×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
Advertisement

Help, mijn kind gaat helemaal alleen naar een nieuwe klas!

Help, mijn kind gaat helemaal alleen naar een nieuwe klas!
31.08.2017 -

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en dat betekent soms dat je dochter of zoon in een geheel nieuwe klas terechtkomt. De klassen worden opnieuw ingedeeld of je kind gaat naar de middelbare school. Spannend voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Hoe erg is het en wat kun jij zelf doen?


Trouw schreef een artikel over deze vragen en liet ontwikkelingspsycholoog Berna Güroglu en basisschoolleerkracht Nathalie van Thiel advies geven. 

Vriendschap
Güroglu heeft veel onderzoek gedaan naar vriendschappen onder kinderen en daar kwam uit dat ze essentieel zijn voor de ontwikkeling en zelfvertrouwen van het kind. Zo leren kinderen rekening houden met anderen en om te gaan met ruzies. Ook bleek dat de meeste vriendschappen door ouders worden gestuurd. Voor jonge kinderen is het vooral belangrijk dat ze samen kunnen spelen. Pas rond de elf, twaalf jaar wordt de band gebouwd op overeenkomende interesses.

Wil je met je kind praten over vriendschap? Dramatiseer het dan niet. Kinderen gaan namelijk snel mee in jouw emoties. Het is al goed als ze over hun gevoelens kunnen praten.

Lees ook ► Carolien: 'Mijn dochter heeft helemaal geen vriendinnen' 

Nieuwe vrienden
Basisschoolleerkracht Nathalie van Thiel zegt dat scholen met veel zaken rekening moeten houden als het gaat om de klassenindeling. Een goede mix van jongens en meisjes en niet te veel leerlingen bij elkaar die gedragsproblemen vertonen. Ze vindt dat kinderen ook moeten leren om nieuwe vrienden te maken. Daarom wisselt zij vaak van klassenopstelling. Zo leren ze omgaan met verschillende klasgenoten. Volgens haar worden kinderen op deze manier socialer.  

Brugklas
Van Thiel zegt ook dat ouders zich niet zoveel zorgen hoeven te maken over de brugklas. Elke leerling start daar namelijk met een nieuwe periode in zijn of haar leven. Tijdens de brugklas zijn er ook veel activiteiten om elkaar te leren kennen. Als je je echt zorgen maakt, praat er dan over met een leerkracht.

Bron: Trouw
Foto: Shutterstock

Plaats een reactie

1Reacties

  • Anonymous

    Dit is niet ok!

    Anoniem do 31 aug '17 17:48

    Mijn dochter ging vorig jaar geheel alleen over naar een nieuwe groep. Maar zoals kinderen zijn ; de eerste dag beetje wennen, de 2e dag al vriendjes gemaakt.Na een paar dagen alsof ze het jaar ervoor er ook al zat. Mijn zoon kwam in een samengestelde klas terecht van 5 verschillende klassen : kindjes uit klassen van hoofdgebouw en dependance bij elkaar gestopt, maar dit is de beste samenstelling ooit. Iedereen gaat goed met elkaar om, niemand is de beste of de slechtste. Waren er maar vaker klassen overhoop gehaald om zo een mengelmoesje te krijgen waardoor men elkaar opnieuw leert kennen Het was zowel voor de ouders als voor de kinderen aanpassen, maar wat een geweldig jaar hebben we achter de rug. Credits uiteraard voor de juf!
    Reageer!

1

Mis(s) Mirande vlog #1 kijkje op Vriendin Shopdag + win een goodiebag

19.09.2017 - Mis(s) Mirande vlogt voor Vriendin en dit is haar eerste vlog! Ze gaat shoppen met haar moeder, doet fotoshoots en wordt officieel ambassadrice van Sunrise Medical Quicky. Ook vlogt Mirande op de Vriendin Shopdag.

Vlog
Slecht geslapen? 6 tips voor een betere nachtrust!

18.09.2017 - De Hersenstichting concludeert dat Nederlanders over het algemeen wel lang genoeg slapen, maar niet goed genoeg. Vooral vrouwen slapen slecht. Ze komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen.

Lees meer

2

Zo mooi: deze video laat zien hoe Dierenambulance twee zwanen weer samenbrengt

08.09.2017 - Dierenambulance Zuid-Holland Zuid zette een vrouwelijke zwaan gisteren terug in haar leefomgeving. Zo was zij weer terug bij de mannelijke zwaan. Hoe mooi het is dat de dieren elkaar weer ontmoeten, zie je in de video die op Twitter verscheen.

Video
Video Arjen Lubach gaat wéér de wereld over

04.09.2017 - De video waarin Lubach aan Amerikaans president Trump vroeg of Nederland 'second' mocht zijn ging flink viral. Nu heeft Lubach een neppe Game of Thrones trailer gemaakt en daarmee fopt hij fans wereldwijd.

Lees meer
4 stokstaartjes geboren in Ouwehands Dierenpark

01.09.2017 - In het binnen verblijf van de gorilla’s is een stokstaartjes-vierling geboren. De jonge stokstaartjes maken het goed. Zo nu en dan komen ze zelfs al boven de grond kijken.

Zien!

1

Help, mijn kind gaat helemaal alleen naar een nieuwe klas!

31.08.2017 - Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en dat betekent soms dat je dochter of zoon in een geheel nieuwe klas terechtkomt. De klassen worden opnieuw ingedeeld of je kind gaat naar de middelbare school. Spannend voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Hoe erg is het en wat kun jij zelf doen?

Lees meer
Johnny de Mol: 'Vreselijk als je op je 11e in een vrouwenopvang belandt'

30.08.2017 - Advertorial - Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie wijst uit dat Nederlandse kinderen tot de gelukkigste kinderen ter wereld behoren. Dit geluk geldt helaas niet voor hen allemaal. Ruim 100.000 kinderen hebben een onveilig of instabiel thuis, worden verwaarloosd of mishandeld.

Lees meer
Rik (16) werd seksueel misbruikt: 'Het waren de twee beste vrienden van mijn ouders'

24.08.2017 - Rik was nog maar twaalf jaar toen het misbruik begon. Gisteravond vertelde hij zijn verhaal in RTL Summer Night.

Lees meer
« vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 65 |