gaan puberen, veranderen ze in avondtypes. En hoe ouder volwassenen worden, hoe meer ze terugvallen naar een ochtendritme.

Bron: www.nu.nl

Foto: iStockphoto

Plaats een reactie

Ben jij een avond- of ochtendmens?

  •  
  •  

11Reacties

 • Dit is niet ok!

  Anne Kramer za 17 aug '13 16:02

  Reactie: Een ochtendmens
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem za 17 aug '13 18:22

  Reactie: Een ochtendmens
  's Morgens ben ik zo kwiek als een hoentje. In de avond kun je me dan meestal opdweilen
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem za 17 aug '13 19:28

  Reactie: Een ochtendmens
  Ben altijd al een ochtendmens geweest en snel met alles op orde maken . Slaap s winters wel iets langer maar in de zomer juist niet .
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Sifra78 za 17 aug '13 21:44

  Reactie: Een ochtendmens
  Nu snap ik het, mijn man is een avondmens, dat is soms wel lastig, hij doet dingen het liefst aan het eind van de middag of 's avonds, terwijl ik liever zoveel mogelijk dingen 's morgens doe.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  benita.beukemadevries za 17 aug '13 23:41

  Reactie: Een avondmens
  Absoluut een avondmens, geen twijfel mogelijk. Man net andersom.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  benita.beukemadevries za 17 aug '13 23:42

  Reactie: Een avondmens
  Absoluut een avondmens. Mijn man een ochtendmens.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  Schipperinnetje zo 18 aug '13 10:57

  Reactie: Een ochtendmens
 • Dit is niet ok!

  Schipperinnetje zo 18 aug '13 10:59

  Reactie: Een ochtendmens
 • Dit is niet ok!

  hanny.richtervanbuiten.7 ma 19 aug '13 14:41

  Reactie: Een avondmens
  Nu dat ik niet meer werk vind ik het heerlijk om wat later uit bed te komen, en s,avonds zitten we nog gezellig met een mooi muziekje.
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  vriendinvos za 31 aug '13 18:49

  Reactie: Een avondmens
  sinds ik tegen een burn-out heb aangezeten ben ik 's ochtends niet meer vooruit te branden. Ben al mijn energie kwijt en kan nog niet gauw nieuwe energie opdoen
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  espritgirl di 3 sep '13 20:15

  Reactie: Een avondmens
  Heerlijk om een avondmens te zijn das genieten!!
  Reageer!
Irene Moors over haar Decemberzegel

20.11.2017 - Elk jaar brengt PostNL speciale Decemberzegels uit. Dit jaar deden ze dat in samenwerking met tien jonge kunstenaars. Deze aanstormende talenten kregen de kans om een Decemberzegel te ontwerpen, geïnspireerd op een persoonlijk kerstverhaal van tien bekende Nederlanders. Wij spraken Irene Moors over haar Decemberzegel.

Lees meer!
Nicole heeft diabetes type 1: ‘Dankzij mijn insulinepomp functioneer ik als ieder ander’

14.11.2017 - Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Het thema van dit jaar is vrouwen en diabetes en dat is niet voor niets: 199 miljoen vrouwen in de wereld hebben diabetes en dat aantal loopt snel op naar 313 miljoen in 2040. Nicole (44) vertelt hoe zij ervoor zorgt dat ze de regie over haar leven met diabetes in handen houdt.

Lees meer
Singles day Singles Day: vier vandaag dat je single bent

11.11.2017 - Vandaag is het de nationale dag voor vrijgezellen: 'Singles Day'. Dit feest is overgewaaid uit China en maakt nou ook zijn intreden in Nederland.

Lees meer!
Kan niet missen: deze video verklapt dat Waylon naar Eurovisie Songfestival 2018 gaat

09.11.2017 - Opnieuw vertegenwoordigt Waylon Nederland op het Eurovisie Songfestival. Tenminste, dat denkt iedereen na het zien van de teaser van Avrotros. Kan niet missen toch?

Zien
Goed nieuws: er zijn dit jaar al 42 reuzenpanda’s geboren

02.11.2017 - Reuzenpanda's planten zich moeilijk voort, omdat de vrouwtjespanda maar enkele dagen per jaar vruchtbaar zijn. Hierdoor wordt de reuzenpanda al een tijdje met uitsterven bedreigd. Maar nu is er eindelijk goed nieuws. Door een speciaal fokprogramma in het Wolong Panda Centre zijn er dit jaar al 42 reuzenpanda's geboren.

Lees meer
5 tips om een nep-webshop te herkennen

30.10.2017 - Fraude door nep-webshops wil justitie voorkomen door het verdachte webshops moeilijker te maken. Na drie aangiftes van internetoplichting bij de politie worden betaaldiensten als iDeal ingelicht. Die kunnen de rekening van de betreffende shops blokkeren. Waar kun je zelf op letten?

Lees meer
Pyjamafeestje in de HEMA

27.10.2017 - Gisteravond opende de HEMA een pop-up nachtwinkel in Amsterdam. Daar vond een geheim pyjamafeestje plaats. Bezoekers konden naast feesten en cava drinken, het nieuwe Hema matras bewonderen.

Lees meer!
Boeren bedankt!

24.10.2017 - Gisteren is alweer voor de vijfde keer de beter leven week gestart. Deze week wordt er meer bekendheid gegeven aan het keurmerk voor dierenwelzijn.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 66 |