×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Paraskevidekatriafobie?

Paraskevidekatriafobie? Excuse me?!
13.04.2012 -

Ben jij vandaag extra voorzichtig? Het is tenslotte vrijdag de dertiende! Waarom is deze dag eigenlijk zo eng?


Waarom is vrijdag de dertiende eigenlijk een ongeluksdag?
Tja, waarom eigenlijk? Gebeuren er meer ongelukken op deze Doemsdag? Of is er ooit iets gebeurd waarom ‘vrijdag de dertiende’ in de geschiedenisboeken is gegaan als ongeluksdag?

Het schijnt te liggen aan de combinatie tussen vrijdag en dertien…

Vrijdag
Vrijdag was de dag dat Jezus werd gekruisigd (Goede Vrijdag), Judas zich verhing en Eva Adam had verleid met de giftige appel. Maar dit is niet het enige nare dat ten grondslag ligt aan de slechte reputatie van deze dag! Vrijdag is namelijk ook een ongeluksdag in de geschiedenis van de Engelsen en de Romeinen: zij vertrokken hun doodvonnissen op vrijdagen.

Dertien
Een ongeluksgetal, die dertien. Maar waarom? De negatieve klank van ‘dertien’ kun je in de Christelijke wereld terugbrengen tot het laatste avondmaal van Christus, waaraan dertien personen deelnamen.

Overal hetzelfde?
Nee! In Griekenland, Spanje en Latijns-Amerikaanse landen wordt dinsdag de dertiende als ongeluksdag gezien. In Italië is vrijdag de zeventiende juist weer de ongeluksdag.

De invloed van vrijdag de dertiende
Vrijdag de dertiende heeft in ieder geval wel een negatieve invloed op de economie. Vooral in Amerika blijven veel mensen thuis van hun werk, en zakelijke transacties worden uitgesteld. Er worden verhalen verspreid die zeggen dat vliegtuigen geen 13e rij zouden hebben, gebouwen geen 13e verdiepingen hebben (in ieder geval niet als nummering in de liften), en dat er in ziekenhuizen geen operatiekamers met nummer 13 bestaan…

En, gebeuren er nu echt ongelukken?
Volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek vinden er in Nederland juist minder ongelukken plaats op vrijdag de dertiende! Mensen zijn waarschijnlijk veel voorzichtiger op deze dag… En ben je extreem bang voor vrijdag de dertiende? Dan lijd je aan paraskevidekatriafobie

Bron:
Wikipedia
O.R.S. Lek en Linge

Plaats een reactie

Geloof jij in 'vrijdag de dertiende'?

  •  
  •  
  •  
  •  

4Reacties

 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem vr 13 apr '12 18:13

  Reactie: Nee joh, ben je mal...
  Stom bijgeloof, hoe verzinnen ze het toch zeg
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  D@ni za 14 apr '12 16:22

  Reactie: Nee joh, ben je mal...
  Wat een onzin...met mensen die bang zijn dat er op vrijdag de 13e wat gebeurt, gebeurt er juist wat. En dan zeggen ze: "zie je wel...."
  Reageer!
 • Anonymous

  Dit is niet ok!

  Anoniem za 14 apr '12 22:39

  Reactie: Nee joh, ben je mal...
  Denk er nooit bij na dat het vrijdag de dertiende is.. ..moeten anderen het echt even benadrukken....VRIJDAG DE DERTIENDE.. ..oja.....ongeluksdag! daarna vergeet ik het weer....nooit wat gemerkt van extra ongeluk hoor!!!!
  Reageer!
 • Dit is niet ok!

  wilma ma 16 apr '12 20:39

  Reactie: Nee joh, ben je mal...
  geloof wel veel maar niet alles
  Reageer!
 Huiswerkbegeleiding via een app?

16.10.2017 - Als je kind naar school gaat herken je het wel: huiswerk vinden ze nou niet bepaald het leukste om te doen. Daar komt met deze app verandering in.

Lees meer!
Olifantje geboren in DierenPark Amersfoort!

25.09.2017 - Vanmorgen vroeg is olifant Kinda bevallen van een kleintje. Het olifantje is de vierde generatie in de kudde van DierenPark Amersfoort.

Lees meer!

1

Mis(s) Mirande vlog #1 kijkje op Vriendin Shopdag + win een goodiebag

19.09.2017 - Mis(s) Mirande vlogt voor Vriendin en dit is haar eerste vlog! Ze gaat shoppen met haar moeder, doet fotoshoots en wordt officieel ambassadrice van Sunrise Medical Quicky. Ook vlogt Mirande op de Vriendin Shopdag.

Vlog
Slecht geslapen? 6 tips voor een betere nachtrust!

18.09.2017 - De Hersenstichting concludeert dat Nederlanders over het algemeen wel lang genoeg slapen, maar niet goed genoeg. Vooral vrouwen slapen slecht. Ze komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen.

Lees meer

2

Zo mooi: deze video laat zien hoe Dierenambulance twee zwanen weer samenbrengt

08.09.2017 - Dierenambulance Zuid-Holland Zuid zette een vrouwelijke zwaan gisteren terug in haar leefomgeving. Zo was zij weer terug bij de mannelijke zwaan. Hoe mooi het is dat de dieren elkaar weer ontmoeten, zie je in de video die op Twitter verscheen.

Video
Video Arjen Lubach gaat wéér de wereld over

04.09.2017 - De video waarin Lubach aan Amerikaans president Trump vroeg of Nederland 'second' mocht zijn ging flink viral. Nu heeft Lubach een neppe Game of Thrones trailer gemaakt en daarmee fopt hij fans wereldwijd.

Lees meer
4 stokstaartjes geboren in Ouwehands Dierenpark

01.09.2017 - In het binnen verblijf van de gorilla’s is een stokstaartjes-vierling geboren. De jonge stokstaartjes maken het goed. Zo nu en dan komen ze zelfs al boven de grond kijken.

Zien!

1

Help, mijn kind gaat helemaal alleen naar een nieuwe klas!

31.08.2017 - Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en dat betekent soms dat je dochter of zoon in een geheel nieuwe klas terechtkomt. De klassen worden opnieuw ingedeeld of je kind gaat naar de middelbare school. Spannend voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Hoe erg is het en wat kun jij zelf doen?

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 65 |