×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Nicole heeft diabetes type 1: ‘Dankzij mijn insulinepomp functioneer ik als ieder ander’

Nicole heeft diabetes type 1: ‘Dankzij mijn insulinepomp functioneer ik als ieder ander’
14.11.2017 -

Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Het thema van dit jaar is vrouwen en diabetes en dat is niet voor niets: 199 miljoen vrouwen in de wereld hebben diabetes en dat aantal loopt snel op naar 313 miljoen in 2040. Nicole (44) vertelt hoe zij ervoor zorgt dat ze de regie over haar leven met diabetes in handen houdt.


Diabetes heeft wereldwijd grote impact. Jaarlijks sterven er wereldwijd ruim 2,1 miljoen vrouwen als gevolg van diabetes. Gelukkig is in Nederland de diabeteszorg van hoog niveau. Toch heeft het veel impact op je leven.Futloos en moe
Toen Nicole net zes jaar oud was, kreeg ze de diagnose diabetes type 1. “Het waren de klassieke symptomen: ik was futloos, moe en bleek terwijl ik normaal een heel levendig kind was. Natuurlijk is het niet leuk om te horen dat je diabetes hebt. Maar als je zes bent dan neem je de wereld zoals die is. Het klinkt misschien raar, maar wat dat betreft is het een goede leeftijd. Je besteedt geen tijd aan het afvragen waarom het jou overkomt. Het is gewoon zo, dus je gaat ermee om.”

Nooit meer iets anders 
Van haar 6de tot haar 26ste spoot Nicole zichzelf met de insulinepen. “In 1999 werd me aangeboden om ervaring op te doen met een insulinepomp. Dat voelde eerst wel onwennig, maar na twee maanden wilde ik niet meer anders.” Een insulinepomp zit via een slangetje aan je lichaam vast. De pomp geeft continu een basishoeveelheid insuline af. Voordat je iets eet, kun je de pomp extra insuline laten afgeven (een bolus). Hoeveel hangt af van wat je eet – hoe meer koolhydraten, des te meer je ‘bolust’.
 

‘​Overdag aan mijn bh, ‘s nachts op het nachtkastje’

 

Insulinepomp met afstandsbediening
De eerste insulinepomp van Nicole moest ze door haar kleren heen bedienen. Nu heeft ze een Accu-Chek Insight, een insulinepomp met afstandsbediening. “Dat scheelt enorm. Ik hoef nu niet meer aan de pomp te zitten: geen moeilijke taferelen bij het bolussen. Ik draag mijn insulinepomp overdag aan de zijkant van mijn bh, onder mijn oksel. Het is een klein apparaat, ik voel hem nauwelijks zitten en ik hoef er overdag dus niet aan te komen en bedien hem via de afstandsbediening. ’s Nachts leg ik ‘m op mijn nachtkastje naast het bed. Ik zie diabetes niet echt als een ziekte. Ik zie het meer als een soort handicap. Zoals iemand zonder bril niet kan functioneren, zo heb ik mijn insulinepomp nodig. Met de pomp functioneer ik als ieder ander.”

Plaats een reactie

 Reacties

Geef als eerste een reactie

Nicole heeft diabetes type 1: ‘Dankzij mijn insulinepomp functioneer ik als ieder ander’

14.11.2017 - Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Het thema van dit jaar is vrouwen en diabetes en dat is niet voor niets: 199 miljoen vrouwen in de wereld hebben diabetes en dat aantal loopt snel op naar 313 miljoen in 2040. Nicole (44) vertelt hoe zij ervoor zorgt dat ze de regie over haar leven met diabetes in handen houdt.

Lees meer
Singles day Singles Day: vier vandaag dat je single bent

11.11.2017 - Vandaag is het de nationale dag voor vrijgezellen: 'Singles Day'. Dit feest is overgewaaid uit China en maakt nou ook zijn intreden in Nederland.

Lees meer!
Kan niet missen: deze video verklapt dat Waylon naar Eurovisie Songfestival 2018 gaat

09.11.2017 - Opnieuw vertegenwoordigt Waylon Nederland op het Eurovisie Songfestival. Tenminste, dat denkt iedereen na het zien van de teaser van Avrotros. Kan niet missen toch?

Zien
Goed nieuws: er zijn dit jaar al 42 reuzenpanda’s geboren

02.11.2017 - Reuzenpanda's planten zich moeilijk voort, omdat de vrouwtjespanda maar enkele dagen per jaar vruchtbaar zijn. Hierdoor wordt de reuzenpanda al een tijdje met uitsterven bedreigd. Maar nu is er eindelijk goed nieuws. Door een speciaal fokprogramma in het Wolong Panda Centre zijn er dit jaar al 42 reuzenpanda's geboren.

Lees meer
5 tips om een nep-webshop te herkennen

30.10.2017 - Fraude door nep-webshops wil justitie voorkomen door het verdachte webshops moeilijker te maken. Na drie aangiftes van internetoplichting bij de politie worden betaaldiensten als iDeal ingelicht. Die kunnen de rekening van de betreffende shops blokkeren. Waar kun je zelf op letten?

Lees meer
Pyjamafeestje in de HEMA

27.10.2017 - Gisteravond opende de HEMA een pop-up nachtwinkel in Amsterdam. Daar vond een geheim pyjamafeestje plaats. Bezoekers konden naast feesten en cava drinken, het nieuwe Hema matras bewonderen.

Lees meer!
Boeren bedankt!

24.10.2017 - Gisteren is alweer voor de vijfde keer de beter leven week gestart. Deze week wordt er meer bekendheid gegeven aan het keurmerk voor dierenwelzijn.

Lees meer!
Dit is de faamnaam van 2017

24.10.2017 - Chris Mus is door de ‘Coen en Sander Show’ gekozen als faamnaam 2017. Dit is het derde jaar dat Coen en Sander opzoek gingen naar originele en vooral grappige namen.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 66 |