×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Help, mijn kind gaat helemaal alleen naar een nieuwe klas!

Help, mijn kind gaat helemaal alleen naar een nieuwe klas!
31.08.2017 -

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en dat betekent soms dat je dochter of zoon in een geheel nieuwe klas terechtkomt. De klassen worden opnieuw ingedeeld of je kind gaat naar de middelbare school. Spannend voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Hoe erg is het en wat kun jij zelf doen?


Trouw schreef een artikel over deze vragen en liet ontwikkelingspsycholoog Berna Güroglu en basisschoolleerkracht Nathalie van Thiel advies geven. 

Vriendschap
Güroglu heeft veel onderzoek gedaan naar vriendschappen onder kinderen en daar kwam uit dat ze essentieel zijn voor de ontwikkeling en zelfvertrouwen van het kind. Zo leren kinderen rekening houden met anderen en om te gaan met ruzies. Ook bleek dat de meeste vriendschappen door ouders worden gestuurd. Voor jonge kinderen is het vooral belangrijk dat ze samen kunnen spelen. Pas rond de elf, twaalf jaar wordt de band gebouwd op overeenkomende interesses.

Wil je met je kind praten over vriendschap? Dramatiseer het dan niet. Kinderen gaan namelijk snel mee in jouw emoties. Het is al goed als ze over hun gevoelens kunnen praten.

Lees ook ► Carolien: 'Mijn dochter heeft helemaal geen vriendinnen' 

Nieuwe vrienden
Basisschoolleerkracht Nathalie van Thiel zegt dat scholen met veel zaken rekening moeten houden als het gaat om de klassenindeling. Een goede mix van jongens en meisjes en niet te veel leerlingen bij elkaar die gedragsproblemen vertonen. Ze vindt dat kinderen ook moeten leren om nieuwe vrienden te maken. Daarom wisselt zij vaak van klassenopstelling. Zo leren ze omgaan met verschillende klasgenoten. Volgens haar worden kinderen op deze manier socialer.  

Brugklas
Van Thiel zegt ook dat ouders zich niet zoveel zorgen hoeven te maken over de brugklas. Elke leerling start daar namelijk met een nieuwe periode in zijn of haar leven. Tijdens de brugklas zijn er ook veel activiteiten om elkaar te leren kennen. Als je je echt zorgen maakt, praat er dan over met een leerkracht.

Bron: Trouw
Foto: Shutterstock

Plaats een reactie

1Reacties

  • Anonymous

    Dit is niet ok!

    Anoniem do 31 aug '17 17:48

    Mijn dochter ging vorig jaar geheel alleen over naar een nieuwe groep. Maar zoals kinderen zijn ; de eerste dag beetje wennen, de 2e dag al vriendjes gemaakt.Na een paar dagen alsof ze het jaar ervoor er ook al zat. Mijn zoon kwam in een samengestelde klas terecht van 5 verschillende klassen : kindjes uit klassen van hoofdgebouw en dependance bij elkaar gestopt, maar dit is de beste samenstelling ooit. Iedereen gaat goed met elkaar om, niemand is de beste of de slechtste. Waren er maar vaker klassen overhoop gehaald om zo een mengelmoesje te krijgen waardoor men elkaar opnieuw leert kennen Het was zowel voor de ouders als voor de kinderen aanpassen, maar wat een geweldig jaar hebben we achter de rug. Credits uiteraard voor de juf!
    Reageer!
Nicole heeft diabetes type 1: ‘Dankzij mijn insulinepomp functioneer ik als ieder ander’

14.11.2017 - Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Het thema van dit jaar is vrouwen en diabetes en dat is niet voor niets: 199 miljoen vrouwen in de wereld hebben diabetes en dat aantal loopt snel op naar 313 miljoen in 2040. Nicole (44) vertelt hoe zij ervoor zorgt dat ze de regie over haar leven met diabetes in handen houdt.

Lees meer
Singles day Singles Day: vier vandaag dat je single bent

11.11.2017 - Vandaag is het de nationale dag voor vrijgezellen: 'Singles Day'. Dit feest is overgewaaid uit China en maakt nou ook zijn intreden in Nederland.

Lees meer!
Kan niet missen: deze video verklapt dat Waylon naar Eurovisie Songfestival 2018 gaat

09.11.2017 - Opnieuw vertegenwoordigt Waylon Nederland op het Eurovisie Songfestival. Tenminste, dat denkt iedereen na het zien van de teaser van Avrotros. Kan niet missen toch?

Zien
Goed nieuws: er zijn dit jaar al 42 reuzenpanda’s geboren

02.11.2017 - Reuzenpanda's planten zich moeilijk voort, omdat de vrouwtjespanda maar enkele dagen per jaar vruchtbaar zijn. Hierdoor wordt de reuzenpanda al een tijdje met uitsterven bedreigd. Maar nu is er eindelijk goed nieuws. Door een speciaal fokprogramma in het Wolong Panda Centre zijn er dit jaar al 42 reuzenpanda's geboren.

Lees meer
5 tips om een nep-webshop te herkennen

30.10.2017 - Fraude door nep-webshops wil justitie voorkomen door het verdachte webshops moeilijker te maken. Na drie aangiftes van internetoplichting bij de politie worden betaaldiensten als iDeal ingelicht. Die kunnen de rekening van de betreffende shops blokkeren. Waar kun je zelf op letten?

Lees meer
Pyjamafeestje in de HEMA

27.10.2017 - Gisteravond opende de HEMA een pop-up nachtwinkel in Amsterdam. Daar vond een geheim pyjamafeestje plaats. Bezoekers konden naast feesten en cava drinken, het nieuwe Hema matras bewonderen.

Lees meer!
Boeren bedankt!

24.10.2017 - Gisteren is alweer voor de vijfde keer de beter leven week gestart. Deze week wordt er meer bekendheid gegeven aan het keurmerk voor dierenwelzijn.

Lees meer!
Dit is de faamnaam van 2017

24.10.2017 - Chris Mus is door de ‘Coen en Sander Show’ gekozen als faamnaam 2017. Dit is het derde jaar dat Coen en Sander opzoek gingen naar originele en vooral grappige namen.

Lees meer!
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 66 |